同行友人做佐乜事令你唔想再同佢去旅行

706 回覆
824 Like 46 Dislike
最撚癲係佢個次旅程晚晚要我陪佢陪到12點幾 ,因為佢晚晚都想去居酒屋食宵夜
唔俾屌
前友人嚟探我幾日
我本身都好期待
點知佢老母同佢老母個fd跟埋嚟

我本身自己都要讀書

我俾地方佢瞓借埋全身衫褲鞋襪袋俾佢仲湊埋佢加同行長輩

搭巴士又話點解冇得坐
想睇風景又話好攰唔想行
話去邊都冇所謂但又話我plan得唔好
又嫌啲嘢唔好食又話街上啲人冇禮貌
關我撚事咩

我都覺得好攰自己同人message呻下都唔得話我出賣佢,唔想陪佢哋咪出聲嗰啲
一味喺度喊仲話我好假

同我反面嗰個仲要係佢
世界級港女
成日就晒其他人
唔想人地吵架就不停屈就自己
sorry我都有份俾錢去嘅
我唔想同佢一齊屈就
個朋友話自己去東京玩住先
之後後join
後join又要坐平車黎 黎到又話累又唔肯一齊行

去d要買fast pass既地方買個時話去
之後臨去前一日又話唔想去搵個本身唔去既人幫佢食左張飛

一齊買野食佢買塊急凍既漢堡扒要500yen
無人話食但佢又要大家夾番錢俾佢

問人會錢買左個cake之後無啦啦話唔想食叫人食左佢之後先叫食左個個人還錢俾人

係間鋪臨收前半個鐘先話要去個間野
明明plan好哂都唔理自己一支箭衝過去 完全無理過d朋友
呢種性格最融底
個個當你遷就人係老奉
第一次去日本 同兩個朋友去 得我識日文
友人A完全唔plan,日日都冇乜心機行咁款
友人B就正正常常嘅
兩個都唔太行得先慘 要成日坐

去完諗深一層 就算我淨係同B去
應該都未必開心
因為大家雖然都鍾意日本 但鍾意嘅野其實唔同
而且嗰次真係好想去d識日文先明嘅野 但冇理由拉佢地一齊去

到第二次去日本決定自己一個去 一啲都唔寂寞
反而唔洗照顧人好爽 又可以參觀d require日文嘅地方
真係想即時同佢絕交
憑咩其他人想點樣就ok
到我想點樣一有人唔鍾意佢就要我收皮
咁樣去旅行真係好唔開心
互相遷就下唔好咩?
去次旅行先會知你身邊果個係唔係朋友
第一次兩個人去
我用自己錢買野佢話貴叫我唔好買
我想買野食 佢話我食太多唔好再食
返到酒店房喊 發哂脾氣 打比男朋友呻
都痴撚線

之後有次去交流幾個人去又有佢份
佢6點起身大大聲行路執gip嘈醒全房人
同朋友玩玩下無啦啦發脾氣追住人黎打
講緊佢地喺3樓 我地喺地下都聽倒
個trip要做野既時候
我地做既野佢走去自己邀功
自己做錯既野推卸責任比我地

返到黎全部人同佢反面
見住佢個妝融都唔想掂佢
去resort食咩都話貴
食餐自助buffet仲偷拎左好多muffin走
最後仲自己一口氣食晒 驚死我地分佢
三條友去旅行 中間已經因為影相問題分開左玩
仲要好死唔死 酒店得一條鎖匙
咁我緊係有風度留比兩條港女啦
點知地可以去到零晨2點幾都唔番酒店
我就要等佢地whatsapp我先可以番去
哇你叫我一條友係異地仲要落雪點樣hea到零晨兩點幾呀
就算係鬧左交都唔係咁痴線呀嘛 仲要覺得自己無問題繼續嘻嘻哈哈

之前係好好朋友 番到香港再無講過一句野
香港真係好多港孩
所以去旅行都係自己一個享受吓仲開心
去次旅行先會知道你朋友係唔係人
趕火車去機場
係月台前同我講漏左電話係住宿
其實如果去旅行嗰陣唔好將自己嘅缺點無限放大 返到黎都仲可以做朋友嘅
又係去日本
利申: 面已反,條友仲爭我錢(唔係旅行錢)

講起就真係嬲
咁一開頭呢,就本來係得我同我個friend去姐
咁我咪訂二人機票,又訂埋Airbnb
正當好似乜嘢都大致準備好嘅時候,我個friend突然之間話佢個friend同埋佢女朋友都會黎,咁都算啊,我咪話話咁一齊玩囉(表達過唔好不過最後都算數)
又隔多個幾個星期,佢話佢想叫埋本身識個條女黎,仲話訓埋同一間房 ,我已經忍唔住爆佢,話你而家玩晒啦 ,幾經辛苦之下終於氹到佢女朋友唔去

一開頭已經一波三折,去到日本仲受氣

我個fd,我已經同佢講晒幾日嘅行程,佢係都要夜夜生光,嘈住我瞓覺,都算。我同佢講,因為我哋住民宿,其實日本啲牆係好薄嘅,夜晚唔好喺度播歌,佢仲要屌返我轉頭 。更加離譜係有一次佢喺廁所一路開大一路煲煙,我直情屌到佢上天花板 ,仲要話返我轉頭做乜要揀間禁煙airbnb,心諗你自己唔岩仲要話我。再者仲要就埋佢個friend條女,一個百分百港女,詳情都唔想再講

自此之後我都決定再同佢去旅行,而家直情反埋面添 ,呢件事之後我都自己去咗一次旅行,再之後去日本都係我自己一個人去,反正我日文都有基本知識水平,自己去絕對唔係難事
乜柒都唔食
去旅行淨係識乜去邊 食咩
講完比佢知佢就閪哂面話我唔食呢d
佢有d地方想去 但又唔幫手搵路
行得耐又問點解咁耐都未到 究竟去緊邊
要全部人就佢一個 完全唔會諗人地感受
影相一定要人地幫佢影無限張女神相post ig
仲有好多好多
去完個旅行返到香港都唔想再同佢相處
但佢仲想約下次旅行
去日本,連1Yen都要計到足
去韓國,話Issac toast 貴,唔食issac要去便利店買野食
近近地去深圳,係東門買左件34蚊人仔既衫,後來見到其他地方賣29,即黑面黑足全程
同窮撚去旅行好撚無癮
真 我朋友第一日話唔食晚餐 可以慳錢同減肥
第二日又話唔食 本身想食炒雞 佢唔想食咁變左碗頹麵
第三日又話唔食 之後去左買個飯自己食 泡菜國大部分餐廳都唔歡迎一人毒撚

佢話要留返啲錢兌返港幣 寧願蝕差價都唔用咗佢 理解唔到
佢老味條友係咪on9
嗰陣佢話想旅行見下佢嘅韓妹朋友
開頭好擔心老尷
但好彩有佢 人地講認為去旅行應該享受下當地嘅食物 我之後先可以食下好野 我講無用人地講先有用 好傷心

最後兌錢嗰度 佢係飛機度好興奮咁同我講達成咗個目標 我就問啦 下咩目標啊
佢就話 我留起左一筆錢啊(大約價值500蚊港幣嘅won) 返去兌返港幣
我淨係下左聲 然後諗 港幣兌韓幣再兌韓幣 竟然係為左咁而慳
幾舊水都慳去乜旅行

痴撚線
第一次去旅行 個朋友全程睇電話 覆信息 行到邊用到邊
忍唔住出聲屌柒佢 仲黑返我面 不過事後都有say sorry 話唔會再係咁

再有次去旅行 得我一個plan好哂行程
出發前就無問題 去到就嫌三嫌四 迫住改行程 行多陣又叫攰 搵野食又麻煩
沖涼梳洗整野又勁耐 早餐都變lunch
同fd去一早講好有d行程一齊去,有d會分開玩
不知幾開心 夜晚酒店見啦
講真係fd既講真心話就得
就算一齊旅行都唔需要24小時對住大家
開心咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞