(開定先)《鐵血戰士: 血獸進化》討論區

1001 回覆
153 Like 8 Dislike
隻river ghost睇s嗰陣覺得係個笑位黎,喺後面鬼鬼祟祟追到過黎又on99咁比人一槍啪左
花咁多心思設計最後出得幾秒
Jungle Hunter

隸屬部落: Jungle Hunter Clan
狀態: 死於1987年
種族: Yautja
高度: 2.34m
髮色: 黑色
瞳色: 淺楬色
裝備: 隱形裝置, 腕刀, 肩炮, 面具, 微型電腦, 矛槍, 醫療包
電影: 鐵血戰士(1987)
獵殺記錄: Val Verde當地戰士, Jim Hopper部隊, Rick Hawkins, Blain Cooper, Mac Eliot, Al Dillon, Billy Sole, Jorge "Poncho" Ramirez
飾演者: Kevin Peter Hall
聲演: Peter Cullen

最經典亦都最為人熟悉嘅鐵血, 之後嘅所有鐵血嘅設計都係基於當初Jungle Hunter嘅造型

戰鬥記錄

早於1987年之前, Jungle Hunter就已經喺一個叫Val Verde嘅地方進行過幾次狩獵, 通常發生於特別炎熱嘅夏天
佢嘅屠殺行徑於當地廣為流傳, 被當地人稱為"El Diablo que hace trofeos de los hombres"-從人身上取走戰利品嘅惡魔

1987年, Val Verde發生共產游擊隊嘅叛亂, 蔓延嘅戰火與及炎熱嘅天氣吸引咗Jungle Hunter再次蒞臨呢個狩獵場

當由劇中角色Dillon指揮嘅數名CIA特工乘坐嘅直升機於Val Verde被擊落後, 一隊由軍官Jim Hopper領導嘅特種部隊前往拯救, 當接近游擊隊營地時, 部隊被Jungle Hunter偷襲全滅, 屍體被剝皮掛於樹上
https://img.eservice-hk.net/upload/2018/08/27/223223_0ff0a3d73e6d6aa1d6deddaa9fdde263.png
特種部隊失去聯絡後, Dillon只好招募老朋友阿諾同佢帶領嘅小隊, 並親自跟隊查出真相

阿諾小隊發現被剝皮屍體後輕鬆剿滅游擊隊營地及俘虜一名女成員Anna, Jungle Hunter觀察咗整個過程並將下個目標定於阿諾一行人

Jungle Hunter利用隱形裝置以及茂密嘅樹林遮蓋身形, 將小隊入面嘅成員逐個偷襲獵殺, 阿諾小隊喺過程中甚至連敵人身份都無法確定

第一個受害者Hawkins(即新電影導演Shane Black)

冇時間流血嘅Blain都抵擋唔到威力強大嘅肩炮, 注意一開始嘅細傷口係由矛槍造成, 不過電影冇明確表現出嚟

被Mac嘅M60掃中, 其後用醫療包治理傷口

察覺Mac嘅動靜, 一炮爆頭

先打斷持有槍械嘅手臂, 再用腕刀了結Dillon

雖然Billy呢幕好型, 但似乎連拖延時間都做唔到

肩炮擊殺受傷嘅Poncho

並無理會逃跑嘅Anna, 而係追趕阿諾, 但因為佢係主角所以逃過一劫

喺最終決戰, Junter Hunter受到阿諾暗算, 激怒之下不停發射肩炮

終於察覺對手用咗可以蒙蔽熱感應嘅手段後, Jungle Hunter用自己嘅血液餌誘阿諾到山洞並埋伏在內

被水沖走身上泥層嘅阿諾終於被發現, 與此同時Jungle Hunter亦都承認咗呢個對手嘅實力

解決身上多餘嘅裝備之後, 進行生死決戰
雙方都係赤手空拳, Jungle Hunter嘅力量遠在阿諾之上

經過阿諾不懈嘅努力, 戰鬥被引導到陷阱埋伏嘅地點

經驗豐富嘅Jungle Hunter一眼就睇穿阿諾嘅陷阱

可惜依然低估咗人類嘅詭計多端, 被第二道陷阱擊中

彌留之際, Jungle Hunter 發動咗微型電腦入面嘅自爆裝置, 並在模仿之前Billy嘅笑聲中結束咗自己嘅一生

逝去後, 飛船自動返回鐵血母星並將今次狩獵嘅紀錄帶咗返去俾其他鐵血參考, 令到鐵血重新開始審視人類呢種獵物, 第二集嘅City Hunter據說亦係受到錄像嘅啟發前往地球狩獵

鐵血S入面呢場戰役亦有被提起, 相信新電影都會有所提及

戰鬥風格

神出鬼沒嘅身形, 殘忍血腥嘅手段令第一次觀看《鐵血戰士》嘅觀眾留下咗深刻嘅印象
片中嘅Jungle Hunter所展現出嘅係一個經驗老到嘅獵人形象, 無論係一路跟蹤主角一行人, 等待落單嘅獵物, 定係最後用鮮血引誘阿諾, 都可以睇得出佢驚人嘅耐心同對人類深入嘅了解

同時電影亦表達到Jungle Hunter極度重視榮譽, 無視手無縛雞之力嘅Anna, 半夜深入敵人營地只為取走作為戰利品嘅屍體, 仲有最後決戰摘除裝備時嘅氣派, 呢啲場面都描寫出Jungle Hunter虔誠狂熱嘅戰士形象

最尾雖然棋差一着, 但臨終前嘅狂笑相信亦係表達緊自己對呢場戰鬥嘅滿足同喜悅
Jungle hunter 真係經典
由其是佢臨終d笑聲 聽到好心寒
不過咁多集之中
都係得佢同wolf最似一隻鐵血戰士
又好打 又有計謀
仲有最經典既 除哂d裝備 面具 同你隻秋

相反 city hunter真係拍馬都追唔上
wolf真係好撚型 又勁 predator s果3隻super predator圍都唔會夠打
岩岩睇返鐵血S
其實捉人玩GAME係大P定細P
如果係大P,點解細P一解綁就可以控制隻飛船走?
你睇咩鐵血戰士呀 唔符合物理定律架WO 鐵血戰士落到黎吸氧氣都唔會死既 解釋下
個解釋係classic predator用微型電腦hack咗隻船
捉人就兩邊都會, 不過super predator捉得比較多
鐵血要呼吸比人類多1%氧加4%氮
地球嘅大氣層鐵血唔帶面具頂多可以堅持一星期
之後會慢慢衰弱
鐵血2入面city hunter被打甩面具後有用類似氧氣罩嘅儀器幫助呼吸
新電影仲有成半個月先上
Feel到Fox今次揼咗唔少本落套嘢到, 如果唔收得唔知又要等幾耐先有下套
希望反應好
呢半個月等電影之餘又期待樓主每日一篇
呢排比較忙, keep唔到每日一篇了
新電影上之前盡量介紹晒啲鐵血同講埋女鐵血啦

QUEEN HUNTER
阿諾真係好矮

支持樓主
都係呢個post 令到我好想入戲院睇
電影出現過嘅鐵血全部都係男性, 從來未提及過女性鐵血嘅存在
即使係漫畫小說, 女鐵血出現過嘅次數都係屈指可數
今日就講下有關呢樣鐵血社會神秘嘅另一面

女性鐵血

鐵血社會入面嘅女性大部份都唔係同男性一樣嘅獵人, 佢哋主要負責生育嘅工作, 但咁樣唔代表女性鐵血嘅戰鬥力比男性弱
實際上, 漫畫同小說入面都出現過女鐵血進行戰鬥同狩獵, 某啲女鐵血喺體格同力量上甚至比男鐵血更強更大, 而且狩獵嘅策略更加謹慎

好似小說Predator: Incursion入面出現過嘅女鐵血Hashori, 身高達到九尺, 比普通鐵血仲要高幾個頭
而且佢仲係Widow Clan嘅族長, 一個完全由失去伴侶嘅寡婦組成嘅部落

又例如漫畫AVP: Deadliest of the Species入面嘅Big Mama, 從戰鬥經驗同記錄中睇得出有至少鐵血精英級別嘅實力

生育後代對鐵血嚟講重要性不亞於狩獵, 女鐵血嘅社會地位被視為與男性同等, 而狩獵同繁殖更加係密不可分
戰鬥經驗越豐富, 戰利品越多對異性嘅吸引力就越大, 所以通常鐵血等級達到Blooded以上先至有機會得到異性嘅青睞
而且鐵血社會奉行嘅係一夫多妻制, 能力越強嘅鐵血就擁有越多伴侶, 相反有先天缺憾或者戰鬥能力達唔到標準嘅鐵血就會被長老禁止生育
亦有伴侶會一齊進行狩獵, 喺戰鬥中同生共死被鐵血視為係一種榮耀

有關鐵血生育過程嘅描述並唔多, 但根據鐵血已知嘅生理特徵可以推測到同地球嘅哺乳類動物相似
男鐵血生有類似陽具同睪丸嘅器官, 而女性就有用作哺乳嘅乳腺

同大多數動物一樣, 鐵血有特定嘅發情期, 每到發情期女性鐵血身上就會發出強烈嘅麝香, 只有男性鐵血或某啲特定嘅野獸察覺得到
呢個時候, 女性鐵血會挑選最勇猛嘅男性作為自己繁殖後代嘅對象, 除咗等級同戰利品, 鐵血嘅辮都係吸引異性嘅其中一種媒介

鐵血一胎可生幾多隻或者年幼鐵血嘅養育方法仍然係未知, 年青嘅鐵血會被稱爲幼獸或乳孩
女鐵血個look正
女鐵血唔除面具既話幾性感
上得過
痴撚線,屌外星人
唔知破處有冇螢光血出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞