有日屎忽痕一條友去印度食左半個月咖哩

1001 回覆
1850 Like 35 Dislike
係呀
所以我一直keep 住
其實係咪咁多張都係依句
i have been waiting~
基於禮貌、基於為香港同印度建立外交、基於我相信印度人本身都尊重左右手文化,所以呢隻手,我大大力咁握咗落去。Rohit係印度人,23歲(下?),住喺德里附近,只係趁weekend過黎玩下順便見下朋友,就係咁,我同Rohit就成為咗Jodhpur嘅一日旅伴!

焦特布爾舊城區嘅中心係一個鐘樓,一個個嘅攤檔向四邊延伸成為咗一個市集。攤販無意之中分成咗唔同嘅區域,有d似香港嘅深水埗咁,做嘅唔係遊客生意,反而多數係俾當地人各取所需。我喺鐘樓附近搵到間café,係trip advisor上排第一嘅餐廳,Rohit睇一睇個Menu,然後指住其中一樣〝Samosa〞問我食唔食,其實個刻我唔知係咩黎,剩係識向佢點一點頭。然後佢就叫我跟住佢,話帶我食平d。(其實佢個樣都真係有d似男版肥媽)

Jodhpur嘅天氣比起之前幾個城市熱好多,難怪連狗狗都要攤下屍

佢帶咗我去附近嘅一家小店,而店入面就只係賣samosa,原來即係印度咖哩角。只見圍住店嘅都係印度人,一個遊客都冇,所以如果我係自己一個遊客都未必敢行埋黎,呢間d samosa係即刻炸即刻賣,所以拎上手仲係好熱好新鮮,而且價錢只係16rs,亦即係大約2蚊港幣就有一個,比起頭先café入面70rs一個足足平咗幾倍。呢個咖哩角又幾好食,夠脆之餘入面d咖哩薯仔、素菜餡又辣辣地幾開胃,而且佢份量大到食完一個已經飽飽地。

Rohit話印度人鍾意用手食野,因為咁先係最直接可以感受到食物嘅質感同味道,不過一定要用右手,因為左手係代表污糟同唔尊重,佢一提我搞到又諗起今朝個晝面。食完samosa之後,佢又帶咗我去食另一種街頭小食叫Golgappa,呢種小食個樣類似山根不過好脆,然後佢會整穿一個窿仔,再喺入面裝d凍凍地甜甜地嘅液體落去,不過我咬咗一啖就差d喺佢面前嘔出黎,因為我真係覺得好難食、好似豬餿咁,Rohit見我食得咁快問我係咪好鍾意,我即時笑笑口話我想留返個肚再試多d野,咁先可以避開一劫。

係呀
所以我一直keep 住
其實係咪咁多張都係依句

應該唔係
因為我見隔離枱抽左2句都唔同

飽肚之後,我地又返到去鐘樓廣場。頭先因為肚餓,都冇心情都留意呢個咁靚嘅地方。只見廣場嘅中間車水馬龍,tuktuk車司機忙著接送一來一回嘅遊客;野牛同野狗不時停在路邊擋路,令到司機大為勞氣;有人停喺鐘樓嘅陰影處休息,或跟旁邊嘅人打下牙骹。

一到周末,印度人好多時都會成家大細出黎擺檔,順便享下天倫之樂

呢d七彩顏色嘅手環真係好靚,我都忍唔住想買返d返去做手信

之後我地發現原來鐘樓係可以俾我地上去參觀,呢座有百幾年歷史嘅鐘樓,而家一直都係由呢位Mr. Mohd. Lqbal,佢留守咗喺度接近十年,每日都維持住鐘樓嘅運作同修正。仲記得佢一見到我,就俾咗個好溫暖嘅擁抱我,雖然佢英文唔叻,只係可以不斷指住張紙叫我睇,但我睇得出佢好想俾人知道佢對呢個地方嘅忠心同執著。

返落去影相嘅時候,我又見到Mr. Lqbal,佢同我講佢可能就快要退休將工作全盆交俾佢個仔了,佢望住下面個市集,流露出好不捨嘅眼神問我:「如果有一日你要離開一個你留守咗10年嘅地方,每日再見唔到呢10年日日都會同你打招呼對你笑嘅人,你會難過嗎?

lm
樓主寫得好好又生動
返工對住印度同事已經對呢個地方無曬好感
又懶又懶醒
成日都覺得班印度女同事好勁,係呢d地方生存到仲做到咁高級,女人係印度真係無地位
最難得係印度人都食到日本妹
香港人只可以食手指
呢個真Ge 我識得位印度朋友
佢都好熱情 之後知道佢係好出自真心
就咁Friend咗
樓主有踢開波?
最後個段睇到眼濕濕

樓主個page幾好睇,巴打們
又live左
右手初體驗

返去hostel休息嗰陣,已經係黃昏時份,Rohit話佢今晚會同朋友食飯,問我一唔一齊join。能夠識多個印度朋友,我當然無任歡迎。至於我點解咁信Rohit?唔單止係因為佢都係一個backpacker,而係我感覺到佢係一個真係想同你friend但完全唔係想喺你身上攞著數嘅人。就好似頭先買街頭小食嗰陣佢完全冇問過我攞錢,甚至我之後打算俾返錢佢佢都話唔駛,同埋有時候first impression都好緊要,正如我第一次見到Shasha嗰時已經有防備之心,但今次Rohit俾我嘅感覺係好放心。

返到hostel見個鬼妹仲係訓咗喺床,不過佢已經醒咗,Rohit問佢同唔同埋我地一齊食,不過個鬼妹望一望佢,然後就好有禮拜咁拒絕咗。我見返到黎又冇野做,就同Rohit講不如去附近飲杯啤酒一邊等佢個friend。於是我地屎忽都未坐暖又著返鞋出去,我地搵咗間酒店嘅rooftop café,可以睇晒成個Jodhpur嘅夜景,我拎住杯啤酒行到上最頂望住個夜景,哇!真係好撚‥凍呀!!

飲咗2杯,佢個friend終於黎到,不過我又係唔記得咗佢叫咩名。只係記得我地三個人坐一架電單車,佢朋友開車,Rohit坐最後,而我就好似人肉三文治咁俾人夾咗喺中間,佢地咁大舊差d夾到我斷氣呀!我地去咗一間又係得印度人食嘅餐廳,得4張枱不過坐滿晒嘅,佢地問我想食咩,我見好耐冇食咖哩所以就同佢地講我要食咖哩雞。我唔記得咗呢間餐廳係本地人食開,所以係冇餐具架!於是我只有硬住頭皮學佢地用手食,由於習慣咗會用兩隻手一齊食,所以當佢地用奇怪嘅眼神望住我個陣,我先記得用左手食野係唔禮物嘅,咁我只有嘗試淨係用右手搣塊薄餅蘸d咖哩黎食,其實食食下又真係幾過癮,得閒仲可以啜下手指添!

https://youtu.be/h-myC2bNQFE

睇完有冇令你食指大動呀?
以前成日跑步
小腿好粗
香港d印度人我都不了
樓主㧙得好辛苦 好難忍單手㧙野
比著我就忍唔住成塊拎起黎食了
留名
我都想問點解唔直接成塊拎黎食
因為要搣黎包住d 雞食
同埋想學下佢地搣得好輕鬆
點知咁唔就手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞