有日屎忽痕一條友去印度食左半個月咖哩

1001 回覆
1850 Like 35 Dislike
冷門地方好正。冇樓主去咁多國家。四月我會去敍利亞,我都好驚但真係當還自己一個心願
印度仲係用右手食飯?
有冇試過因為用左手而比人兇或者打一身
好似好正咁
想知道有咩係好食到會想食第二三餐
30歲前去30個國家?!
想問樓主平時駛唔駛番工?!
家境富有嗎?!
我咁大個仔, 一個國家都未去過
淨係番工, 儲錢, 勉強過活

要返不過時間比較flexible
其實三十個國家真係唔難
香港人一年都去幾次日本台灣韓國啦
我只係少去d呢d熱門地方而去探索一d自己未去過既地方
至於錢
我諗d人去一次日本既洗費夠我去一次印度2星期+伊朗2星期
恆河真的臭嗎?

出發前我成日都會自己喺度幻想恆河到底係咩味?到底係好似以前沙田城門河咁嘅味,定還是再臭10倍?係充滿人狗牛排滯物嘅氣味,定係死屍腐爛嘅肉臭味?不過後來最令我震驚嘅就係,恆河竟然係無味嘅!!!!!!!(咦?)

恆河之所以被印度人視為聖河,係因為佢地認為恆河水可以洗清一個人嘅罪,而且恆河亦都維持咗沿岸城市居民嘅生活所需。有印度人親口同我講:We do everything in the river. 呢度everything嘅意思,好明顯除咗我地所見到嘅沖涼洗衫刷牙之外,仲包括埋我地見唔到嘅大小二便同埋處理骨牌等等。至於點解條河唔臭,我自己都解釋唔到,唯一可以解釋到嘅係點解就連印度人自己都要買支裝水黎飲而好少會自己煲水‥

我第一眼見到恆河係黎自我hostel嘅rooftop,印度hostel其中一樣好嘅地方係多數都有rooftop,而喺rooftop度你可以睇到好多野,除咗風景之外,你仲可以睇到印度人嘅生活。隔離屋有班小朋友喺度跑黎跑去,佢地披頭散髮冇鞋著,但佢地好開心,嗰種開心我好難喺香港嘅小朋友面上見得到;又望到對面屋頂呀有個印度女喺度一面掠衫,一面哼住成日喺Bollywood電影入面聽到個d印度歌,搞到我又好想跟佢跳返part舞。

再望遠d,我見到一條泥黃色嘅河,原來嗰條就係恆河?好似冇咩特別姐,於是我鎖好晒d袋之後就即刻出發去窺探一下究竟。

補多張rooftop全景

----------------
今日update住咁多先,要訓
正野, 留名
Live! 留名
Lm
好post留名
leon
Live咗:(
好文留名
強帖留名
留名
好似話火葬既先會得到永生
所以通常全屍家屬先喊得勁
留名 又係一個想去冇得去嘅國家
劉明
高加索人種
留名
LAUMING
LM
lm
遊記係好睇,但為安全起見,女仔都係唔去好啲 真心忠告
我都係睇遊記算
但我覺得有一定危險性,唔好鼓吹女仔去呢啲地方
之前有統計話50%印度女性曾經試過被人強姦(但不報警)
性命/貞操猶可貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞