有日屎忽痕一條友去印度食左半個月咖哩

1001 回覆
1850 Like 35 Dislike
因實講呃
我覺得印度人呃你方法其實就好直接
比起中國做一大埸大龍鳳呃你果D低級好多
不外符都係開價開貴D
帶你去D自己人嘅店同商店
不過就唔會好似強國咁強迫/嚇你買
至少我冇遇過
一般都係講到好平好值得買
但唔買都冇咩野.D人都好NICE
再lm夾個書籤
之前包左車.用左5日左右時間由德里上拉達克
果條路D景觀真係一世難忘
好值得去睇!!
lm等更
lm
LM
幾年前自己一個去左成個月印度,呢篇野勾起好多令人又愛又恨既回憶 印度真係一個好癲既地方,但好正 表示想再去
留名,好奇呢個國家,但自問唔會有膽去
鄰居
lm
好多問題 等我po埋呢篇先慢慢答
-----------------

恆河孕育的城市-瓦拉納西

初次踏入Varanasi,除咗聽覺上俾我既衝擊之外,接住落黎就係視覺上既衝擊!印度嘅馬路雖然有紅綠燈、指示牌、迴旋處等等嘅設施,但係對於印度嘅行人同司機黎講,簡直就係形同虛設,老實講我咁大個仔都未見過咁亂嘅馬路。我成日以為我去過大陸或者東南亞之後就好識點樣過馬來西路,當但我黎到印度之後,我先發覺面對住呢條路,我束手無策‥

Tuktuk同人力車會逆向而行;車與車之間係真正嘅零距離;突然嘭一趕人力車唔小心撞到前面架私家車,我本身以為司機一定會落車同佢嘈叫佢賠償啦,點知私家車私機淨係喺倒後鏡睥咗佢一眼然後就開走咗,之後當我見到佢車身大量嘅花痕時,我就知根本成日都會發生呢d事。印度人好似連望都唔駛望,就可以悠然自得咁喺車與車之間穿梭;間中唔知邊度忽然鼠出一隻牛大搖大擺咁過馬路,而司機唔係停喺度讓佢或者趕走佢,而係好純熟咁兜過咗佢。如果唔係坐喺人力車上面咁零距離咁接觸到呢d場面,我真係唔相信自己睇到嘅野‥

不過好出奇地,印度嘅交通意外傷亡率係出奇地低,本身我都唔信,但當我經過咗呢半個月嘅種種生死時速後,我有理由相信印度司機嘅平均技術,冇第一都有世界頭三!至於作為乘客嘅我,除左相信司機之外,其實冇得揀。

除左馬路上嘅奇景刺激到我之外,地上又係另一個境界。因為行人路上面係被三分天下,除咗行人本身係一個幫派之外,垃圾同屎各自問鼎咗其餘兩強!因為牛喺印度被視為神聖嘅動物,所以唔單止唔可以食牛,就連殺牛都唔得,就係因為咁牛嘅數量就越來越多,尤其係印度最神聖嘅城市Varanasi呢度。牛多,牛屎就跟住多,牛屎多,踩屎嘅行人就多,於是街上見到一條條屎痕一d都唔出奇,不過好在牛係食素,所以其實就唔多臭嘅,不過每次行路就要好小心翼翼啦。

至於垃圾,um‥其實印度街頭真係好少垃圾桶,而我見d當地人隨手就會將d垃圾掉落地,街係咁、火車站係咁、市集係咁,真係可以成功做到rubbish everywhere,好厲害!我不禁喺度諗,明明人地日本台灣韓國街上面都冇乜垃圾桶架,點解個情況會咁大反差架呢?

總之,呢個視覺上既衝擊,為我既首日印度之旅帶黎咗好多期待‥
Lm
rubbish everywhere
lm
講強姦果part 未
Lm
GD poat lm
M
我算好彩,食野冇咩事,可能適應力強
係呀,去完真係同未去之前聽既好唔同
我諗我呢世人都未必會去呢度 除非印度變左
但又真係好奇嘅 lm
ching係印度now?
玩幾耐?
係,算係其中一樣
之後我發覺根本一半都唔夠,我最多試過劈到1/5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞