(開定先)《鐵血戰士: 血獸進化》討論區

1001 回覆
153 Like 8 Dislike
跑得快過光
原來有得調較個自爆威力
係呀, AVP2咪淨係爆咗飛船附近
唔通下下核爆咩
武器都介紹得七七八八

網槍

顧名思義係一種可以捕獲獵物嘅武器
一旦發射, 會以極高速度射出同時展開裡面嘅金屬網, 包裹並將獵物固定

網槍一般係手提式, 唔用嘅時候可以存放於腿部裝甲

亦有將其固定於手臂上嘅帶法

捕獲之後, 通常鐵血會以長矛腕刀等嘅武器了結獵物

同時網槍自身亦可以對獵物造成傷害
每當捕獲獵物後, 金屬網會自動收緊, 導致割傷骨折等嘅非致命傷勢

金屬網由不明合金打造, 人類嘅武器無法將其切割開

但係鐵血嘅武器證明過可以, P2入面主角就用智能飛碟切開咗

而且亦不能抗異形血液嘅腐蝕

網槍上彈嘅方式不明, 但估計係預製好嘅消耗品, 每次發射嘅都係新網, 並唔會回收再用
鐵血戰士俾人最深嘅印象除咗佢嘅外表
仲有嗰把經典「極嚦嘎嘞」嘅叫聲
前排聲演鐵血戰士嘅配音員Peter Cullen就分享咗呢把聲音背後嘅故事
https://www.youtube.com/watch?v=gpjhI-eRE6c

佢個形容都幾搞笑
老變個柯柏文原來都係佢配
睇AVP 1仲諗住個黑鬼會俾個網碎屍
好鐘意樓豬介紹鐵血既武器 真係好撚實用同好型 快d出啦套戲 準備刷幾次
【星期四。好熱戲】《鐵血戰士》系列 4K 藍光碟評+《逆流大叔》影評
琴晚返睇P2, 比印象中仲要差
題材本身幾好, 講鐵血喺充滿罪惡嘅城市狩獵
但劇情入面除咗講鐵血秒咗幾個黑幫, 冇繼續延伸落去, 有啲浪費咗個背景
主角如果係黑社會古惑仔而唔係差佬, 應該會更好睇

打鬥戲方面更加同第一集差太遠
冇搵返第一集個導演拍真係敗筆

最重要嘅係鐵血嘅部份真係拍得好一般
拍到佢好似完全係靠屈武器咁嘅款
冇晒第一集嘅神秘感同獵手feel
Jungle Hunter都話殺晒成隊特種部隊
冇理由第二集正面打會俾個差佬做低啩? 仲要想自爆但連手都俾人切斷埋咁柒
仲未講決戰On99俾差佬輕鬆插死
總之動作戲部分差第一集太遠

不過擴張鐵血個世界觀方面叫做得幾好
多咗一堆新武器之餘, 仲有介紹埋鐵血嘅習慣文化
例如飛船入面嘅部落, 食物, 收集戰利品, 同埋最重要嘅異形頭骨
冇呢樣應該就冇之後嘅AVP
真係唔可以怪Fox雪足十幾年先喺AVP俾鐵血再出場
啱啱查咗查, 原來p2預算係p1兩倍
但票房得p1一半
P2睇幾次都唔明最後點樣跌落飛船入面
無咗州長換隻猩猩入去做主角,叫人點入場睇
點解又會掘返出黎拍?
p1好睇過p2好多,異形就1同2都好睇
$$$$$
AVP啲周邊好賣得
而且有晒兩面Fan base支持, 比單獨出套鐵血電影風險細好多
鐵血s 幾好睇
而家特價幾十蚊一隻碟
itunes google都有
今日講下鐵血嘅母星

Yautja Prime

一個神秘嘅星球, 正式嘅名未知, 只喺電影AVP2同漫畫入面提過
可以睇到呢個星球附近有兩粒恆星, 可以解釋到點解表面溫度會咁高
星球周圍形成咗隕石組成嘅行星環, 地殼表面絕大部分都係陸地
亦有類似地球嘅日夜循環

另一張圖可以清晰睇到鐵血城市嘅細節
炎熱潮濕嘅環境, 建築物下面甚至有熔岩流動
亦有類似雲層嘅存在, 代表會有天氣變化
Wolf冇帶面具亦顯示出星球內嘅大氣適合鐵血呼吸
遠處細心啲睇會見到金字塔, 連繫返AVP1入面鐵血教人類起金字塔

關於星球上除咗鐵血嘅其他生物暫時可以確定有幾種

鐵血騎嘅馬類, 模型出過

豬類生物, 儀式用或者食物

獵犬

一種異常兇猛名叫Quatza-Rij嘅生物

仲有幾種鳥類生物
當年拍轟天炮好紅
猩猩紅咗都係猩猩,正如猩猩做咗總統一樣鍾意香蕉,有啲嘢本質唔會變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞