有日屎忽痕一條友去印度食左半個月咖哩

1001 回覆
1850 Like 35 Dislike
留名
去過尼泊爾 準備去印度
係好普遍同埋我都有諗過點都要收錢
但老實講佢帶我去個d點又真係幾local幾特別
同埋當計返車錢都係返度

我一向都旅行都本住個宗指就係
俾d錢你賺我冇所謂
只要我覺得值得,你又覺得滿意,何樂而不為?
去旅行本來就係為左開開心心,加上又唔係多錢
一直都打算一生人點都要去印度一次 因為真係好特別同新奇有趣 但係老實講真係驚驚地 不過睇完樓主篇介紹 真係有啲衝動今個summer 就去 支持樓主出多啲post
今晚仲差一篇呀
我同意呀
去旅行最緊要享受同有經歷
少少錢真係唔算係咩
但係有少少令人卻步
就係佢地招攬個種方法
旅程過咗一半,剩返三個城市,不如黎個號外講下我今個旅程帶左d咩裝備。

65L大背包一個,最主要係裝下d唔貴重嘅野,因為大backpack經常要放喺hostel暫存,所以以重野同唔值錢野為優先。同埋因為印度污糟,所以建議一定要買backpack cover,搭火車或巴士個陣由佢喺個地拉黎拉去都冇問題。

至於今次個backpack我裝左:

-少量衫褲,不過今次第一日就失守咗,因為印度d衫真係好靚,所以我第一日就買左2件褸幾件衫褲2條圍巾

-1大1細三腳架,不過最後發現大個支係完成冇用過既,淨係帶支淘返黎嘅八爪魚腳架就夠玩,又細又輕帶出去又方便。

-睡袋,第一頁有講原因,建議帶

-萬用刀,鎖,S型掛勾,直情係hostel 3寶,帶左冇煩惱

-呢個洗衫器係旅程另一個mvp,之前唔記得講,只需要有電同有一個盆/桶裝到水就得,唔需要洗衣粉梘液,佢會自己分解d水去融解衫褲嘅污垢,雖然唔知係咪真係我用完之後d衫褲又真係幾乾淨,去兩星期全靠佢!不過我都試過因為搵唔到盆結果洗唔到衫要手洗

-耳塞,眼罩,吹氣枕頭,火車飛機巴士3寶

-大量紙巾濕紙巾消毒洗手液,體積細又輕帶多d冇蝕底,走個陣又唔晒仲可以當香港手信送俾d印度朋友

另外今次我仲帶咗個小背包,主要係裝貴重野同出街用,今次帶左sony a6000同go pro同iPhone X,基本上拍片影相都可以算係冇死角嘅。同埋記得帶太陽眼鏡!!

同埋一定要帶多個細袋仔跟身放passport同錢,錢要分開放分散投資

其他平時旅行都會帶嘅野就唔多講啦,應該係咁上下冇講漏。

仲有我分享漏咗我第一日黎到Udaipur,Shasha黎間cafe搵我個時,個cafe老闆喺我我準備走個陣遞左個盒俾我,入面有好多紙條,佢叫我抽一張。我睇完之後同佢講咗句〝You are fxxking awesome!!〞因為句子上面寫嘅正正就係我而家做緊嘅野‥
遲左2分鐘tim
臨尾個句好感動

浪子,you are awesome too!!!
呢個係分手後散心孤獨遊啊
summer 印度會好熱,應該再臭d
睇完 聽日再追
下一個會更好
反而無人講 板球係印度巴基斯坦國技 每年都兩國交戰咁有比賽 佢地先最多人玩
英國佬係見過癮先去玩
真係唔知
可能少留意
多謝指正
唔洗客氣 寫得唔錯 我會繼續留意你D文 G持
不過現代板球既規則形式又真係由英國佬制定
所以都唔算係錯
第一次見呢種有齊床同位既巴士 好似好大架咁 之前由泰國去老撾都訓過巴士但乾淨得多 無味 不過要兩個人訓一張床 我自己去同左個當地人孖鋪 呢架樓主你講到咁臭真係好難想像點訓得著 好彩你只係搭幾個鐘
以前都會想去印度行下,而家返工成日接觸印度人就好想叫佢地去仆街

雖然我估印度本地人應該ok,但果班係香港/新加坡做野既印度佬真係好賤好狼黎
樓主a6000帶左咩鏡頭?
想問下樓主 印度人講野方式/語氣係點?
3 Idiots 三傻 / Slumdog Millionaire 一百萬零一夜
2套戲唔知係有冇睇過 係唔係講野都係咁?
一直追看
同陌生人孖鋪咁有趣
唔係好明
你係指口音?
我基本上所有印度戲都有睇,好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞