美劇集中討論區 (20)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
好憎佢d表情同埋行為
打爆玻璃之後自己嚇親個下真係心諗做乜鳩

真心覺得呢個演員做得麻麻 個角色好唔薄弱 唔完整 無魅力
搞到jodie對佢既obsession好離奇 投入唔到

同埋成套劇真係為左睇jodie先追 佢演得好好
記唔到villanelle點串同點讀 有無人知呢個通常係咩國家既人名?
Netflix救左Lucifer
睇完killing eve全季
V
我起初唔鐘意V點知愈睇就慢慢跌左落坑
劇情係好多唔make sense
但主要都係睇條女
我覺得E膠膠地冇乜野
果集第一次睇已經係世界級
又多一個落坑

點解開頭唔鐘意
由一開始出場玩阿婆+扮死已經對佢有好感
之後佢次次出場都有得笑 仲要越黎越好笑,癲得黎又好cute
因為佢完全係V果type 第一次見佢果下已經一見鐘情咁滯
加埋E仲要主動捉佢追佢,咁留意V做既野
V濕哂啦即刻
呢下個笑容真係
一開波認真左 見佢掃臨小朋友杯雪糕 開頭反而鐘意eve覺得佢幾搞笑 之後就相反左

但v既理想型應該係build on Anna 係因為愛Anna先會有呢個type
anna係溫柔聖母 係唯一對v溫柔既人
但同時內裡都有d壞/痴線
所以v鐘意佢好make sense

而eve同anna似既只係 髮形 中年 平庸
無乜anna個種感覺/魅力
而且其實eve呢個角色塑造得真係唔好 演得都唔好
suppose應該係聰明、暗地裡病態 但睇劇覺得做到好夾硬 唔覺佢有幾醒
唯獨係神經質呢點演得好出 好煩
不停地諗起breaking bad個mrs white
我都覺 兩日追哂8集都係為左睇v
呢套野劇情好弱好唔吸引

不過villanelle個角色其實似食住Harley Quinn既水
因為v同hq有幾多位都似似地
特別係佢兩個特色都係可愛 暴力 psychopath
咁諗既話會覺得v個角色好似無咁新鮮 特別

但我鐘意v多d
S5E11其實有啲似呢集既2.0
一樣咁sad

本身唔鐘意小朋友睇呢幕有d爽 雖然個細路女係幾無辜
E其實係幾搞笑,平時D日常對話

don't break my heart
最尾兩集V少數care既人一係出賣佢一係死
其實懷疑過Anna未必係原型 可能佢之前其實仲有一個人
所以Anna先會覺得佢同E都係"果type"
佢地兩個除左外型似,其實都係要主動接近V,E對佢都溫柔一開始
佢夠膽落車行埋黎果下V已經嚇親 對V黎講E比起Anna應該有挑戰性多d
E同V本身生活太悶,就係有對方出現佢地先有返D激情 仲要大家都啱對方口味

其實應該係佢身邊班人蠢冇心查
我都有D覺得佢一開頭估中哂V d野有啲夾硬,似劇本安排多過本身個角色醒
不過佢team人本身都唔係查慣案,個個都外行人咁又魯莽 所以都預左

因為冇用好認真心態研究劇情睇套野,所以又唔會覺得好唔吸引
反而覺得節奏幾明快,d humor mix埋傳統捉變態殺手又幾新鮮,夠fun會想追落去
比起以往hannibal / luther果d我覺得仲啱自己口味
當然如果套野冇V就直頭拍唔成啦 一大賣點,但其他配角都唔算差
The blacklist netflix有第五季
我覺得anna應該就係原型
v第一次留意到eve係因為佢個髮型 同anna似 所以佢叫eve唔好紥上去
不過都有可能佢原型係佢老母之類 有戀母情意結?

呢套野除左v之後得個呀伯同呀伯個女算係演得好 其他角色都得工具咁 無魅力無意義
老母有機
黑妹同事都幾好笑
Carolyn都ok,不過12條主線冇解過咁滯所以冇乜好講
S1全季都冇講多啲12黑幕 好多謎最尾都放置play冇乜再講,等S2
但冇講又唔覺得嬲 都係主力睇V同其他人互動
好鐘意睇佢兩個

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞