降魔大結局(26)

1001 回覆
58 Like 22 Dislike
神怪劇黎講 降魔的係超低成本製作
20年前我和彊屍都高過佢
不過劇本真係寫得好細膩 絲絲入扣
唯一敗筆係心姐同打鬥場面

佢劇本前幾集太拖都係個問題

嗯...你體諒下TBB班友寫慣係咁拖 佢地都未必想

減少心姐大量的篇幅實好睇好多

最後一集都好拖
唔知係咪唔夠budget做cg 所以縮減打鬥篇幅

其實呢啲CG會用倒幾多錢

張保仔號稱三千萬大製作
片頭唔係有段馬明同石精渣的士,車頂有隻怪一齊既咩?
仲以為呢段係馬明捉住隻魔一直唔知撞去邊既結尾添

定TV一早已經做左呢段

你CAP黎睇睇 無咩印象

我都以為係一人一精靈 兄弟檔降魔
好似真係有巴打做TBB 可唔可返出黎講下呢套野咁拍法用左幾多錢
呢套野編劇肯定係棋魂fans

最後一集都好拖

係law
都係叫tvb員工整ja ma,點解要要多d budget

真女朋友陪你一世

有啲感動 覺得小馬好似終於發現對佢最好嗰個係啤啤

啤啤黨大勝

又黎黨爭 為什麼那麼熟練?

永遠做啤啤黨黨員

我加入
要搵食吖嘛

唏噓

你個名

最後一集都好拖

CG好撚貴嫁

correct

覺得呢個結局幾好

魔係唔會死 因為由人嘅惡念而生
佢今次返嚟挑選左小馬做特別嘅人
所以以佢最掛住嘅人(石敢當嘅型像)現身

小馬再一次遇上降大魔難關
(一開始誤以為佢係石敢當/豪仔,但其實係魔扮)
Season two 展開

呢個結局先係神
但上個post 好多人係度屌爛尾

我都係咁諗所以覺得個ending幾好,都唔知屌咩爛尾

其實唔係完得差
係做第二季tvb實會做爛曬,一定做唔到美劇咁越做越好睇

如果開第二集,肯定又塞個脆魚,煎pan 之類俾大家嘆

放肥媽落去換走心姐

日日煮野食。
肥媽: 小馬你返黎啦,我今日煮左。。。。。

小馬同肥媽有無做過...?
跪求石敢當翻身
好掛住大家集體屌鳩廢石無撚用
次次追post都笑到gap gap聲
依兩集見唔到大家笑鳩佢好似差啲野咁

其實馬明最開頭既心願係要搵返豪仔

而石敢當一開波就係話完左佢個願望 就自然會走/唔會出現0係馬明面前

而頭先完之前 馬明就0係十字路口嗌左石敢當三次

然後豪仔就出現返(咁岩係刀削面既樣)

而石敢當無出現 係因為咁就等於完成當初既承諾

無錯,但佢黑衫又令人有無限聯想

所以先話呢個結局勁,出呢兩秒,自稱豪仔,但換晒形象,即刻好多可能
續集,馬季個仔(馬明演)打魔胎
片頭唔係有段馬明同石精渣的士,車頂有隻怪一齊既咩?
仲以為呢段係馬明捉住隻魔一直唔知撞去邊既結尾添

定TV一早已經做左呢段

你CAP黎睇睇 無咩印象

我都以為係一人一精靈 兄弟檔降魔

睇片頭真係以為講降魔係主 好正常 我估呢度巴絲未播前都係咁以為

我覺得心姐有好多戲份其實都幾重要
突出左廢石想成為真正嘅豪仔,想有屋企人,
但同時又不得不負擔起降魔嘅責任

當然都有好多其實cut得
跪求石敢當翻身

好掛住一齊恥笑廢石的日子

邊個做佢老婆先
芷若?
跪求石敢當翻身

好想再聽小馬嗌佢屎坑石
廢石唔係真係咁廢

邊個做佢老婆先
芷若?

啤啤 ,人鬼生出來

邊個做佢老婆先
芷若?

啤啤 ,人鬼生出來

我記得當初石敢當好似都係用你想見嘅人嚟現形
果時小馬最時見豪仔 咁豪仔同石敢當一樣樣好正常啫

唔知有冇記錯
推到馬國拎視帝

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞