(開定先)《鐵血戰士: 血獸進化》討論區

1001 回覆
153 Like 8 Dislike
幾時上? 咁快有po 去戲院唔見

講開異形, 入面啲生化人嘅名其實有規律
異形1-Ash
異形2&3-Bishop
異形4-Call
普羅米修斯-David

唔知點解聖約Walter冇跟
九月十三
喺某訪問Ridley講過話
係想向Alien嘅兩位監製致敬
因為咁啱一位叫David,一位叫Walter
所以喺聖約嘅生化人無跟之前嘅規律
而用咗另一位監製個名
原來背後有個咁嘅故仔
今日介紹兩款比較罕見嘅武器

長鞭

一種靈活多變嘅武器, 具有刀劍一樣的握柄, 打擊部份有一節節骨絡般嘅利刃
首次出現於AVP2, Wolf嘅專屬武器, 電影入面顯示出長鞭有廣闊嘅攻擊範圍, 包裹敵人後一扯就可以將其肢解

長鞭嘅原材料係異形嘅尾骨, 所以可以輕鬆切開異形嘅外殼, 而且唔受酸血腐蝕

長鞭嘅使用難度極高, 只有好似Wolf咁嘅精英先駕馭到呢種武器

鐳射地雷

同樣出現於AVP2, 係一種可以形成高能量鐳射網嘅地雷, 鐳射網嘅威力可以將異形碎屍
Wolf利用鐳射地雷封鎖地道嘅所有出口, 以求將入面嘅異形一網打盡

鐳射地雷被拋出後會自動附著牆壁

鐵血可以通過微型電腦展開鐳射網
講開AVP2
wolf係咪有支藍色水倒落泳池到會溶到水同異形屍乜都冇?
化屍水
一開始係講阿諾, 嗰期佢拍完未來戰士好紅, 所以食住個勢譯做鐵血戰士
好正 聽樓主講野好似 睇緊書咁
除咗頭盔真係好核突
呢支藍色化屍水咁啱又係同P2 喺洗手間療傷個陣倒嘅螢光藍水一樣
新劇照同消息

隻巨型鐵血越睇越順眼

日本仔嘅雜誌

隻狗嘅比例怪怪哋, 同埋個樣好似冇乜威脅
巨型鐵血原來有整實物道具 , 咁就冇咁擔心啲CG太假
道具循環再用
唔知有人譯咗未
上面日本仔張圖說明咗隻assassin predator係人類操控遺傳因子製造出黎嘅對血獸用血獸 身高三米 隻predator dog都係人工產物黎
喂異形飲個下好霸氣
認真希望唔好係咁
冇晒鐵血應有嘅神秘感
段介紹仲要煞有介事咁講咗句“呢隻狂戰士 (原文: berserker) 應該毫無弱點...?
應該都係啲人類操控比自己強大嘅生物玩出禍被反咬一口嘅經典派膠情節
鐵血有邊集故事唔係經典派膠情節
wolf 真係型到出西水
今日介紹另一樣Wolf攜帶嘅裝備

Cleaner Case

中文解做清道夫之盒, 係專門為毀滅證據而造嘅裝置
裡面總共包括三樣嘢: 一個額外嘅自爆裝置, 追蹤注射器, 化屍水

Wolf平時會將個盒掛喺背後

下面詳細講下三樣嘢嘅作用

自爆裝置

呢樣嘢唔使多講, 用嚟毀滅體積較大嘅物件, AVP入面Wolf用佢消除墜落飛船嘅痕跡

追蹤注射器

一種為追蹤目標而用嘅器具, 抽取目標嘅DNA樣本, 然後注射入微型電腦分析, 就可以喺面具中顯示目標嘅足跡

Wolf利用培育缸裡頭嘅體液, 得以追蹤抱面蟲嘅去向

化屍水

一種神奇嘅藍色液體, 會將接觸到嘅有機物溶解成類似漿糊嘅物體
AVP2入面, Wolf利用保存喺一個小瓶入面嘅化屍水溶解異形同受害人嘅屍體

即使被一個泳池咁多嘅水稀釋, 化屍水依然能夠發揮作用

過程中發生嘅化學作用將整個泳池嘅水都蒸發

必要時亦可當作一種武器, 本身耐酸嘅異形都抵抗唔到化屍水

支嘢Bug Bug哋, 每次都倒勁多, 但倒極都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞