有日屎忽痕一條友去印度食左半個月咖哩

1001 回覆
1850 Like 35 Dislike
喺印度返咗黎幾人,個人都仲係未平伏到,一來係因為印度同香港既節奏真係好唔同,二來係因為印度真係一個令人驚奇不斷嘅國家,有好多野你都會覺得:哇!乜原來可以咁㗎?總括黎講,呢個半月既旅程俾咗我好多衝擊,無論係視覺上聽覺上嗅覺上同思想上都係,係計上年六月伊朗之行後,另一個比我領悟咗好多嘅經歷,我會覺得,呢個國家一生人點都要最少去一次!

激發我會出發去印度嘅原因有幾個,最主要係因為上年年尾分咗手,好想搵個地方散下心;同埋想完成埋我三十歲完結前想去三十個國家既心願,所以呢半年要去多三個未去過既國家;最後或多或少都因為印度呢個地方嘅傳聞實在太多,好想自己去探索下,同埋俾多d材料去update自己個page,於是一月頭就膽粗粗用左30000里去換咗張香港直飛德里嘅機票,24號就展開咗呢個半個月既旅程。

今次行程主要係玩北印,本身諗左好耐去唔去恆河,因為時間好趕,去恆河就可能去唔晒四色城,不過最後由於個人對恆河有情義結好想親身去睇下,於是就選擇咗 Varanasi而放棄左Jaisalmer(金色城市)。最後用咗幾日時間草草去plan下同book左火車飛就訂咗個大概行程,建議火車飛一定要book咗先因為sleeping class好快賣晒,至於去到做咩個d我就打算到時先算。

Hong Kong -> Delhi (CX直飛 )
Delhi -> Varanasi(恆河) (內陸機)
Varanasi -> Kajuraho(性廟) (通宵火車)
Kajuraho -> Agra(泰姬陵) (火車)
Agra -> Udaipur(白色城市) (通宵火車)
Udaipur -> Jodhpur(藍色城市) (巴士)
Jodhpur -> Jaipur(粉色城市) (火車)
Jaipur -> Delhi (火車)
Delhi -> Hong Kong

主宿方面主要係hostel,有2晚訓火車,1晚訓homestay,最後2日Delhi玩couchsurfing。除左couchsurfing要早d搵之後,其他既其實walk-in都冇問題,不過我都有去booking.com留左先,反正都係去到先pay,同埋2日前可以免費取消。建議住宿要搵d近舊城區既,去景點相對上會方便好多。

恆河晨浴

泰姬陵日出

藍色小城

舊德里
留名
有無俾人呃偷搶? 利申 想去
嘰哩咕嚕嘰哩咕嚕
無柄唔好去
藍色城好靚
望相都有味
菊花還好嗎?
行前準備

拎特衰去印度係要申請visa既,不過自從有咗e-visa之後,成個過程相對上方便左好多,只要上https://indianvisaonline.gov.in填份form,upload埋相同passport copy,等2-3日就會approve,又快又唔駛自己走去領事館搞。

再之後就要去IRCTC印度鐵路官網申請account,因為如果到時先排隊買火車飛,一來條隊會好長二來好易會冇位,所以最好就申請account然後上網買,申請完之後可以download個叫cleartrip既app,以後用app買飛或者睇返自己買咗既班次都方便好多。

然後就要download定d係印度會好有用既app,除咗上面講既cleartrip之外,記得download定uber同埋olacabs,呢2個都係印度call車app,而ola相對會比uber平d同多d小城市用得到,不過就冇咁多車,為左唔好俾tuktuk司機水你,呢2個app好重要!最後就係用google map或者maps.me 下載定印度既離線地圖,咁到時萬一network收得唔好都起碼搵到路。

最後就講下要帶既行李,經過咗我呢半個月既歷煉之後,有幾樣野喺我成個旅程入面擔當咗好重要嘅角色。

1. 睡袋:本身只係帶黎備用,點知出場率極高,無論係訓火車冇被、夜晚張被唔夠暖、又或者係唔想用hostel張唔知幾耐冇洗過既萬人毯嘅時候都可以用到佢,最緊要係帶羽絨型,因為夠輕夠細又夠暖。

2. 紙巾:雖然而家好多餐廳同hostel為左方便遊客都有紙巾提供,不過有時候有d地方或者homestay都未必會有,除非你打算學印度人咁用左手‥抹嘴,否則帶定多d紙巾冇死,最好帶埋濕紙巾添。

3. 鎖:因為印度既hostel既locker都係冇鎖提供,所以自己要帶定密碼鎖,有時係火車都可以鎖住個背囊喺床頭。

4. 藥:雖然我好好彩今次旅程無腸胃問題所以一粒腸胃藥都冇食過,不過我d藥都救過2個屙到七彩嘅外國背包客。同埋今次頭幾日係恆河附近吹親有少少傷風,好彩有帶感冒藥食左幾次先好返。

切記切記要帶backpack唔好拖喼,除非你唔怕拖到成喼屎‥

我嘅行裝
呃就點都有,咩國家都會呃遊客,不過小心d就可避免
偷同搶冇遇過
普遍我遇到既都係好人
慶幸冇事
途中識到唔少女仔原來都係自己一個去
其實真係好想去 但真係唔夠膽一個人去
屋企人朋友又冇人有興趣
印度太多強姦新聞, 仲記得有單係個女遊客起火車比成十幾個男人強姦完, 再拋出火車
恆河到底係咪真係咁臭?
係咪真係會有一條條屍體係河上面漂浮?
印度人係咪真係咁咸濕?
強姦非禮係咪周街都見到?
去印度係咪一定會肚屙?
印度人係咪會纏住你問你攞錢?
會唔會言語不通?
泰姬陵憑咩成為七大奇蹟?
新舊德里有咩分別?
印度野會唔會唔岩食?
係咪真係要用手食飯?

呢d一條條問題係我出發前成日會係我腦海中劃過,直至飛機真係起飛,我見到身邊坐既都係印度人個刻,我先發覺原來真係冇乜香港人會去印度‥

第一個識既印度人就係飛機上面,坐我隔離位既一個印度男人,本身我地都冇交談,但因為我實在有太多疑問,於是我忍唔住開口問左佢一句:我第一次黎印度,你有冇咩建議俾我。然後佢醒咗我一句:有時候你要狠心一點!個陣時我聽完明明地又好似唔太明,不過隨住我之後嘅旅程我終於明白到佢呢句話既意思。

不得不提,CX去印度既飛機餐真係好難食,搞到我好驚我黎緊半個真係會冇啖好食,不過由於我係搭夜機凌晨去到德里,驚到時機場會冇野食所以都要被迫食晒。

去到德里機場,我即刻走去排evisa條隊,見佢得10個人左右諗住好快就過左關,點知呢一排等左我差唔多45分鐘。我唔知係佢真係咁嚴謹定係科技仲係停留喺10年前,我見每個人走去打指模最少都要repeat 4-5次先成功完成到,然後佢望住你本passport又好似樹懶咁,一個人起碼要成5分鐘先過到關,不過對我冇咩所謂,反正我點都係要訓機場等到朝早6點幾轉內陸機去Varanasi。

德里機場有樣好就係你一定要有機票證明佢先會俾你入機場入面,如果唔係就只可以係機場出面等,所以即使係訓機場,都唔需要太擔心d行李。正當我悠悠閒訓到4點幾諗住起身入閘個陣,個職員先同我講原來domestic係另一個terminal,要轉shuttle去,嚇到我標屎咁即係出去個站,見到有一大堆印度人企喺度等緊,然後我就諗起之前睇bollywood d戲好似要打交咁迫上巴士,等左10分鐘終於巴士黎,我好成功咁趁d印度人擺行李時迫上咗巴士,不過由於我前一袋後一袋,上到車都差d迫到斷氣。好彩架車開10分鐘左右就到咗我個terminal,我又一支箭咁衝左入閘,成功趕上飛機,我冇諗過機場都未踏出就可以咁刺激。

唔知點解巴士d相全部都影到咁震

架機起飛時剛好日出‥
留名 好想去啲非熱門旅行國家
留名~
留名, 有興趣會去india
留名支持
大大大
lm
lm
Lm
lm
雖然我唔覺得印度危險
不過有個男仔陪係會好d
同埋自己危機意識都好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞