有日屎忽痕一條友去印度食左半個月咖哩

1001 回覆
1850 Like 35 Dislike
多謝大家關心,我冇事啦
可以繼續

講開猶太
真係心郁郁想去以色列
你係邊個
up緊
初時見到eat my uncle真係有d驚
冇甜
live
有啊,前幾頁講左

印度嘅城堡同宮殿好多都係以呢d圖案花紋同埋大理石柱構成,對我黎講都幾有似清真,不過又融合咗佢地嘅獨有風格。(其實我唔識,呢句都係睇得多旅遊節目學返黎。)

我自己都好鍾意呢個花園,佢係由好多不同大少嘅幾何圖案嘅樹仔砌成,中間有個星型嘅缺水噴水池,好似以前打機d場景。

雖然之前冇入到去風之宮殿,但估唔到呢度都有個類似嘅窗仔,我終於可以感受到當時妃嬪每日嘅偷竊生活啦!不過其實佢地都幾慘,每日嘅視野就係得咁少,雖然望都成個廣場,但冇辦法同人交流,亦冇人會話俾佢地聽出面發生咩事,所以印度人對女性嘅不尊重,其實係由從前已經開始架啦!

黎咗個幾星期其實每人都會俾印度人叫我幫佢地影相或者係同佢地selfie,原因之前都講過,不過唔知點解今日真係多得誇張,我諗我淨係今日被要求同當地人selfie嘅數目,就已經差唔多等於我咁多日加埋,嗯,可能我今日靚仔咗,我樂意扼自己。

走嗰陣沿路落返樓梯,俾個小販追住sell我野,原本佢開價20蚊一個,我以為係20rs本身都想睇下,點知佢話係20us,我即時頭也不回地走。我一路行佢就一路追住我,我已經冇理佢,佢就自己一直減價,結果佢由山頂追到我落山腳,而價錢亦都由20us (~160HKD)自己劈到去250rs (~30HKD),我見佢咁有毅力,最後都幫趁咗佢,雖然我覺得都係買貴左,不過我buy佢嘅誠意!

一路落山都有好多小販,呢籮蝦片,我問你敢唔敢食?

臨走前見到個亭,d印度人真係好鍾意係咁喂野食令d白鴿聚晒一齊,不過今次真係最誇張,起碼有成百隻,其實對有密集恐懼症嘅人黎講應該會覺得幾嘔心。

好在我冇。
佢應該係想講 種姓
師兄你好
我今個月月尾會一條友去十日北印呀
New Delhi -> Varanasi -> Agra -> Jaipur -> New Delhi
想問下你呢 agra除左泰姬陵其實仲有無咩特別好去處?因為諗緊agra同jaipur邊日放多一日落去好
同埋你係咪用大機影相架 好靚呀 諗著買番個廣角鏡去影
好翻一出出兩篇
多謝巴打指正, 原來我打錯部手
sorry. 原來我打錯字, 係種姓制度, 好彩有巴打指正

種姓制度將印度人劃分為四個級別既社會地位

1)婆羅門:最高等的瓦爾那,也是整個階序的核心。婆羅門本為祭司,根據《摩奴法典》規定,可從事教授吠陀經、司祭與接受奉獻這三樣工作,但在8世紀以後祭司逐漸不受重視,潔淨便取代前者,成為婆羅門最主要的特徵。此外,婆羅門享有許多特權,如不可處罰、不用交稅、不可殺害、可領回部份充公遺失物等。

2)剎帝利:次等的瓦爾那,《梵書》稱其具有與婆羅門共享「管轄一切生命」的權利。剎帝利是戰士和統治者,掌握實際的政治與軍事權力,但被排除在完整的司祭過程之外,因此不具有宗教上的權力。此外,其負有保護婆羅門之責。

3)吠舍:第三等的瓦爾那。吠舍是農人或牧人,任務是生產食物,並提供各種祭品。《瞿曇》規定吠舍可從事農耕、商業、畜牧與放貸的工作。

4)首陀羅:最低等的瓦爾那。首陀羅是沒有人身自由的奴僕,負責提供各種服務。

咁睇黎樓主應該無同佢地討論過, 不過唔緊要, 我會繼續追遊記
agra fort都ok
可以去amber fort in jaipur同agra fort
delhi個red fort可以唔去,冇野睇

係呀我用sony a6000同iphone x同go pro
哈哈sor我才疏學淺
而家你教返我tim
巴打唔好咁講. 我都係識小小扮代表, 可能直接同佢地討論呢個問題, 大家都會尷尬
250rs買咗咩
Lm
個韓妹睇落都唔錯吖

喺城堡住tuktuk出返黎個時經過呢舊野,原來就係水之宮殿,故名思義就係水內面嘅宮殿囉,好似可以入去,但聽聞同風之宮殿差唔多,出面好睇過入面,所以我就叫司機開慢少少俾我影張相就算。出返舊城區都差唔多5點幾,又未肚餓於是就行下風之宮附近個市集。呢個市集分咗好多唔同嘅區,由衫褲鞋襪到家品電器都一應俱全。

其間都有好多人走過黎想拉我去睇野買野,其實印度係幾好嘅,唯一唔好嘅就係行親街總係一直俾人纏住有時會覺得有d煩,而且開場白仲係千篇一律,除咗之前講嘅「my friend」同「which contry」之外,從佢地嘅開場白都可以大概得知佢地係賣咩,例如:

〝Hi my friend, your shirt is beautiful, where did you buy it?〞放心,佢絕對唔係真係覺得你件衫靚,因為當你答〝Thank you.〞之後,佢就會打蛇隨棍上問你〝How much did you buy it? We have more and with cheaper price.〞所以之後我應對嘅方法就係講一個好平好平甚至係冇可能做到嘅價,但估唔到有一次我講完之後佢話仲有得平d,結果我最後真係跟咗佢去睇,因為真係平到如果唔買好似做錯事咁。

〝Oh sir your shoes are dirty.〞呢個係想幫你擦鞋補鞋嘅,不過我著對舊鞋黎就係為咗掉,所以你做唔到我生意。

〝Hello, my friend how are you?〞然後伸出手同你握手,當你一握佢就會摙你隻手之後叫你〝massage, massage.〞

總之幾乎所有主動行埋黎嘅都係想做你生意架啦,所以唔識拒絕嘅人係有d蝕底。而第一日飛機上坐我隔離個印度人叫我要狠心d我大概明係咩意思,因為印度人真係欺善怕惡架,佢見你越唔識say no就會越蝦你,反而後期我扮下野兇下佢地佢地又真係會驚我,所以喺印度想買野冇問題架,惡d就得架啦!同埋有時候真係會麻木到直情無視佢地就算。不過有時候如果有散紙我都會主辦俾d細路或者乞衣嘅。

呢個係印度人結婚新郎哥嘅造型,見到之後我又諗起其實我一直想買頂清真個d帽仔戴黎玩下,於是就隨街問咗個穆斯林,佢叫咗我去唔知邊度買,之後又諗一諗話我應該唔識去,不如賣佢自己個頂俾我算啦,我問佢幾錢,佢身邊個frd話400rs,然後佢話痴線邊駛咁貴,叫我俾200rs就得,其實我覺得ok靚嘅,個價都合理就買咗了。好在我隨身有帶消毒酒精,噴幾下再戴黎玩下先。

冇錯,我夜晚都係屎忽痕忍唔住搭車過去水之宮殿個邊影下夜景。其實就真係隨咗呢舊野就冇野睇,不過又俾幾個印度佬走過黎r水吹咗陣。佢地好鍾意問〝Is Hong Kong a country?〞原來佢地成日都聽人講係黎自hk,所以好多人都以為香港係一個國家,當然我只係答咗一句:「Of course.」

水之宮附近好多人賣呢d雜豆,而我就覺得係因為呢度實在太無聊,唔食下花生都唔知有咩做‥

手信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞