降魔大結局(26)

1001 回覆
58 Like 22 Dislike
其實結尾小馬係響魔SET比佢既夢境入面
所以出現左豪仔,個豪仔個樣就係石敢當咁既樣,因為呢個就係馬季對豪仔既印象
亦解釋左點解明明展明係佢殺,但無血跡, 因為佢已經去左虛擬世界

而Bonnie紅眼果段就應該係真實世界

芷若見完bonnie放工渣車撞返馬明D時間線係同一個世界黎架喎

石敢當靈魂消失 豪仔靈魂就肯出返黎

佢地兩個之間應該有某種關係

邊個話你知兩個係同一個世界?
如果個夢境係馬季的夢境
咁芷若同bonnie相遇呢段係可以完全同馬季個世界無任何關係

如果係冇任何關係,咁大可以直接由小馬見到大夫開始寫,唔需要駁住條時間線
即係最後既豪仔係魔?

係.....展明其實同馬明都係同一類人

只係保護對象唔同

如果醫生就死 我諗展明都會用魔既力量去救佢

最後因為馬明比魔說服到 而殺展明 又被魔咀咒

同埋咁岩最後石敢當轉左做黑色衫

相信馬明內心已經變左質 唔再單純既心

關於 小馬開槍

人類角度
其實代表住佢降魔嘅決心。對於一個已經唔可以用人類法例去處理嘅人(魔)。就要用其他方法去處理佢,套套超級英雄片都做緊呢樣野。

神怪角度
小馬履行天職仲係咪罪呢?

如果係罪
-代表小馬為左降魔,佢選擇背負呢個"罪"。
-由佢決定降魔果下,佢亦已經走上左不歸之路,因為石敢當講過,魔同精靈都係生命。小馬降魔本身已經係不斷殺生。

如果唔係罪
-跟本唔存在"罪",喺天道之下陰陽互抵乃常事,所以開槍其實冇任何問題。
-所謂嘅"罪"不過係魔建立出嚟迷惑人心,所以魔其實亦已經做左最威力最大的反擊,因為已經令小馬一生內疚,唔跌落魔道已經好好。

利申:9up

所以有為拒絕整槍,比槍佢就等於叫佢行上不歸路
即係最後既豪仔係魔?

只係保護對象唔同

關於 小馬開槍

人類角度
其實代表住佢降魔嘅決心。對於一個已經唔可以用人類法例去處理嘅人(魔)。就要用其他方法去處理佢,套套超級英雄片都做緊呢樣野。

神怪角度

如果係罪
-由佢決定降魔果下,佢亦已經走上左不歸之路,因為石敢當講過,魔同精靈都係生命。小馬降魔本身已經係不斷殺生。

如果唔係罪
-跟本唔存在"罪",喺天道之下陰陽互抵乃常事,所以開槍其實冇任何問題。
-所謂嘅"罪"不過係魔建立出嚟迷惑人心,所以魔其實亦已經做左最威力最大的反擊,因為已經令小馬一生內疚,唔跌落魔道已經好好。

佢整槍唔係想殺魔?佢係唔想石敢當死姐應該

利申:琴晚miss左呢一part 諗住今晚重睇

我覺得射死展明係一個犧牲
唔射死展明唔會入到屎坑石粒彈,隻魔又唔會信小馬
咁就殺唔到魔
發覺冇乜人提智雯
其實一人分飾兩角 一正一邪黎講算做得唔錯
隻魔都做得幾出

智雯真係做得幾好
分飾兩角好難做
如果係脆魚就....

佢做一個角色都唔得啦

最慘套套都見到佢

好撚在降魔的無佢

脆魚以前做下旅遊節目咪幾好
降魔只想見到智雯

仲有啤啤
其實黃智雯好正,正過啤啤好多
我反而覺得 其實臨尾個係豪仔 而且都係降魔師 一直以孤兒身份存活到依家 也有一段成為降魔師既經歷 一直未能重逢係因為小馬仲未正式降魔

所以服飾 大家都差不多 由頭到腳黑媽媽服飾

魔版>正常

啤啤對腳玩成晚
即係最後既豪仔係魔?

只係保護對象唔同

關於 小馬開槍

人類角度

神怪角度

如果係罪

如果唔係罪

咁就殺唔到魔

好似冇講邊個整粒子彈?
即係最後既豪仔係魔?

只係保護對象唔同

關於 小馬開槍

人類角度

神怪角度

如果係罪

如果唔係罪

咁就殺唔到魔

好似冇講邊個整粒子彈?

有,馬明自己整
馬明其實幾勁
奸有福全同點解你唔係好人
小人有雲信
專業人仕有心理專家

啤啤對腳玩成晚

有情有義有腳
馬明其實幾勁
小人有雲信
專業人仕有心理專家

仲有飛虎既賊王又係無得輸
馬明其實幾勁
小人有雲信
專業人仕有心理專家

仲有飛虎既賊王又係無得輸

我覺得佢係第二個林家楝
馬明其實幾勁
小人有雲信
專業人仕有心理專家

仲有一件頭
即係最後既豪仔係魔?

只係保護對象唔同

關於 小馬開槍

人類角度

神怪角度

如果係罪

如果唔係罪

咁就殺唔到魔

道教角度
人法地,地法天,天法道,道法自然。這句話的意思是說,人以地為法則,地以天為法則,天以道為法則,而道以自然為法則。

所以人犯罪,罪生魔,魔生道,道化人,此乃天地循環,自然法則。所以石敢當一直問小馬降魔係咩?

石敢當(精靈)一直話佢嘅千年修行係為咗成就小馬,其實我覺得佢已經眷戀塵世,心生罪念,是否引發成魔是個未知之數。

相反小馬放棄從心出發,接受承擔魔的咀咒,雖然力有不逮但還是順應天道,決心遠離大夫履行天職降魔伏妖。

因此最後一幕黑衫 石敢當/豪仔/魔 的出現,到底是小馬再次面對天地循環的考驗還是石敢當(精靈)墮入魔道?

今年我追咗4套劇,超時空男臣,跨世代,新射雕(大陸)同降魔的,頭兩套啲爛gag講確實到肉兼好笑,後兩套明顯想試新嘢,無期待反而有驚喜。

如果要我選我最喜愛男主角,馬明真心值得攞,淨係扮夢境裏面9下9下嘅土豪的士佬,最咗張繼聰外,應該無人夠佢扮得似。

女主角就真係好難揀,ALI同啤啤,只能講why not both
即係最後既豪仔係魔?

只係保護對象唔同

關於 小馬開槍

人類角度

神怪角度

如果係罪

如果唔係罪

咁就殺唔到魔

道教角度
人法地,地法天,天法道,道法自然。這句話的意思是說,人以地為法則,地以天為法則,天以道為法則,而道以自然為法則。

所以人犯罪,罪生魔,魔生道,道化人,此乃天地循環,自然法則。所以石敢當一直問小馬降魔係咩?

石敢當(精靈)一直話佢嘅千年修行係為咗成就小馬,其實我覺得佢已經眷戀塵世,心生罪念,是否引發成魔是個未知之數。

相反小馬放棄從心出發,接受承擔魔的咀咒,雖然力有不逮但還是順應天道,決心遠離大夫履行天職降魔伏妖。

因此最後一幕黑衫 石敢當/豪仔/魔 的出現,到底是小馬再次面對天地循環的考驗還是石敢當(精靈)墮入魔道?

今年我追咗4套劇,超時空男臣,跨世代,新射雕(大陸)同降魔的,頭兩套啲爛gag講確實到肉兼好笑,後兩套明顯想試新嘢,無期待反而有驚喜。

如果要我選我最喜愛男主角,馬明真心值得攞,淨係扮夢境裏面9下9下嘅土豪的士佬,最咗張繼聰外,應該無人夠佢扮得似。

女主角就真係好難揀,ALI同啤啤,只能講why not both

吓 女主點到佢兩個?
係都人質先
啤啤都唔係主角
推下post

好認同呀!我覺得智雯一人分兩個咁極端角色真係做得好好 啲神態做得好好同埋愈睇愈靚 當然啤啤都做得好好 所以都揀唔到手
啤啤都唔係主角

係囉 不過我覺得黃智雯都唔係太多戲份

根本係本尊同馬明兩個係主角咁

金鋼同小儀可能係最佳男女配角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞