有日屎忽痕一條友去印度食左半個月咖哩

1001 回覆
1850 Like 35 Dislike
Cx 印度餐至好食 係飛機成日食
識食一定掉個pat白色野落個飯
去過公幹加旅行再加斯里蘭卡
唔會再想去印度
臭、人勁無禮貌、景點垃圾
斯里蘭卡隔過海爭勁遠,人有善 乾淨 景點勁靚
安全就一定會
不過就會少左好多貼地既體會
其實個人真係唔覺得印度危險

利申:男仔角度
個pat 野好奇怪
唔會話難食但我唔會鍾意食
都係飲lassi 好
聽閒印度人廁所男女共用
仲會用手抹屎

印度係咩乜都會超載

印度人陣味係咪好撚臭

有無見到靚既印度女人?

印度係咪人民數質仲衰過大陸eg 吐口水 垃周街掉,打尖,搶野

又蝗字又錯字
質素呀
未去過srilanka 都好想去
不過聽人講其實同印度差唔多
Live左 !! g持樓主
是咪去尋找自我?
無時間追PO,想問下用左幾錢
https://youtu.be/s42P9UwPkfw

印度人打板球嘅片

呢後係恆河夜祭嘅其中一幕
係我第二晚嘅時候再去影嘅
今次就冇出海,喺第二個角度去睇成件事,個感覺又好唔同
不過真係好多好多人啊,走嘅時候真係好似維園行年宵咁

印度人打板球嘅片

https://youtu.be/6-qNrXWgksg

呢後係恆河夜祭嘅其中一幕
係我第二晚嘅時候再去影嘅
今次就冇出海,喺第二個角度去睇成件事,個感覺又好唔同
不過真係好多好多人啊,走嘅時候真係好似維園行年宵咁

第二段po錯左
睇完d細路打波,個心情都舒暢咗,雖然只係黎咗第二日,但感覺上已經適應咗呢度係節奏,雖然有時會覺得佢地真係好慢,例如order完野食可能要等20分鐘先黎到,但諗深一層,其實我地嘅生活節奏係咪真係有必要咁快呢?

再繼續行,沿路一路又見到好多牛,呢度d牛隻隻都唔同大細唔同顏色,印度人視牛為神聖,但又唔係隻隻牛佢地都會視為聖牛架喎。聽聞係如果隻牛條頸有一駝突出黎嘅肉先至係聖牛,而印度人見到佢地嘅時候通常都會拍拍佢地個頭或者摸下佢地條頸,但通常之後隻牛就會即刻走開,笑死我。

除左牛之外,仲會成日見到有好多狗同山羊喺條街度行黎行去或者攤喺度訓覺,呢d對印度人黎講習以為常嘅野,喺遊客眼中就會變得新奇有趣,所以我喺香港都唔會歧視嗰d影招牌或者雙層巴士嘅人,不過每次我去到外地影食物個陣都好驚會受到旁人白眼。

忽然間見到前面好大煙,我以為唔知邊度燒著咗火燭,呢個時候忽然有個印度人走過黎:「Hello my friend, which country?」一聽到呢句開場白,都已經估到咩事。「No photo, no photo here, funeral.」佢勉強咁將一堆單字砌埋咗一齊,不過好彩我都估到佢想講咩。前面咁大煙應該就係恆河其中一個火葬場,出發前我都聽聞過火葬場係唔俾影相,不過有d印度人會走埋黎同你講只要你俾錢佢,佢就可以帶你去一d可以影相嘅位。我冇應到佢,繼續向住火葬場嘅方向行。「Hey! No photo no photo!」我忍唔住同佢講咗句:「OK I will put my camera in my bag and I won't take any picture ok?」然後佢見我唔落搭就同我講:「Ok my friend, I work here in the funeral. You should give some donation.」然後佢就好似想攔住我唔俾我入去,ok fine,我就陪你玩下,於是我就頭也不回咁轉身走,佢想追過黎,不過呢個時候有對白人夫婦行過,然後佢可能見我冇機會,就即刻走咗過去對夫婦度:「 Hello my friends, you know no photo here?」我見佢唔再煩住我,就喺遠處影咗幾張相,然後就收埋相機去睇下呢個生死共融嘅地方‥

推推推
Live
Hello my friend which country
依句係落後少少嘅地方一聽到都覺得煩
十之八九都係搵錢
留名 有諗過去印度
好奇樓主返咩工?
生死與共的聖河

火葬場,係恆河兩端最嚴肅、最悲傷和最震撼人心嘅地方。恆河兩邊各有一個火葬場,一頭一尾,每天都會飄起一縷縷的濃煙。據說每日喺呢度火化嘅屍體超過200具,每日都要燃燒超過300根梵木。家屬會首先將死者用金絲或者銀絲嘅布包起黎,然後放喺柴火之上任由佢焚燒,當然呢個只係有錢之人嘅「儀式」,窮人嘅家屬就只可以眼白白咁睇住自己嘅親人赤裸裸咁燒死白灰,撒入恆河之中。

火葬場入面亦有一d稱為「旃陀羅」嘅工頭,佢地嘅工作就係加柴加木控制住個火勢,有時又會煽風點火一下,或者整理一下屍體嘅位置。我有理由相信做得呢個位嘅人總係會有少少心理變態,因為我有幾次見到佢地用槌仔扑碎一d燒唔到嘅骨頭嗰時係笑笑口架!

至於燒完嘅骨灰,家屬會將佢地撒入恆河,寓意住即使佢地已經死去,仍然可以沐浴喺恆河之中,讓河水洗清佢地嘅罪,解脫心中嘅痛苦。至於全屍,喺我呢三日嘅旅程入面就冇見過,但聽講如果死者係細路仔或者孕婦,就會以全屍嘅方式掉入海,任由動物食佢地嘅屍體。

同時面對住活嘅家屬同死去嘅親人,忽然間我覺得印度人真係將生死睇得好開,佢地會覺得死亡係人生必然嘅一部分,無咩必要去害怕或者避諱,反而更應該樂觀去面對!嗯,唔怪得佢地可以日日同d骨灰一齊沖涼啦。
機票用miles換,淨係俾稅
所有加埋15日用左4千幾港幣
已經冇慳住食同住
食啲咩多?邊啲會乾淨啲?
佢地好鍾意問,經過就問你,
japan? 答no,
korea? 答no, Oh,
china, 跟住冇喇
咁asian樣黎黎去去都係呢幾個國家嘅人最多架啦
btw幾時有咖哩
有諗過下個月咩撒粉果個節去,不過覺得好痴線都係算

去多幾個國家獨遊先敢去
我之前去印度有坐過
架巴士好似冇咩避震咁
避震硬到唔識講
不過我坐個部係冇咁新淨
聽當地人講係印度出既巴士
牌子好似 TATA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞