美劇集中討論區 (20)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

base on之前話elisabeth moss黎緊咁多戲拍
我都係陰謀論覺得finale offred會有d野發生

唔會掛 雖然班配角都唔少戲份 但仲係擔唔到大旗
同埋一無左offred就甩左加拿大條線喎
成日諗佢會唔會難產死 雖然係好老土既情節
加拿大分分鐘都唔洗用佢維繫 個老公都已經冇乜心機理佢
難產都好d 如果講佢唔知去左邊 俾人捉左 然後下季全季消失咁不如殺左佢仲好

你咁講完我好驚爛添

比人捉左 / 昏迷果D都唔想
佢宜家bb陀左幾耐 應該今季生得喇掛,冇理由陀到S3掛
可能佢最尾生完 加拿大就出兵打柒gilead
同埋成日覺得今季佢會走多次,但今次一係成功一係死

應該唔會太爛掛 其實我可能鐘意S2多過S1
雖然S1頭3集係一定冇得輸,但暫時整體S2好似緊湊過S1
S2拍得好搞到對套劇多左信心 望返其他劇S2多數都退步
係時候開Legion S2了 無得睇阿V

冇得見Villanelle既禮拜一仲有咩意義

佢d gif點解可以咁好用 百搭架喎完全係
真係正到
又大波

佢ep5同最尾兩集緊身衫 到我都忍唔住望多眼
Westworld 今集
Anthony Hopkins

今集個實Q果度仲蠢撚過之前開戰
真心唔明套劇懶係著重細節位 點解可以寫啲咁白痴既劇情出黎
寫果刻其實諗緊咩

MIB仲係咪人黎架 如果話佢仲係人我接受唔到中咁多槍都死唔去
同埋今集最尾bernard同hale個時間點係when
唉 好地地一件事都要整到亂撚哂

《Killing Eve》收視評價雙贏!2018春季十大好評影集推薦
https://www.dramaqueen.com.tw/features/20180528/002.html

TOP 10
《最後的幫派大佬》(The Last O.G.)

爛番茄:83%
Metacritic:65
IMDb:6.7
《最後的幫派大佬》由《逃出絕命鎮》編導喬登皮爾(Jordan Peele)以及《副校長的逆襲》製作人約翰卡西瑞(John Carcieri)主創,講述被判 15 年刑期的罪犯特瑞(Tray)在出獄後發現社會有了巨大轉變,不僅前女友另嫁他人,還養著一對他從不知道存在著的雙胞胎。,他想與孩子們重新建立關係,但沒什麼財富的他只好用從監獄學到的技能來賺錢。

TOP 9
《信任》(Trust)

爛番茄:75%
Metacritic:67
IMDb:7.6
《信任》由電影《貧民百萬富翁》奧斯卡金獎編導搭檔賽門鮑弗伊(Simon Beaufoy)、丹尼鮑伊(Danny Boyle)打造,以美國石油巨擘蓋提家族的真實故事加以改編,首季聚焦於 1973 年約翰保羅蓋提三世(John Paul Getty III)遭義大利黑手黨綁架的事件。

TOP 8
《我們很安全》(Safe)

爛番茄:76%
Metacritic:67
IMDb:7.5
《我們很安全》由《第43個祕密》暢銷作家哈蘭科本(Harlan Coben)主創,英國編劇丹尼爾布洛克赫斯特(Daniel Brocklehurst)撰寫劇本。故事描述小兒外科醫生湯姆的妻子一年前逝世,自此由他獨力帶大兩個女兒。一家人住在美麗的門禁社區中,附近居民都是熟識。但當大女兒離奇失蹤時,他才發現自己對這群最親近的人其實一無所知...

TOP 7
《真我人生》(Vida)

爛番茄:100%
Metacritic:75
IMDb:6.1
《真我人生》由《謀殺入門課》(How to Get Away with Murder)製作人坦妮亞薩拉喬(Tanya Saracho)擔任節目統籌,單集三十分鐘聚焦在一對同樣居住在洛杉磯的墨西哥裔美國姐妹艾瑪(Emma)與琳(Lyn)。多年來疏遠的兩人因緣際會下回到兒時長大的地方,在回憶童年過往之際,母親令人震驚的真實身份也被揭開。

TOP 6
《洛城南區,我的青春》(On My Block)

爛番茄:93%
Metacritic:69
IMDb:8.3
Netflix 接連在二、三月推出以青少年為主軸的影集《諸事不炫!》(Everything Sucks!)以及《洛城南區,我的青春》。但兩者命運大不同,前者已遭取消,後者則順利獲得第二季續訂。《洛城南區,我的青春》描繪一群背景各不相同且友誼深厚的年輕人,在艱困的洛杉磯中南區應付各種挑戰。

TOP 5
《極地惡靈》(The Terror)

爛番茄:92%
Metacritic:76
IMDb:8.2
《極地惡靈》靈感啟發自英國航海探險家約翰富蘭克林(John Franklin)組隊前往北極探險的真實故事。劇中聚焦於兩艘英國探險船「驚恐號」(Terror) 、「幽冥號」(Erebus)的成員,描述他們在過程中面對的種種困境,包括有限的資源、希望的驟減以及對未知的恐懼。
依家先開始睇Americans,暫時睇咗兩集,劇情進展得幾快,不過未有嗰種好想追落去嘅感覺。
第一集就講到FBI住喺Phillip對面,仲懷疑佢哋係KGB
今年暫時最驚喜真係barry
笑到仆街
依家先開始睇Americans,暫時睇咗兩集,劇情進展得幾快,不過未有嗰種好想追落去嘅感覺。
第一集就講到FBI住喺Phillip對面,仲懷疑佢哋係KGB

開頭一兩集有D慢熱但之後會越黎越好睇
呢套係少數我覺得可以每季都keep到咁好睇/一季好睇過一季既劇
仲要完得咁靚 冇得輸
(除左S5節奏慢啲之外)
Americans個Metascore
S1 78
S2 88
S3 92
S4 95
S5 94
S6 92
雖然未必睇分數做人但通常上得神枱個分都會一季高過一季/keep到9字頭
Barry有冇第二季
但感覺出S2就會爛
當時睇第一季都覺得冇乜想追落去嘅感覺,但再拎返出黎睇果陣追到欲罷不能 一口氣追左4季
連Barry都睇完仲有咩好睇

其實上集WW仲未睇
我睇BB都係喺S2中途停咗睇(冇乜特別想追),隔咗年幾先再睇返,之後就不停睇到Final Season
咁高分
個人覺得s4最高質
但都冇9字頭
9字頭已經係brbad水準
The Leftovers
如果未睇過
最尾同hale講dolores老豆control unit喺邊果度
唔理lu,遲d睇返timeframe幅圖算

cradle果度啦,同埋全部delos保安有份既野 好似N年前啲9流動作片情節咁樣
套劇平時要人留心認真睇 sell細節位/clues
喂 但大佬明明緊張位生死關頭,周不時寫d白痴劇本出黎推劇情 會睇到反白眼
S1 maeve/felix果度算喇,S2 dolores打仗再忍,今集又黎
如果唔係今集其他位搶眼少少,出anthony hopkins個個打哂J轉移到視線
Delos班人=sand snakes呀,搞cheap左成件事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞