有日屎忽痕一條友去印度食左半個月咖哩

1001 回覆
1850 Like 35 Dislike
連登server死左?
d圖show唔到tim…食完飯返黎再試下
lm
死哂圖

喺城堡住tuktuk出返黎個時經過呢舊野,原來就係水之宮殿,故名思義就係水內面嘅宮殿囉,好似可以入去,但聽聞同風之宮殿差唔多,出面好睇過入面,所以我就叫司機開慢少少俾我影張相就算。出返舊城區都差唔多5點幾,又未肚餓於是就行下風之宮附近個市集。呢個市集分咗好多唔同嘅區,由衫褲鞋襪到家品電器都一應俱全。

其間都有好多人走過黎想拉我去睇野買野,其實印度係幾好嘅,唯一唔好嘅就係行親街總係一直俾人纏住有時會覺得有d煩,而且開場白仲係千篇一律,除咗之前講嘅「my friend」同「which contry」之外,從佢地嘅開場白都可以大概得知佢地係賣咩,例如:

〝Hi my friend, your shirt is beautiful, where did you buy it?〞放心,佢絕對唔係真係覺得你件衫靚,因為當你答〝Thank you.〞之後,佢就會打蛇隨棍上問你〝How much did you buy it? We have more and with cheaper price.〞所以之後我應對嘅方法就係講一個好平好平甚至係冇可能做到嘅價,但估唔到有一次我講完之後佢話仲有得平d,結果我最後真係跟咗佢去睇,因為真係平到如果唔買好似做錯事咁。

〝Oh sir your shoes are dirty.〞呢個係想幫你擦鞋補鞋嘅,不過我著對舊鞋黎就係為咗掉,所以你做唔到我生意。

〝Hello, my friend how are you?〞然後伸出手同你握手,當你一握佢就會摙你隻手之後叫你〝massage, massage.〞

總之幾乎所有主動行埋黎嘅都係想做你生意架啦,所以唔識拒絕嘅人係有d蝕底。而第一日飛機上坐我隔離個印度人叫我要狠心d我大概明係咩意思,因為印度人真係欺善怕惡架,佢見你越唔識say no就會越蝦你,反而後期我扮下野兇下佢地佢地又真係會驚我,所以喺印度想買野冇問題架,惡d就得架啦!同埋有時候真係會麻木到直情無視佢地就算。不過有時候如果有散紙我都會主辦俾d細路或者乞衣嘅。

呢個係印度人結婚新郎哥嘅造型,見到之後我又諗起其實我一直想買頂清真個d帽仔戴黎玩下,於是就隨街問咗個穆斯林,佢叫咗我去唔知邊度買,之後又諗一諗話我應該唔識去,不如賣佢自己個頂俾我算啦,我問佢幾錢,佢身邊個frd話400rs,然後佢話痴線邊駛咁貴,叫我俾200rs就得,其實我覺得ok靚嘅,個價都合理就買咗了。好在我隨身有帶消毒酒精,噴幾下再戴黎玩下先。

冇錯,我夜晚都係屎忽痕忍唔住搭車過去水之宮殿個邊影下夜景。其實就真係隨咗呢舊野就冇野睇,不過又俾幾個印度佬走過黎r水吹咗陣。佢地好鍾意問〝Is Hong Kong a country?〞原來佢地成日都聽人講係黎自hk,所以好多人都以為香港係一個國家,當然我只係答咗一句:「Of course.」

水之宮附近好多人賣呢d雜豆,而我就覺得係因為呢度實在太無聊,唔食下花生都唔知有咩做‥
live左

俾心機打埋佢
樓主點幫自己影相㗎
放心俾部機叫人幫手影咩
宣揚港獨
終於追到最新
樓主文筆好正 又好有意義
有d位可set腳架會set腳架(細八爪魚)
景點位會叫人幫手
其實唔明點解咁驚d人會拎走你部機
通常景點人多過乜咁
同埋真正嘅賊仔唔會係企喺度等你隨機叫去幫手影相個d
冇呀
我歷史考得差姐
thanks thanks
應該仲有幾篇就完架啦
好正啊!
想下年 Holi 果陣去下
猴子之城

返hostel之前,去咗間印度roommate推薦嘅餐廳食咗個full thali。Thali係印度好出名嘅菜式,亦都算係餐廳入面價值比較貴嘅食物,因為佢主打就係咩都有d。除咗有沙律做前菜,主菜有豆有咖哩有飯有yogurt,仲有一個好難食嘅蛋糕添,而有需要嘅仲可以另行添加薄餅。味道其實唔錯嘅,不過就唔係樣樣野都岩我胃口。

喺Jaipur嘅最後一日,返去德里呢個無聊之城之前,我決定要去一趟猴廟!原因呢?純粹係我喺城入面見到太多馬騮,然後我就問當地人點解呢個城咁多馬騮嘅,後來佢地先話我知原來Jaipur舊城區有個Monkey Temple。

有時我會諗,人如果同猴真係同根,佢地會唔會有朝一日真係會進化到好似人類咁呢?

去猴廟可以搭tuktuk,大約10分鐘車程,收你100rs;而另一個方法就係好似我咁選擇用30分鐘行過去,我去旅行好鍾意行路,並唔係因為想慳車費,而係我覺得比起搭車,行路更加能夠睇得多四周嘅野。無論係正趕住返學嘅學生,仍然不忘回頭對你微笑;抑或係家姐喺路邊耍手擰頭,為咗氹返扭緊計嘅細佬;定還是坐喺路中心嘅婦女,唔知為咗咩事露出猙獰嘅表情,每一個畫面、每一幅定格,都各自講緊唔同嘅故事。

企喺高處搭橋嘅工人即使冇任何安全設備,都仲可以談笑風生,反而我會為佢地擔心;經過一間間烤緊薄餅嘅小店,即使冇客人,佢地仍然繼續烤,於是我走過去買咗塊,因為我想試下傳統嘅味道。

一路行、一路睇、一路影,不知不覺,我已經黎到Monkey Temple。

見到樓主去得咁開心又激發左我單拖去埃及呢個念頭

一入到猴廟,最先見到嘅唔係馬騮,而係一檔檔嘅花生檔同埋無數細路仔嘅雙眼,想要得到遊客們嘅施捨。有個男仔走過黎話要做我嘅導遊,話我如果冇人帶住好易俾馬騮咬,初頭我都猶豫咗一下,但當我見到不斷有遊客自己從山上落黎嘅時候,我就知道其實唔難行,我微笑拒絕佢,請佢食咗幾粒糖,同佢講我自己可以應付。

除咗馬騮之外,喺度仲可以見到野豬、山羊、水牛、狗等等嘅動物,佢地不斷搜尋遊客留低嘅食物、花生殼之類黎飽肚,有人話你可以從一個國家嘅野生動物黎推測嗰個國家嘅經濟狀況,其實都幾有道理。

從高處望落去舊城區,沒有很pink,反而變成一間間彩色小屋,都幾棧鬼。

猴廟本身只係一個普通嘅神廟,因為佢有幾個大細不一嘅水池,所以養活咗附近村莊嘅人,不過慢慢地打理廟宇嘅人越來越少,而且因為水源所以吸引咗一大群馬騮喺度繁殖同生活,於是漸漸呢度就變成咗以馬騮聞名嘅猴廟。

入猴廟唔需要入場費,不過有人會問你收100rs相機費,作為猴廟嘅「保養」,雖然知道唔係官方,但睇黎冇得避,12蚊港紙豪比佢啦!

你可以當呢度係印度版嘅城門水塘,不過佢真係好好影,而且遊客又唔多,係一個好好hae嘅地方。

臨走時見到有一大群女人喺最大嘅水池沖涼,而且佢地仲將d衫就咁掛喺訪邊嘅鐵絲網上面,不過由於唔禮貌,我就冇影佢地啦。

不過上到最高我先發現原來有個位可以偷竊!!又係呢d窗仔!如果你鍾意偷竊嘅,Jaipur真係一個不二之選啊!!!!!!!!!!!!

走嗰陣見到一隻有6隻腳嘅牛,聽當地嘅村民講佢地認為呢隻牛嘅出現係幸運嘅象徵,所以一直綁住佢喺度驚佢走咗,好慘啊隻牛牛!
去啦,埃及我都好想去啊!
山羊同馬騮係高處獨照嘅相好有feel
好似擺pose
又live左
啲相有無執過架? 好靚好利
好想買部相機
啲相好靚 用咩相機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞