(開定先)《鐵血戰士: 血獸進化》討論區

1001 回覆
153 Like 8 Dislike
仲有一個禮拜就上
夜晚實好撚多人, 諗緊好唔好請半日假去睇
有冇人知隻ultimate predator 會唔會出7inch action figure
https://www.thepredator.fox/feeds/the-rundown-season-2-episode-4

岩岩搵到 neca整緊 應該有11inch 高
等緊ht出新果隻
一係就後追wolf
好正
Tracker Predator

隸屬部落:Super Predator Clan
階級:Bad Blood(估計)
狀態:死於電影鐵血S發生時間
種族:Super Predator
身高:2.31m
髮色:黑色
裝備:單式腕刀, Super Predator肩炮, 馴獸笛, 面具
出場作品:《鐵血戰士S》
獵殺記錄:Ronald Noland
飾演者:Carey Jones

戰鬥記錄

於一個未知嘅星球上, 一群群危險嘅生物被俘虜去到當作狩獵取樂之用, 做出呢種行為嘅其中一位始作俑者就係一隻被稱爲Tracker嘅Super Predator

外貌上憑藉獨特嘅面具好容易就可以從唔同鐵血中分辨佢出嚟, 面具下方兩根長牙, 相信係由佢所馴養嘅獵犬中得來

而Tracker最厲害同為人熟悉嘅能力就係控制呢種凶獸, 利用一種特製嘅笛, Tracker可以遠距離指揮獵犬嘅行動
而獵犬本身亦係一種不遜於鐵血嘅威脅, 全身生滿骨頭般嘅尖刺, 體型與野豬相仿嘅四足生物

極度凶猛嗜血, 而且皮糙肉厚, 一旦鎖定目標, 除咗主人嘅笛聲, 其他任何事物都阻止唔到佢哋撕碎眼前嘅獵物, 即使係一支M134機關炮嘅近距離掃射

獵犬經常被用作試探同沖散獵物陣形, 以便Super Predator逐個擊破
電影入面Royce小隊被突如其來嘅襲擊沖得七零八落, 險象環生

達成目的之後, Tracker吹響馴獸笛, 將剩餘嘅獵犬召喚回歸, 根據電影入面嘅音效, 馴獸笛被吹響後會發出一種刺耳嘅高頻率聲音

其後, 佢連同其他Super Predator跟蹤Royce一行人去到佢哋擺放戰利品嘅營地, 然後出手偷襲

Tracker嘅肩炮同佢兄弟Berserker一樣, 都係一種新型嘅款式, 炮口蓄力時會旋轉, 而且好似機關炮一樣可以連續發射數發砲彈

一輪混亂嘅槍戰過後, Super Predator失去咗獵物嘅蹤跡
直至Tracker發現人類引發嘅爆炸

趕到現場後首先直接用肩炮將Noland轟成碎片

得知剩餘嘅人類被困密室, 決定先威嚇玩弄一番

追逐中假扮成醫生嘅連環殺手Edwin迷失於黑暗之中, 靠照明燈嘅火光發現隱身狀態下嘅Tracker

幸得俄佬Nikolai嘅幫助下逃脫

但斷後嘅Nikolai卻被Tracker嘅肩炮擊中

最後瀕死嘅Nikolai引爆身上嘅炸彈與Tracker同歸於盡

戰鬥風格

戰鬥方面Tracker最大嘅特點係可以控制獵犬,所以三人組中Tracker擔任嘅角色一般都係負責指揮獵犬, 又或者係戰鬥之後嘅追蹤工作
根據NECA模型嘅簡介, Tracker曾經有過利用鐵血獵犬, 獵殺一隻異形嘅紀錄
即使有酸血護身嘅異形都抵擋唔住獵犬嘅圍攻撕咬, 獵犬嘅凶狠可見一斑

而Super Predator三人組中Tracker嘅身形係最高大強壯, 為人極度自負, 加上Super Predator行事風格一向冇規矩榮耀可言, 所以往往殺死獵物前Tracker都喜歡先玩弄羞辱一番

逐步迫近Edwin對佢施加壓力

得手後仍不忘嘲諷一番, 以至Nikolai有時間啟動炸彈
咁講法 又係死係自己手上
我期待隻Alien多d
個造型真係不得了
訂要幾錢
期待介紹埋另外兩隻
巴打高汁
寫得又詳細又清楚
https://www.youtube.com/watch?v=6iJN-twAIIY
岩岩見到
同樓主一樣講得好詳細
樓主介紹真係好正 勁詳盡
始作俑者,但依隻predator死咗點解仲有人跌落果個星球?
入面仲有其他p仔
始作俑者,但依隻predator死咗點解仲有人跌落果個星球?
入面仲有其他p仔

Super Predator唔只得三個
篇文太長可以唔使quote直接講
電話碌得好辛苦
岩岩睇FB 條片
ULTIMATE 好力架FEEL
仲有刀插jj
咪係囉 quote乜鳩
岩岩睇FB 條片
ULTIMATE 好力架FEEL
仲有刀插jj

捉起條友係咁插到噴血 好撚正呀 仲有7日先上等死我咩 呢套野起緊3刷
首映反應普遍正面
選角, 低俗風格似乎幾夾, 典型Shane Black風格
動作, 血腥場面都唔錯
但係劇情方面好多人唔鍾意, 尤其係個尾
銅鑼灣metro 仲有一兩隻 要買快手
有關於Super Predator嘅背景, 文化, 科技等等, 除咗2010年嘅《鐵血戰士》電影之外, 漫畫小說都冇繼續延伸落去
所以關於Super Predator嘅資料暫時所知極少

直至2013年NECA推出嘅一款鐵血模型, 解答咗Super Predator呢支部落嘅起源, 仲有Bad Blood出現嘅原因

Nightstorm

根據模型嘅簡介, Nightstorm生於四千年前, 係為數不多曾經參與過於第一次古埃及異形狩獵嘅遠古鐵血之一,亦係最初嘅Super Predator

造型上亦十分有埃及風格, 一身金色嘅裝甲, 面具造型與埃及諸神之一嘅阿努比斯相似, 而且下方有空位俾Nightstorm暴露佢駭人嘅顎骨

手臂上嘅腕刀遠比一般嘅長同彎曲, 肩炮與電影入面Super Predator嘅同款, 長矛上掛有人骨裝飾

據描述, Nightstorm係史上第一個叛變嘅鐵血, 佢對被鐵血當成金科玉律嘅狩獵守則嗤之以鼻, 認為所有獵物應該一視同仁, 而獵殺嘅方法亦唔應該有任何限制
佢嘅做法震驚鐵血社會, 一致裁定將佢嘅部族驅逐出鐵血嘅母星, 自此以後兩個部族就成為世仇互相獵殺對方

受到Nightstorm嘅影響, 之後陸續出現類似不守規矩嘅鐵血, 佢哋被稱爲Bad Blood
根據AVP個設定上面個隻係咪教埃及人起金字塔同比埃及人當佢係阿努比斯咁拜
依家睇啲cg片睇到無乜感覺

真係好似感受下你地當年睇呢啲戲嘅感覺
仲有80年代啲人去戲院睇睇未來戰士

依家啲科幻片下下拍到華麗,反而睇番舊片仲過癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞