(開定先)《鐵血戰士: 血獸進化》討論區

1001 回覆
153 Like 8 Dislike
作為Avp fans, 兩邊都鐘意, 但真係好想有套電影係講返成個鐵血戰士社會體系,兩族唔同既鐵血戰士對打 唔洗下下都黎地球殺人類既
我仲記得我睇第二集去到最尾混種vs鐵血戰士 要較光個mon
一路都要其實
講返新電影先
綜合幾條預告同新聞, 新電影暫時確定會有兩隻唔同嘅鐵血出現

Fugitive Predator

照字面解即係逃亡者, 至於係指從部落中逃亡定係從人類手中逃亡就暫時未知
預告入面明顯睇到被人類俘虜, 然後逃出大開殺戒
同鐵血一二嘅鐵血屬於同一族, 副甲睇落先進咗, 武器方面就睇唔出有乜特別
唯一show咗出嚟嘅得手腕一把類似繩鏢嘅新武器

靚仔近照

個面具造型我覺得柒柒哋.......有啲似星戰入面個Darth Vader
Ultimate Predator

應該係戲入面嘅Boss
暫時知道佢係為復仇而來, 但未知為咩同向邊個復仇
比較特別嘅係佢經過每一個星球, 都會將嗰個星球最危險嘅生物嘅DNA植入自己身體
即係所謂嘅進化

預告入面顯示出明顯比另一個普通鐵血高大, 據說有十尺高

佢同Fugitive Predator係敵對關係, 至於佢屬於咩種族暫時都係未知

有關佢嘅能力, 暫時可以確定嘅係會有皮膚硬化

明顯睇到皮膚變咗做黑色, 我諗呢個都係佢夠膽唔著盔甲嘅原因
冇帶面具好可能係連視力都進化咗, 唔再需要依靠面具轉換視角

個肚上面塊野都唔掂la
其他有可能出現喺新電影嘅鐵血
上年流出嘅相可以見到除咗Fugitive Predator, 有另一隻佢嘅同類

不過佢嘅戲份有可能被CUT

套戲嘅彩蛋

右手邊隻面具同支炮係屬於鐵血一入面嘅Jungle Hunter, 雖然唔知點解自爆完仲未爛
其他展示櫃入面好有可能有AVP入面把矛同AVP2最後把槍, 異獸戰Fans睇嗰陣記得留意
個研究部門都好大機會同鐵血2入面追蹤鐵血個組織有聯繫
力架predator
其他有可能出現喺新電影嘅鐵血
上年流出嘅相可以見到除咗Fugitive Predator, 有另一隻佢嘅同類

不過佢嘅戲份有可能被CUT

套戲嘅彩蛋

右手邊隻面具同支炮係屬於鐵血一入面嘅Jungle Hunter, 雖然唔知點解自爆完仲未爛
其他展示櫃入面好有可能有AVP入面把矛同AVP2最後把槍, 異獸戰Fans睇嗰陣記得留意
個研究部門都好大機會同鐵血2入面追蹤鐵血個組織有聯繫

佢同州長決鬥之前好似除左面具同碌炮先
之後再追逐左一輪先自爆
可能咁樣冇爆埋面具同碌炮啩
純粹提出黎討論下 自問一定冇樓主對異型/鐵血咁有研究
咁樣解釋都幾合理
好撚型
唔講唔覺, 塊嘢同套甲其他地方完全唔夾
好似特登用嚟遮住個肚
露下腹肌咪仲型
我地而家見到咁有型咁獨特嘅造型原來並非鐵血戰士嘅最初設計
1987年嘅《鐵血戰士》開拍初期, 片中怪物原本設計成一隻靈活敏捷, 類似忍者嘅蜥蜴狀外星人

由當時仲未出名嘅武打演員尚格雲頓飾演

覺得有啲面善? 咪就係早幾年熱爆全球嗰條貨車廣告嘅主角囉
https://www.youtube.com/watch?v=M7FIvfx5J10

原本嘅想法係尚格雲頓施展佢敏捷嘅武術動作, 同主角阿諾小隊一班肌肉佬進行對決
諗法幾美好, 但現實拍起嚟就有諸多阻撓

首先戲服設計上過於巨大嘅頭部, 令尚格雲頓難以施展武術, 亦唔適合拍攝戲中諸多動作場面
其次因為拍攝地點位於熱帶雨林, 尚格雲頓多次投訴戲服過於累贅厚重, 令佢呼吸困難
最重要係拍攝隱形鏡頭嘅時候, 換上特製戲服後嘅造型太過滑稽, 其他演員難以投入相信呢個係一隻殺人唔眨眼嘅怪獸

理想:

現實:

有啲似兒童節目嘅吉祥物

最後僅僅拍咗幾日, 有關怪物嘅部份就停拍, 並炒咗飾演怪物嘅尚格雲頓

後來經過阿諾嘅提議, 製作組邀請同佢喺《未來戰士》拍攝中相識嘅特效大師Stan Winston重新設計怪物嘅造型
之後Stan Winston喺一趟飛向日本嘅飛機上偶遇著名導演占士金馬倫, 金馬倫向佢提議加入類似昆蟲嘅下顎, 再基於Stan Winston原本設計入面土著戰士等嘅元素, 就成為咗今日我哋熟悉嘅鐵血戰士

因為新設計需要造出比阿諾一行肌肉男更加高大嘅效果, 最後決定由身高七尺三嘅演員Kevin Peter Hall飾演呢隻影史上最出名之一嘅怪獸

電影最尾佢亦有客串直升機師

鐵血2入面嘅City Hunter亦係由佢飾演
好彩改咗Design, 唔係有冇續集都成問題
尚格未吸毒之前型到痴線
宜家
硬係覺得呢隻同S入面果d係同類
第一設計真係好唔爭氣笑左
題外話呢隻lone wolf真係好撚型,發左達必買
statue 幾皮野一隻......玩唔起
題外話呢隻lone wolf真係好撚型,發左達必買

幾錢
想買, 但屋企冇位擺
有冇人去過hot toys門市?係咪齊晒咁多版鐵血?
垃圾game
劇情需要
你要當黑歷史
hottoys 係冇現貨賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞