有日屎忽痕一條友去印度食左半個月咖哩

1001 回覆
1850 Like 35 Dislike
其實香港人太過喜歡用自己把呎去套落其他國度o既人o者。。。
德,美,加,澳,日喜歡明碼,實價。
英,意,法喜歡含蓄。(e. g. add 20% service charge但唔會寫得好明顯)

印度係一個痴撚線得黎好神奇o既國度,窮,富,善,惡乜柒都包括哂係成個國家裡面。
乜都可以很隨和,但同時又可以好極端。

好多平民印度人好似好喜歡表現自我,同時認為自己善良但有智慧。讀過下書o既local會喜歡用呢類方式黎證明自己價值。仆街周圍都有,但會集中係龍蛇混雜o既大城市。其他的,大多只係揾兩餐,用下小聰明去賺多少,本質上冇諗過要害人同食人隻(車) o既。。。

申利: 未去過印度,但識唔少印度朋友,由其係年少時係外國做o的小生意拍檔過幾個印度仔同巴基斯坦仔。
聽返o的印度朋友講,其實你要潔癖,去到印度一樣有好高級o既場所同好華麗o既生活區,只係咁去黎唔知做乜柒o者。
或者咁睇,自己affort得到而對方唔係害鳩你o既情況下, 水就水啦。 交朋,接友o既野,好多時都係跌多少錢换取返黎o既。
係人心裡都有部計算機, 只係算得有幾長遠o者。 你擺明唔係水魚但又成日肯放水o既,一定大把係like.
如果係商業上同印度佬交手,你真係鬥賤先掂。不過其實商場上,大把人都咁賴皮。但做朋友其實真係唔錯。
返黎推下
被粉色粉飾的城市

離開了Jodhpur,繼續向Rajasthan最後一個顏色城市出發,又坐咗大約5個鐘頭火車,黎到Rajasthan嘅首都、粉色之城齋浦爾Jaipur。之所以會成為Pink City,係因為1876年嗰陣為咗迎接英國威爾斯王子到訪Jaipur,於是下令舊城區入面所有建築都要油成粉紅色,而且仲要配上白色邊框做裝飾。唔知係因為歲月磨蝕,定係每個人對顏色嘅定義唔同,比起Pink,我覺得更加似係棕紅色或者泥橙色。

黎到印度十幾日,其實都已經適應晒呢到嘅生活風格,但估唔到入到Jaipur,都仲可以搵到視覺同聽覺上嘅衝擊。首先我發現,呢度嘅電單車司機係有!戴!頭!盔!架!我不得不承認呢樣野真係幾震撼,因為我一向都以為印度人係我行我素,練成咗揸車唔會撞到人嘅絕技,但點知Jaipur嘅司機竟然會咁守規矩。

第二就係響鞍聲,如果你話Varanasi或者Jodhpur嘅馬路好似1000個宇宙GEM係你耳邊叫嘅話,呢度就大概得返幾個側田。可能大城市真係比較有規律d,不過一時間咁靜真係有d唔習慣。

印度人行得商嘅真係多數奸
所以有錢嘅印度人真係好有錢
岩呀,平時請朋友食下飯飲下野都會做ga啦
咁係個邊咪當買個開心
有係有,景點入面最乾淨
其實香港人太過喜歡用自己把呎去套落其他國度o既人o者。。。
德,美,加,澳,日喜歡明碼,實價。
英,意,法喜歡含蓄。(e. g. add 20% service charge但唔會寫得好明顯)

印度係一個痴撚線得黎好神奇o既國度,窮,富,善,惡乜柒都包括哂係成個國家裡面
乜都可以很隨和,但同時又可以好極端。

好多平民印度人好似好喜歡表現自我,同時認為自己善良但有智慧。讀過下書o既local會喜歡用呢類方式黎證明自己價值。仆街周圍都有,但會集中係龍蛇混雜o既大城市。其他的,大多只係揾兩餐,用下小聰明去賺多少,本質上冇諗過要害人同食人隻(車) o既。。。

申利: 未去過印度,但識唔少印度朋友,由其係年少時係外國做o的小生意拍檔過幾個印度仔同巴基斯坦仔。

其實個個國家都有
印度人老實講我覺得係善多過惡
頂多你話佢地咸濕lor
宇宙GEM同側田
如果你話Varanasi或者Jodhpur嘅馬路好似1000個宇宙GEM係你耳邊叫嘅話,呢度就大概得返幾個側田。

笑死我 好生動
追到live 好好睇
每日都入一入嚟睇吓有冇update
話說我黎Jaipur之唔知原來呢度都有地鐵,成日都以為淨係德里先有,好在當我打算call ola個陣有個路人問我想去邊,我話想去舊城區,佢同我講呢度去搭的士好貴,可以搭地鐵,我先知原來hostel附近就有個地鐵站,呢個站又係粉色嘅,而且仲要一個人都冇,如果唔係入閘前有警衛check bag,我差d以為會有喪屍跳出黎。

明明呢個city都唔少遊客,但d人見到我都仲係好似好新奇咁

其實除咗地鐵站係pink之外,我發覺呢個城市真係好多野都係粉色架。

出口係pink嘅。

磚屋係pink嘅。

士多係pink嘅。

巴士係pink嘅。

爛櫈係pink嘅。

就連街邊個阿叔都係pink嘅!!

我諗唯一唔係pink嘅可能就係牛牛了吧!

當然講到呢種顏色最主要嘅代表建築,就莫過於呢座風之宮殿,因為佢位於舊城區市中心,基本上每次經過呢度,都好難唔俾佢嘅外型吸引住。呢幅巨牆有5層樓咁高,上面有9百幾個小窗口,目的就係為咗俾當時嘅妃嬪透過呢d小窗口去睇外面嘅風景,因為妃嬪嘅容貌係唔可以俾外人見到嘅,所以佢地每日嘅視野就只係得呢d小孔。

至於點解我會話呢幅係巨牆而唔係宮殿?因為呢個Hawa Mahal雖然被稱為宮殿,但內裡嘅面積同內容其實係好細同好少,而且吸引度同觀賞價值遠遠比唔上佢嘅外觀,所以我覺得真係唔需要花錢入去參觀,淨係喺出面影下相,或者坐喺佢對面d rooftop café一邊食個tea一邊睇日落就perfect池啦!

當然我都要order返杯好pink嘅strawberry lassi啦
連呀叔都係pink

我就咁睇..如果要俾返錢...多數唔會當佢係朋友...
Jaipur 條街好似好乾淨
support
杯士多啤梨lassi好似好正
印度標準係
一路睇呢個遊記搞到我想試多次去揸電單車遊印度
睇到25留名
下個月會去Bangalore
想問樓主洗衫器有冇link
同埋當地水壓同電正常嗎?會唔會好慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞