有日屎忽痕一條友去印度食左半個月咖哩

1001 回覆
1850 Like 35 Dislike
竟然搵到我page
其實整體我去嘅地方都俾我係書或者電視上睇到嘅乾淨左
0-5度羽絨睡袋
呢段經歷 寫得好好 其實個船家收20蚊
都唔算貴 仲有野飲同食
仲要自己包起成架船
佢地的生活就係圍住條河
夜晚嘅火車有d凍,好在我自己有睡袋,真係唔太敢用佢d被。同埋出發前求其執咗個travel pack落袋,估唔到個耳塞喺我呢個旅程幾用得著。因為我通常都係訓火車或者hostel,咁少不免點都會有人打鼻鼾,而呢個時間我就係靠一對耳塞去確保我嘅睡眠品質。

於是一大早7點鐘就到咗行程嘅第二個目的地克久拉霍Khajuraho。Khajuraho係一個少人去但我個人覺得幾特別嘅地方,如果唔係出發前有朋友叫我一定要黎呢度,我都未必知有呢個地方,於是我先係原本Agra嘅兩日行程入面抽咗一日出黎。而好好彩我黎呢度之前就搵咗個homestay,佢除咗一早黎火車站接我之外,仲自己揸電單車帶我去睇咗好多間廟。

Khajuraho俾我嘅感覺就好似另一個小吳哥,有好多好有歷史同雕刻好精緻嘅廟,所以呢個地方似東南亞多過似印度。因為呢度係以前月亮王朝昌德拉王朝嘅首都,全盛時期約建造咗85座神廟,但之後受到伊斯蘭人入侵破壞,而家得返22座。

除左廟多同保留左歷史之外,另一個令到Khajuraho出名嘅就係呢度有唔少「性廟」。之所以叫性廟,係因為喺西部廟群入面,就保留咗好多關於「性」嘅石刻,,除左有男女性交、自慰之外,仲可以見到口交、人獸交、男男交等嘅石雕,係無諗過喺咁保守嘅印度會出現。而呢d雕刻仲要好不經意咁零碎咁散落喺一d正常雕象之間,等你細心觀察先會發現,就好似你明明睇緊一d印度嘅神話角色,中間就有忽係見到d人搞緊野咁,又真係幾引人入性嘅。

第一張角度好靚好型
Siri lanka我一定會去,聽講似乾淨既印度
印度空氣真係好差,我日日返去港鼻都係黑mun mun既
你係幾點到delhi?朝早既出一出去都得,而家搭metro出市區好快,半個鐘左右,不過你要睇下自己d行李多唔多同方唔方便

十幾個鐘可以去下月光市集同caughttplace睇下,其實delhi係最冇乜野睇既我覺得

至於夜晚你趁仲有尾班metro早少少搭返去機場會好d,因為搭的士會貴好多同可能會水你
去Jaipur 有冇飲到lassiwala?
幾年前去飲過好好味
live 咗
原來post 頭有答過
有冇買返本Kama Sutra 黎睇下?
留名
Bam
我是來留名的
好好睇,樓主繼續
正評左...好正...好想去但唔敢...
樓主有無比印度佬抽水
好正

但可唔可以唔好quote 哂全部...
有去到拉達克 行左條稱為全球第二最危險公路
真係好難忘
Your Sex, Your Fate!

除咗d廟之外,Khajuraho俾我感覺良好嘅另外一個原因就係得識到個好好嘅host - Ajay。喺我出發去印度之前Ajay已經加咗我whatspp俾咗好多印度嘅資訊我,令我放心咗好多,當我仲喺Varanasi嗰陣,佢都俾咗d tips我教我點樣應付d印度人。然後我搭完通宵火車朝早7點,佢就黎咗火車站接我去佢個homestay。去到呢度可能好多人會諗,佢咁好會唔會有咩企圖架?冇錯呢個就係好典型香港人嘅被害妄想症心態。Anyway,個刻我淨係覺得有個當地人幫自己真係好好多。

返到去佢又親手整早餐俾我,等我Settle咗之後,Ajay就開始帶我周圍我參觀d廟,佢話我知邊d廟係免費,邊d要收錢,因為印度人好鍾意喺d唔駛門票嘅景點前面同你講要買飛要收錢,所以Ajay就叫我一定要say no。另一樣開心嘅就係可以同佢成家人一齊生活,體驗到佢地嘅生活模式,當我去完d景點返到去嘅時候,佢老婆同仔女就岩岩返到,然後Ajay就叫佢老婆幫我準備埋晚餐。

https://youtu.be/gKJqG42x7O4

呢段片係佢老婆整緊Chapati俾我地食

食完飯之後,佢又帶我去睇當地嘅民族舞。雖然呢d類似嘅表演我喺澳洲、紐西蘭等等嘅原住民村都睇過唔少,不過以呢個價錢睇其實cp值都高嘅。

呢日我深深咁體會到印度係有幾咁重男輕女。首先就係Ajay個老婆全晚都冇點出過一句聲,淨係俾人叫佢煮飯就煮飯,執碗就執碗,但睇得出嗰種唔係因為唔愛佢而對佢差嘅命令,而係一種習慣、一種平常事,因為我唔覺得佢老婆唔開心。第二樣宦關於佢d仔女,Ajay接我嗰陣佢係同我講佢有〝2 sons〞,所以當我一開始見到佢個「細仔」時都不以為意,但當佢除咗頂帽仔就後,我先發覺原來細嗰個係女仔黎嘅,但Ajay仲係一直用〝he〞黎去稱呼佢,我嗰時覺得好奇怪,但又唔好意思問。後來我喺Agra識咗個美國妹,傾返呢件事,佢先同我講原來印度有d老豆好唔鍾意人地知道自己生嘅係女,所以就要當佢仔咁湊。我聽完覺得好慘好可悲,連自己親生嘅都接受唔到,我就知道呢個國家永遠冇可能做到男女平權。

佢女女好可愛呀其實

仔仔成晚都要做功課,好唔開心

不過呢樣野又唔關Ajay事嘅,只係成個印度嘅風氣根本係咁。收錢嘅時候,Ajay只係問我收返屋錢同少少飯錢,冇要求我俾任何tips佢。可能我真係唔適合做一個budget嘅backpacker,因為最後我覺得佢帶我玩足一日,又去廟又去當地菜市場,又幫咗我咁多,於是我就私底下俾多600rs佢做tips。我知道600rs對佢地黎講可能已經係1-2日嘅人工,Ajay好開心咁多謝我,我亦都好開心咁多謝佢,因為佢俾我睇到好多我住hostel冇機會體驗到嘅野‥

其實Khajuraho都幾靚架
有冇買返本Kama Sutra 黎睇下?

冇呀,見到好多人sell…不過真係唔想拎住
冇wor又‥我都冇咩好俾人抽
有呀.我自己包左車入去.係有D危險
主要危險有兩個
條路有D位岩岩好夠一嫁車過
有對頭車真係要駛到好紋比第二架車過

第二.對路上面有好多石頭.凹凸不平不在話下
重點係D石其實就係係山上面飛落黎
由拳頭咁大到成個波咁大都有.你諗下打中架車會點

第三果條路位於客啤米爾地區
不時會有D恐襲新聞
我去果時D軍人都同我講前兩日先死左幾個軍人
不過上到列城就會好安全

第四果D要經過海拔過5000米嘅地方
有機會會有高山反應
我就冇事
但我朋友就路到七彩
但上到列城只係3-4千米左右.
會好好多

但其實唔洗太擔心
私家車入還好
係路上見得最多係運汽油嘅貨車
果D貪車都冇事你D細車其實都唔算危險
但絕對建議試下用車上去
因為條路真係好靚.!!!!!!
而且上去要4日左右
你可以試下去路邊D原居民開果D帳號包到住
好有特色 個天好清.因為夠高.連水汽同灰塵都冇
夜晚一行出去.台頭成條銀河就係頭頂
有D凍.但如果你訓係草原到.基本上幾分鐘就一定會見到流星飛過

我可以比少少相你睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞