降魔大結局(26)

1001 回覆
58 Like 22 Dislike
依個post最起碼要推到一月頒獎禮

留名睇推到幾時

降魔的 1XX

一定好有趣既啫 係咪呀屎坑石
依個post最起碼要推到一月頒獎禮

靠大家喇
神劇唔可以被遺忘

留名一定會幫推 推到去得返我一個冇人討論為止

好!約定你巴打

隻鼠尾草魔(智雯魔)去左Bonnie到
所以最尾胡鴻鈞一定唔係智雯魔
最多係第二隻魔/真係豪仔

伏筆大L到咁
唔利用下 真係好浪費

人只係容器 心魔先最難消滅

最尾應該唔係豪仔
一個人無見三十年應該唔會一嚟就問 你唔認得我咩? 因為正常情況都唔會認得 應該淨係得石敢當同魔知道小馬已經知道豪仔係咩樣,豪仔喺局外應該就唔知 我始終覺得係魔嘅挑釁/試探
伏線重組:

第一集個2母子
醫院隻豬
石敢當同豪仔個樣
小馬父母火災原因
些粉身世
展明同豪仔生日日期
展明真死左?
隻魔放啤啤同有為嘅原因
隻魔真係死左
石敢當粒水晶(展明條屍喺度,咁粒水晶呢?)
日基大師嘅存在
大結局個魔胎
小馬支槍
監獄鼠尾草
啫啫sir

第3點唔係解決左啦咩

係點

精靈同魔一樣,本身係冇形態
召喚佢出嚟嗰個(小馬/展明)心中最掛念邊個佢哋就會以嗰個形象示人
所以智雯魔同芷若一樣樣但唔係芷若
石敢當同豪仔一樣樣但唔係豪仔

其實呢度個慨念好似邊個召喚佢地 佢地就會變成召喚果個人最掛住果個人既形象
而咁樣講既話 我覺得又唔可以將之前死既人叫做精靈
因為佢地有固有形象 (忽發奇想,不喜勿插)

死左果d係鬼 精靈唔係人變成 係某d野累積而成
信唔信Tvb見套野收得,就派班冇乜觀眾靠有後台撐而上位嘅所謂明星去痴續集加角色黎抽水。

啤啤投胎變咗脆魚or巫婆

不了

分分鐘加埋欣宜

屌 諗起之前有巴打話種過黑色鼠尾草種咗欣宜出嚟

魔係你諗住邊個就變邊個
咁即係。。。
胡鴻鈞以前對佢冇乜好感
憑住廢石而個角色成功洗白
估唔到佢做得咁成功 石敢當
降魔的可唔可以好似動漫咁出同人
例如小馬之後會點樣降魔
同醫生姐姐啤啤條感情線點走
有人寫我一定會睇
伏線重組:

第一集個2母子
醫院隻豬
石敢當同豪仔個樣
小馬父母火災原因
些粉身世
展明同豪仔生日日期
展明真死左?
隻魔放啤啤同有為嘅原因
隻魔真係死左
日基大師嘅存在
大結局個魔胎
小馬支槍
監獄鼠尾草
啫啫sir

第3點唔係解決左啦咩

係點

召喚佢出嚟嗰個(小馬/展明)心中最掛念邊個佢哋就會以嗰個形象示人

其實呢度個慨念好似邊個召喚佢地 佢地就會變成召喚果個人最掛住果個人既形象

但我記得劇入面係咪有提過有為佢地呢個形態係精靈?定我記錯係維基講
例如小馬之後會點樣降魔
有人寫我一定會睇

有冇講故台巴打有追呢套劇
我覺得個結尾好正啵
一開頭舊廢石問小馬有咩願望 但都係搵唔到豪仔個靈魂出黎
去到舊廢石同魔一齊死左 小馬大叫石敢當
豪仔就出返黎
以TVB劇黎講 算舖排得好
結局係好不過係要建基係會有第二季出

如果無就好明顯係為咗溏心cut成爛尾

cut條撚咩

拍劇果陣, 一定講明係幾多集數
唔通原本拍25集.........拍到20集之後 TVB高層突然同監制講:「喂, 呢套劇要cut四集, 你下集完左佢啦」咁咩

馬明套流氓皇帝就真係CUT左好多啦(好似話拍得差 但睇返播出黎又唔覺)

好似係cut左做假皇帝個到
出街版都係去滿洲得一兩集
伏線重組:

第一集個2母子
醫院隻豬
石敢當同豪仔個樣
小馬父母火災原因
些粉身世
展明同豪仔生日日期
展明真死左?
隻魔放啤啤同有為嘅原因
隻魔真係死左
日基大師嘅存在
大結局個魔胎
小馬支槍
監獄鼠尾草
啫啫sir

第3點唔係解決左啦咩

係點

但我記得劇入面係咪有提過有為佢地呢個形態係精靈?定我記錯係維基講

啤啤帶馬明去睇靈精森林個集有講少少 但我都唔記得係點
有冇人覺得番外篇好膠

又唔係原班人馬 無諗住睇

個套特技好似仲多過正劇
之前有講過其中有part打雪妖/魔
拍個陣噴啲化學野噴到成條山路變左雪路

套野根本唔係睇特技睇打怪 係睇劇場 你要呢d不如去打機 打手黎架?

劇情固然係最重要 特技都唔可以輕視
話哂依套係「降魔的」

講真果句, 呢套D CG真係流得濟既

心形陽氣
例如小馬之後會點樣降魔
有人寫我一定會睇

有冇講故台巴打有追呢套劇

到時真係出s2
兩個故仔可以比較下
我相信ching寫既故有可能正過tbb
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/11/27/011717_e79218ec9b6b04919f7b52b495116ffb.jpg[/img]
原來嗰個女仔係其中一個年輕嘅女編劇
心姐喺條片入邊問佢「點解你咁後生會寫到啲咁正嘅內容出嚟」
跟住啲人話唔好咁講啦佢25歲架啦

第3點唔係解決左啦咩

係點

好明顯係wiki或者你記錯 套野得2隻精 1係石精 類似係乜乜天地正氣匯集成 另1隻精係公仔 係由佩玥既愛心同心得累積而成 好似係咁 後者係有d膠 但2者前身都係死物
其實想問好耐
點解有為見石敢當個樣會係豪仔個樣?照道理佢應該唔係好掛住豪仔咋喎
同埋心姐認到芷若fb張相係魔個樣又係點解?唔係話魔係以佢心中掛住嘅樣去示人咩?

完全兩個人 氣質變哂
[img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/11/27/011717_e79218ec9b6b04919f7b52b495116ffb.jpg[/img[/url]]

第3點唔係解決左啦咩

係點

但果陣係講精靈點出世 我又理解既 只不過想clarify返有為 龍貓果個狀態 叫咩啫
痴線完左都推到咁多頁
有冇人覺得番外篇好膠

又唔係原班人馬 無諗住睇

個套特技好似仲多過正劇
之前有講過其中有part打雪妖/魔
拍個陣噴啲化學野噴到成條山路變左雪路

套野根本唔係睇特技睇打怪 係睇劇場 你要呢d不如去打機 打手黎架?

劇情固然係最重要 特技都唔可以輕視
話哂依套係「降魔的」

講真果句, 呢套D CG真係流得濟既

心形陽氣

仲記得

係點

但果陣係講精靈點出世 我又理解既 只不過想clarify返有為 龍貓果個狀態 叫咩啫

好似係有呢part 精靈bb 我唔記得左
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/11/27/011717_e79218ec9b6b04919f7b52b495116ffb.jpg[/img]

你睇降魔的 段live, 有影個編審, 同班編劇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞