有日屎忽痕一條友去印度食左半個月咖哩

1001 回覆
1850 Like 35 Dislike
用人地既骨灰沖涼
餐廳通常都ok
路邊灘就自己小心
因為印度既路太多減速波
我都有frd 個時去,好似會好好玩

This?
算你啦

不過最令我覺得唔舒服嘅係佢地會用恆河水黎刷牙,我見到都不禁心中大叫WTF,雖然hostel嘅水喉水都可能係來自恆河,但起碼我見到嘅係透明而唔係泥黃色,我仲可以安慰到自己,但親眼睇住佢地咁做又真係另一個層次嘅視覺享受‥

我見到係火化場邊刷牙, 刷牙水係飲埋落肚, 一定吸收到好多鈣
剛起身
祝大家身體健康
狗年去多d 旅行

一陣繼續
獨遊真係好爽
無事啲人只係好彩
要搏有事就怨自己
你又唔係女點會危險
好睇
一直都好想自己去 可惜身邊嘅人反對
唯有遲下睇下跟團會唔會好因
Live
每日入黎噤幾次等樓主update

無J所以呢一世都唔會去印度
但係對呢個地方好好奇
睇完呢個post 喺google search左恆河既相見到有死屍
好難想象當地人點敢飲D水
留名
一直都好想去 但呀差同事都會建議一定要有男仔陪
恆河上的黃昏

喺恆河旁邊,有一個個船伕,每當佢地見到你係遊客個陣,佢地就會走埋黎同你講:「Boat? Very cheap!」因為另一個喺恆河好熱門嘅活動,就係坐船遊河。好多人都話黎到恆河,一定要坐船出去睇日出,不過對於我黎講,睇日出係一件好唔friend嘅事,因為要一大早起身,又要抵受住得10度左右嘅低溫。由於我去嗰幾日成個Varanasi朝早都好大霧,所以我就放棄咗坐船睇日出,改為睇口落。

就喺我睇完火葬場諗住行返去嘅時候,呢個船家就走過黎同我搭訕,由於我本身都有出河嘅打算,於是我就打蛇隨棍上問佢價錢,佢話1個鐘150rs(約hkd20),又俾晒卡片我電話號碼我,話自己做咗好多年。咁佢俾我嘅第一印象的確係幾老實嘅,同埋個價錢都幾合理,咁我就同佢講我定好時間再通知佢,跟住佢就拉咗我去坐低話請我飲masala chai,即係印度拉茶,呢杯亦都係我喺印度飲嘅唯一一杯masala chai,因為真係好甜,我覺得好難飲,但係印度人真係好鍾意飲。

日落時份,我去到約好嘅地點,船家叫咗一個有d年紀嘅叔叔黎划船,有時我會自己喺度諗,出咗河其實就等於肉隨砧板上,佢地要屈你錢又得、要搶你野又得,你唔肯嘅掉埋你落去恆河都仲得‥不過呢d全部都係我自己ff姐。相反,個阿叔又幾好人,見有d地方我影得耐d又會停俾我影,見我影佢佢又會擺下pose,中途我問佢可唔可以借俾我划幾下順便影下相,佢又ok喎。不過可能佢見我划得太差,划極都係原地打轉,所以最後都係忍唔住話不如俾我划返,竟然敢睇少我,好我就俾返你自己划!

喺恆河望返上去岸上嘅人,又係另一種感覺,本身只可以從側面望嘅火葬場,如今可以正面望到家屬嘅神情;天上有無數隻風箏,都係小孩子無價嘅玩具,佢地唔知咩係智能電話,又冇得一出世就睇youtube玩ipad,但係佢地有爸爸媽媽哥哥姐姐同佢地一齊放風箏;見到隔離船個陣,大家都會微笑點頭打個招呼,或者幾個黎自唔同國家唔同膚色嘅人能夠喺恆河上面相遇,都算係種緣份。

上岸嘅時候我自己extra再俾咗tips船伕,佢俾咗個感激嘅微笑我,原來付出少少就可以令其他人開心,又真係幾滿足。恆河呢3日,俾咗我好多感受、好多領悟,係時候要搭火車去下一站啦!11個鐘嘅印度火車經歷,唔知又會係點嘅呢?

多謝支持
呢排新年忙d要食飯拜年,不過一有時間就會抽時間update
唔會爛尾
留名支持
支持

好奇問下當地有冇外國礦泉水賣?當地水都好似好危
樓主最後坐船都無狠點
不過少少錢 大家又開心
有咩所謂
俾錯負評
冇啦,有時覺得價錢ok 咪算
俾少少錢人地賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞