降魔大結局(26)

1001 回覆
58 Like 22 Dislike
推到馬國拎視帝

神怪劇黎講 降魔的係超低成本製作
20年前我和彊屍都高過佢
不過劇本真係寫得好細膩 絲絲入扣
唯一敗筆係心姐同打鬥場面

佢劇本前幾集太拖都係個問題

嗯...你體諒下TBB班友寫慣係咁拖 佢地都未必想

減少心姐大量的篇幅實好睇好多

最後一集都好拖
唔知係咪唔夠budget做cg 所以縮減打鬥篇幅

其實呢啲CG會用倒幾多錢

CG好撚貴嫁

有資源都留俾等套 點會益你依套實驗性質嘅孤兒仔
廢石唔係真係咁廢

照計廢石如果係FULL POWER 滅魔真係EASY JOB
不過正如佢所講 天命黎
其實馬明最開頭既心願係要搵返豪仔

而石敢當一開波就係話完左佢個願望 就自然會走/唔會出現0係馬明面前

而頭先完之前 馬明就0係十字路口嗌左石敢當三次

然後豪仔就出現返(咁岩係刀削面既樣)

而石敢當無出現 係因為咁就等於完成當初既承諾

本尊
真係有下集既話
九成係話原來係幻覺
下季幾多野講應該唔會拖
最驚大台塞啲老SEAFOOD編審同無演技既人入黎

其實睇得出 TBB係仲有人才做到好作品 係班PK高層為左成本/私心(?) 搞到變左流水作業同膠劇

頭先睇live編劇組啲人都係後生仔 證明啲老seafood霸住曬 先係咁拍膠劇

老seafood: 照係咁樣咁樣做咪得囉~香港啲觀眾識鬼思考咩,最緊要易拍易明,照咁做得架喇!
如果冇續集同巴不得巴巴冇分別

仲有人記得呢套野

屌佢老母 當年睇完個ending,完全唔知想點

果套係完全無尾,搭搭下部lift完撚左

同男臣一樣

唔洗諗啦 同爸不得爸爸一樣唔會拍續集
分享了 何遠東 在 Big Big Channel的影片,快來看吧!

https://mobileapp.bigbigchannel.com.hk/web/posts/hk/LAP9MVgb

跪求石敢當翻身
好掛住大家集體屌鳩廢石無撚用
次次追post都笑到gap gap聲
依兩集見唔到大家笑鳩佢好似差啲野咁

一齊屌佢廢嗰下真係好正
真係有下集既話
九成係話原來係幻覺

續集馬國喺的士站起樓

番外篇一定係敗筆
好心tvb完咗佢就算
跪求石敢當翻身
好掛住大家集體屌鳩廢石無撚用
次次追post都笑到gap gap聲
依兩集見唔到大家笑鳩佢好似差啲野咁

好掛住一齊恥笑廢石的日子

每日都好歡樂...

若不是本尊元氣大傷
呢套野編劇肯定係棋魂fans

會唔會係同佢有相似點嘅作品係你淨係睇過棋魂咋
分享了 何遠東 在 Big Big Channel的影片,快來看吧!

https://mobileapp.bigbigchannel.com.hk/web/posts/hk/LAP9MVgb

可唔可以用twitch 轉播
續集,馬季個仔(馬明演)打魔胎

邊個做佢老婆先
芷若?

啤啤 ,人鬼生出來

咁叫馬貝 最強的
呢套野編劇肯定係棋魂fans

會唔會係同佢有相似點嘅作品係你淨係睇過棋魂咋

其實唔太似
因為無嘜競爭對手

而本尊又真係廢過佐為好多
分享了 降魔的 在 Big Big Channel的影片,快來看吧!

https://mobileapp.bigbigchannel.com.hk/web/posts/hk/xN25LBQq

有mon實連登吖
神怪劇黎講 降魔的係超低成本製作
20年前我和彊屍都高過佢
不過劇本真係寫得好細膩 絲絲入扣
唯一敗筆係心姐同打鬥場面

呢套係實驗劇嚟,tvb就係想試吓用最低成本製作套劇出嚟,睇吓個反應,點知套劇又收得又大回響,所以遲啲應該都會有好多低成本製作嘅劇出現。

Btw:遲啲應該都好大機會開s2,反正低成本製作,都無咩損失。
如果有下集。。。可唔可以crossover馬小玲
展明同小馬掛住大夫
所以魔係大夫樣

小馬同心姐掛住豪仔
所以魔係豪仔樣

展明=心姐

Se02反派係心姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞