同行友人做佐乜事令你唔想再同佢去旅行

706 回覆
824 Like 46 Dislike
同表妹自細好friend
第一次一齊跟團去旅行
開頭冇咩野
第一日一齊去便利店買啲野飲
我對個凍櫃啲化學過甜果汁冇興趣,諗住買茶飲
點知竟然因爲咁俾表妹教訓
係咁嚴厲指責我去到人地地方都唔試下當地野呀黎到旅行重咁慳呀乜乜乜
一論咀咁講唔停,我都冇位出到聲
一路鬧到上旅遊巴,鬧左成程車,鬧到返酒店,愈鬧愈激動,直頭將佢啲工作壓力發洩埋響我身上,燒埋我甚至我屋企人,講到唔好彩做左我親戚,唔係既絕對唔會同我做朋友,又話好鄙視我屋企人,九唔撚搭八
咁死啦第一日就搞成咁

第二日起佢都黑住面唔想同我講野咁,我心諗仲有幾日點頂
好彩識到另外兩個團友四個一齊玩
之後果幾日先唔駛咁難受
返到酒店佢要鬧就由佢鬧

回港後到依家冇同大家講過一句說話(過左好多年了)
咁大變化!你覺得點解佢會咁?
其實連同行斱未同行過已經唔想再同佢去旅行 全程無參與過plan行程 係個gp問佢野又唔出聲 臨去前一日先話去唔到仲要記錯出發日子 好彩佢比晒錢
可能係痴撚左線
又或者一直都係雙面人

佢可以黑面加唔睬我全日
但一有人話幫我兩個影相
佢就即刻笑容滿面咁埋位仲叫我一齊影
鏡頭一離開
佢又繼續黑面唔睬我

回港後佢都post哂我地旅行啲相上網
張張睇落都好似玩到好開心咁

我懷疑以前佢對我好可能都係因為有其他親戚在場
你老豆好頂癮
大家都好慘
好彩我冇預過d仆街
結果坐左係床邊
出發前先知佢係基
咩都要Share,搵到間出名食雪糕既,我行埋去話買兩杯,佢好大反應:下做咩要買兩杯?一杯一齊食咪夠囉!
我心諗:咁難得黎到又搵到,想食咪一人一杯囉,咁都要share? 雪糕黎咖大佬,一人奶一啖咩

仲有一次去泰國,夜媽媽想食芒果糯米飯,搵左成粒鐘終於搵到,我話要兩份,佢又話一份就夠,屌真係燥撚左,我地係夾左食飯公數,係公數扣咁都係自己比自己姐,佢又唔肯
唔係真心朋友既真係唔去都罷
親戚嗰d就無得揀姐,想問你地d fd係咪係facebook上契定係連登識,真係熟既去之前都知有問題啦
買兩個幾萬蚊手袋話好抵
買張機票2000幾蚊話貴,要睇下有冇平先去。
而家機票又買唔到,酒店又full左
好在未出發,如果唔係都唔知點算
想像到會鬧交收場
唔等埋我就射左
去日本十幾日,條友晚晚去機舖打機打到啲錢冇乜,就屌鳩我地食啲野好撚貴同埋話我地日日孤立佢一個
唔肯夾公數
話滑雪危險唔去
話天氣凍主題樂園唔去
每分每毫又計到盡
冇錢唔好去旅行啦
屌我屎忽
咁乖仔呀
同兩個女仔去歐洲long haul
有一個黑咗個半月面,唔傾行程唔plan嘢
但躝喺張床同同學facetime談笑風生
最抵死係佢寧願留喺hostel做pj都唔出去
見佢銀行又無錢又無信用卡我哋都忍咗成個月
然後忍唔住當面對質問佢有乜唔滿意,佢仲發返我哋脾氣
最後賣甩咗佢我哋兩個好開心咁玩埋嗰幾日

其實黑面、玩電話就人人都會,但無啦啦黑面,掛住玩電話咁,係返到房都會淨係玩電話,好似唔識我哋咁 真係好頂唔順
如果唔係你地班狗公諗住有西屌,點會忍佢

一開波唔肯plan 行情已經踢走佢啦
黑面係會直接無視
改行程、嫌三嫌四係直接分開玩

由得班港女自己狗咬狗骨算
如果係男仔fd 我相信你地一早開左佢拖

利申:
試過有fd plan 個時咩都話冇所謂
點知發老皮話悶
我屌9佢"你又話冇所謂? 唔鐘意就算己走先"
酒店機票行程都係我搞
去到想食某間野又話貴,次次睇完幾錢就開匯率睇係幾多hkd,就住就住真係食既又少左玩既又少左
為左慳幾十蚊匯率,而花左大半個鐘時間行一啲香港都有既鋪頭。仲要原來係為左幫人買,去到要慢慢wtsapp問番托佢買果個人爭幾蚊O5OK
暫時去過都無問題
一定會有意見不合,一個想行東,一個想行西,咁傾好就無問題啦

但同唔同人去都過,都會留最少半日自由活動,去你各自想去嘅地方,咁耐以黎都未試過面左左
你覺得幾點起身先唔叫早 旅行時間咁有限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞