有日屎忽痕一條友去印度食左半個月咖哩

1001 回覆
1850 Like 35 Dislike
我今日fb見到呢個都想po出黎,估唔到有人po先
真係好抵呀!
初到白城烏代浦

Google網上圖片

北印度有四色城,分別係白色、藍色、粉色同金色,得到呢個名嘅原因係同城市入面大部分建築物嘅顏色有關。今次我就去咗藍白粉三色城,淨返金色城Jaisalmer冇去。好多人都問我點解唔去,話好可惜,其實我出發前都知道Jaisalmer呢個城市真係好靚,不過我嘅旅程就得15日,我唔想太趕,於是我就要考慮到底要去西邊嘅Jaisalmer定係東面嘅Varanasi。好明顯最後都係恆河贏咗,所以golden city就唯有留返下次再去啦!我相信一個旅程點都要留返少少遺憾比自己嘅,如果唔係又點驅使到自己下次再黎呢?

坐去Udaipur呢度火車係我四程火車之中最長嘅,足足坐咗差唔多13個鐘。本身呢程火車一直都係未confirmed,我仲喺waiting list中,不過好彩我喺Khajuraho個host Ajay話佢識朋友喺印度鐵路入面做,拍晒心口咁向我保證一定會俾到位我,所以係出發當日,佢又真你send咗個message話我個床位confirmed咗,所以話去旅行真係識人去過識字!由於已經有過2次經驗,所以今程火車我訓得好安穩,咩鼻鼾聲呀腳臭味呀完全影響唔到我,一訓醒就到目的地。

經本上個旅程去到差唔多一半,你已經免疫咗大部分初到印度嘅問題,例如俾人煩住唔知點算呀;叫tuktuk唔知開幾多錢好呀;d財物驚俾人偷呀等等。一如以往,一落火車就有好多tuktuk司機走過黎問我去邊,話300rs收我平d載我去。然後我即刻拎個手機開個ola出黎叫車,明明就顯示83rs就可以送到我去guest house,你班人仲打算扼我,我見到佢地望住我喺佢地面前叫ola即刻o咀冇晒反應,我笑笑口頭也不回就上咗車。

科技帶俾我地嘅好處就係多咗資料多咗便利,冇咁容易俾人扼,但同時又會令我地多咗倚賴,少咗好多旅程中嘅神秘同新鮮感,有時真係唔知好事定壞事‥

Live了, 正皮支持
留名學野
吊啦星 你話十五日都唔夠

心諗我全年都無十五日假
好想繼續睇 加速
我試過同D人講廣東話,扮唔識英文
慧禮法師
係真係唔去得 其中去到列城既一個景點
護照有中國兩個字既只能係西藏入去個湖
因為個湖既一邊係屬於中國 一邊係屬於印度
揸BNO 會唔會好d?
呢層唔知 但果到始終係軍事區 我諗外國護照都係要搞一大輪簽證 雖然係西藏果頭 景色理論上係差唔多 但大家要知印度果邊係冇中國人
呢點已經差好遠 印度係一係幾乎冇強國人嘅旅行體驗 係好難得

Udaipur除咗係一個白色城市,佢仲係一個湖嘅城市Lake City。事關我又再次晨咁早去到guest house嘈醒咗個owner,所以佢就唔俾我check-in住,要我周圍下行轉頭先再返去check-in。咁我見有時間,就去咗guest house附近嘅一個幾出名嘅湖Lake Pichola影下相。

剛洗完衫嘅婦人

印度嘅男人通常都係圍塊布就跳落水,不過呢度d水點睇到乾淨過恆河嘅

Udaipur真係一個好靚嘅城市,大部分嘅景點都係環繞住個湖。原來唔單止恆河係咁,其實喺印度只要係附近有水源嘅地方,印度人就會同佢地有互動,例如洗衫呀沖涼呀等等。因為水係印度好珍貴嘅資源,所以佢地都會好小心咁用水,而熱水對佢地黎講更加係奢侈品,所以當我經歷咗5晚冇熱水沖涼嘅生活之後,首次喺Udaipur呢間guest house沖到一個熱水涼個下真係好滿足。

印度人習慣參拜後就會喺頭上點上朱砂

另一個喺舊城區嘅景點就係古廟Jagdish Temple,呢個係烏代浦入面最主要嘅廟,每日仍然都有好多印度人黎參拜。我好鍾意哩喺一角,偷偷咁留意住當地人與人之間嘅互動,比起景色,我覺得更吸引嘅反而係人。

有d 眼濕濕
睇完覺得好難受
號外- 印度展鵬的故事

跟印度展鵬嘅相遇,係某日喺Udaipur嘅一個菜市場(我估係因為我見條街好多人買菜)。印度煎pan第一眼望見我,就好大聲叫:「Oh man you look like a superstar!」的確個刻我係有d開心又驚喜嘅(雖然後來我先發配原來只要你有眼耳口鼻又係遊客佢地就會當你係superstar )。傾傾下計我先發覺其實佢同香港視帝陳展鵬有幾分相似,雖然多了陣咖哩味,但少咗陣亞視味。

佢一路喋喋不休咁同我講佢嘅夢想,話自己好想做一個明星,可惜總係冇星探發掘到佢,所以佢就要喺呢條好多人經過嘅街上面賣菜等自己多d曝光機會。雖然我唔係一個星探,但我都有d軬佢嘅追夢宣言感動,所以我拍一拍佢膊頭同佢講說:「我係一個香港嘅星探,覺得你好有星味,可惜你黎唔到香港拍劇,如果唔係你可能已經係最佳男主角了!」雖然我唔知佢聽唔聽得明究竟我講緊乜,但我見佢都笑得幾開心,應該都算係幫佢打咗支強生針吧。

臨走前我同佢影咗呢張相,應承佢返到香港之後我一定會將佢嘅故事放上我自己個page同埋我打嘅遊記之中,等多d人可以識佢,都算係做明星嘅第一步啦!
找數真漢子
有無問佢拎簽名呀
送副太陽眼鏡畀佢啦
送副太陽眼鏡畀佢啦
[/quote]
真係似
live 咗 好正好好睇
留名
樓主文筆真係好抵死 食食下飯就噴出黎
雖然多了陣咖哩味,但少咗陣亞視味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞