同行友人做佐乜事令你唔想再同佢去旅行

706 回覆
824 Like 46 Dislike
逼人一定要影佢相
影其他嘢就即刻發脾氣

唔肯出酒店玩
佢係一個男肥仔
台灣好多夾公仔機
佢傻9咁以為張1000台係100台掉入唱錢機
嘔左成100個10台銀仔出黎
仲行過黎問點解部機係咁嘔錢唔停咁嘔
同個朋友去旅行 去到邊見到d岩心水既 都即刻whatsapp返香港
最誇張係係梨大 入左間oliver young 睇左d染髮劑護膚品
影晒咁多隻色咁多隻款 whatsapp比佢家姐 等佢揀色
最後搞左成個鐘
另一日去左廣藏市場 佢影左d人蔘相比佢呀媽
之後我地準備走 佢呀媽打黎話要買
咁好啦我地行返轉頭 我朋友影晒比佢呀媽睇
傾左勁耐 我都唔係幾好意思 d泡菜嬸係咁望實
又係搞左勁耐 最後佢呀媽一句ko左我:天口熱都係唔好買人蔘
仲有幫佢男朋友買波鞋 去到邊都要專登搵abc mart/專門店
唔順路都要去搵 好似搵唔到就返唔到香港咁
其實去旅行點解唔可以放鬆d 買唔到都冇辦法架嘛 d熱賣款老老豆豆都預左買唔到架啦

其實同佢做朋友係好 但同佢去旅行真係好似帶埋佢家姐同呀媽去咁
去到邊食左d乜見到d乜都要即刻報告
有時我地已經走左一段時間 佢家姐覆返whatsapp話想買 我地又要返轉頭買
到左旅程最尾一日都對佢男朋友對波鞋耿耿於懷 話要再去新村到搵
成個旅程真係搞唔清楚我到底同緊邊個去旅行

去完呢個韓國旅行應該以後都唔會同佢去旅行
所以我去左夜蒲佢自己番去訓,不過下次不了同佢
一班人係英國自駕遊
其中一個新牌女仔成日嘈話自己識渣車話想渣
結果係迴旋處到炒左
好多地方想去又唔plan,就話自己係隨性既自由人,大佬啊至少搵下地圖、知點搭車同個地方幾點開門先得架,搵唔到路又死都唔肯問路,問佢做乜,佢話:「我係路痴,你會帶我架啦」
過馬唔睇路差d俾車撞,鬧佢點解唔睇路,佢話:「你會睇住架啦」
去到邊見到咩可愛野就高八度好噁心咁尖叫「好可愛啊」,人地隻狗又衝埋去摸,人地個仔又衝埋去摸
明明講到明分開玩,又要跟又要怨,一路行一路話好憎呢樣果樣,由頭怨到尾
西口西面,我既當地朋友好心接待,就由頭到尾西住晒,人地好心話帶我地去玩,推三推四
去足咁多日就發足咁多日脾氣兼黑面

扮哂好有旅行經驗 又唔想夾公數 次次買野食野都要再各自拎錢出嚟 連一毫子都要計清楚計到盡 麻鳩煩

又要慳錢 食埋啲狗屎垃圾 屌佢老母 唔過一百港幣任食臭既五花肉同冇味既韓牛 我不如比多一百去食得好啲

最仆街嘅係 影野食相既時候叫我行埋一邊唔好阻住佢(係餐廳) 兼且係我面前同我講 xxx識韓文 早知就同佢去喇

利申:十幾年友情,交已絕 btw港女人前人後兩個樣
乜都話唔食
係機場同佢講想用曬d散銀先返香港
我買野果陣佢無端端搭單
然後俾曬所有散銀我
屌佢老母
唔介意你咩都唔plan,全程跟住, 最緊要去到唔好阿支阿jor
做野好me麼
成日禁電話
同朋友去過一次旅行就明白咗人同人之間都係各自修行,因為幾老友都係興趣都係差好遠 又無咩特別嘈交,之後去旅行都係自己去,反而你會係果度識既其他人係會同你興趣相同
見到好多人話啲朋友去到只係whatsapp,上網,打機,
我諗佢哋跟本就無興趣去旅行,
只係為去而去,
其實佢哋咁樣會影響到真係想觀光嗰啲同行朋友。
同個朋友識左有10年 幾年之前一齊去旅行
佢咩行程都唔諗 食咩都話無所謂
大家都係第一次去果個地方 我就唯有自己上網睇下有咩景點
Plan好行程之後都有send一份比佢睇下有無咩地方想加/唔想去
之後佢睇完都話個行程無問題的

去到果邊之後有d地方唔識行要慢慢搵又發脾氣
佢張上網卡用唔到又發脾氣(我用到,差唔多要我成程share個wifi比佢
食乜野都嫌貴
去得多旅遊景點又嫌棄
(佢想去d無咩香港人去過既地方景相打卡,有話點解我唔plan一日係咩景點都唔去然後係酒店出門口之後是但上一架巴士去探險 )
之後去到最尾兩日大家都頂唔順分開玩

諗住去完旅行唔會再同佢去(佢都唔會想再同我去)
但係香港之後都有keep住好似以前咁約出街/睇戲食飯
點知
幾年之後係另一個朋友口中得知原來佢當年同我去旅行果幾日
日日要連wifi上網係為左同另一個朋友傾計話我亂plan行程又話好悶
之後分開玩果幾日佢話係最開心果幾日 終於擺脫到我etc.

之後開始同佢疏遠左 今時今日無同佢再無任何聯絡
咁仆街。
睇左咁多極品 我覺得自己好撚好
行街得 行景點得 chur得 hea得 係早起身唔太得
係遇過啲婆摩怪 唔知自己想點嘅人覺得好撚難頂
同佢講 擺低一皮係個兜到 幾撚好車都得
咪好似佔中咁囉
真係咁撚多個有心呀?
都係打卡影相 想曬下命姐
同女友去旅行
日撚日要夾頭
拎埋個卷髮器入廁所
成個洗手盆都係頭髮

麻撚煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞