(開定先)《鐵血戰士: 血獸進化》討論區

1001 回覆
153 Like 8 Dislike
淘寶我係買三兄弟 未出就比左錢訂 黎到check盒同關節上色果d 係正版黎 到而家仲好實淨 關節冇問題

現時點果隻我係第一次買 買左lost predator 拎劍果隻 d關鬆撚到 HT就算 太貴又冇位擺
一百兩隻都幾抵
其實到時香港上映,itunes實有bluray特價,唔在意實體我會買數位版
P1真係神作, 琴晚又返睇咗次
劇情簡單直接, 講特種部隊拯救人質, 然後被怪物追殺, 完
成套電影嘅角色兩隻手數得晒

開場十分鐘已經直入戲肉, 完全冇拖泥帶水
角色描寫搭直升機嗰幾分鐘已經搞掂哂, 完全冇嘥時間做埋啲咩背景介紹之類悶到抽筋嘅文戲
喺度不得不講下舊戲啲Stereotype都幾多
識同大自然溝通嘅印第安人, 戴眼鏡嘅白人毒撚, 神經質嘅黑人, 噍住舊煙嘅德州佬......
不過有咗呢啲印象可以慳返唔少介紹角色嘅時間

啲隊形手勢動作都睇得出係有經過排練

導演鍾意運用呢類鏡頭去表現隊員之間嘅溝通合作

睇返啲訪問先知原來請咗美軍做顧問, 演德州佬個演員仲曾經係海豹突擊隊
電影頭半段未有鐵血出現, 但都已經足夠好睇刺激

後半段鐵血出現之後直接將套電影昇華到另一個level
前面輕鬆剿滅毒梟嘅特種部隊竟然被逐一獵殺, 而且連敵人個影都睇唔到
嗰種反差感真係對鐵血最高嘅襯托

隱形喺當時嚟講已經係好Top嘅特效

好鍾意呢個鏡頭, 觀眾可以投入角色同佢一齊搵鐵血

喺度特別講下呢段獨白, 真係好好戲

跟住係經典一幕

電影入面亦有鐵血視覺嘅鏡頭

當時拍呢類鏡頭嘅時候, 要專登買部紅外線攝影機同時拍攝

劇情去到呢度, 先至畀充滿神秘感嘅鐵血顯露真身

同時揭露鐵血怕水同睇唔到泥後面嘅弱點, 為後面阿諾絕地反擊作鋪墊

成套戲嘅高潮位, 阿諾同鐵血嘅最終決戰

雙方不停喺獵人同獵物之間互換角色, 真係精彩絕倫, 緊扣返戲名Predator嘅主題
呢場對決亦顯現出鐵血高智慧生物嘅特點, 識得扮傷用血引阿諾埋嚟, 唔係一味靠武器勁

最後鐵血佔上風之後主動解除武裝, 更加係將呢個種族嘅性格表達得淋漓盡致
雖然最後都係柒咗被反殺

全盛期嘅阿諾真係型到出汁

咁嘅神作的確好難拍得返, 新電影我唔奢求有咁高水準, 個故事緊貼返鐵血, 主角支team有返原版一半嘅默契同火花, 我就已經心滿意足
p1同異形1,2都好正
反高潮問下
樓主覺得有無邊啲位係唔合理/唔好睇
戲同漫畫都想知
最可惜無得睇billy 同鐵血場決鬥
剩係用鐵血揸住佢個頭交代
我有玩過隻槍game
但我更加喜歡另一隻
玩時戰略戰略,有啲紅色警戒咁
好好玩,都係有人類,異形,鐵血戰士選
異形最易玩,人類前期難玩,鐵血反而最後個關先最難玩
好想佢出續集,連隻game名都唔記得
應該係ps2定ps3時出
唔合理位其實都幾多
例如鐵血科技幾千年都冇進步
第一集最尾個自爆講到核爆咁大威力, 但又炸唔死阿諾
仲有以鐵血高傲嘅性格, 輸咗就自爆攬炒咁輸唔起
更加唔好講第二集隻City Hunter戇鳩鳩咁俾個差佬殺咗

不過都係講下, 始終鐵血嘅定位係爆谷片
設定冇咁嚴謹但多啲戲劇效果都可以接受

漫畫啲設定更加係亂七八糟, 當同人睇就得, 唔使太認真
AVP:Extinction
想聽你講漫畫堆設定
其實之前我講嘅有部份已經係漫畫嘅設定
有機會再揀幾本好睇嘅漫畫講
反高潮問下
樓主覺得有無邊啲位係唔合理/唔好睇
戲同漫畫都想知
唔合理位其實都幾多
例如鐵血科技幾千年都冇進步
第一集最尾個自爆講到核爆咁大威力, 但又炸唔死阿諾
仲有以鐵血高傲嘅性格, 輸咗就自爆攬炒咁輸唔起
更加唔好講第二集隻City Hunter戇鳩鳩咁俾個差佬殺咗

不過都係講下, 始終鐵血嘅定位係爆谷片
設定冇咁嚴謹但多啲戲劇效果都可以接受

漫畫啲設定更加係亂七八糟, 當同人睇就得, 唔使太認真
想聽你講漫畫堆設定
其實之前我講嘅有部份已經係漫畫嘅設定
有機會再揀幾本好睇嘅漫畫講

唔係話避免科技留左俾地球人?
雖然CLASSIC 奸笑
CONCRETE JUNGLE好似就係講科技留左俾地球人個後果
想聽設定亂七八糟嘢多
Billy
其實鐵血嘅視覺係熱感應咁
都唔知點解整到咁高科技武器出嚟
d科技似係搶返黎
係呢隻,又好玩
又可以完善個故事
係唔知點解鐵血最強兩隻兵種會玩科技
硬係覺得Billy 係俾P 仔隱形狀態下秒殺
嗰陣佢都就瓜, 仲會諗咩懲罰
況且個自爆威力有得較, 佢較到咁大分明想攬炒
係阿諾有主角光環先死唔去
硬係覺得Billy 係俾P 仔隱形狀態下秒殺

應該冇咁仆街, 估計同鐵血S入面日本仔決鬥嗰幕情況差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞