降魔大結局(26)

1001 回覆
58 Like 22 Dislike
好似爛尾同有D唔合理
1. 係佢世界入面D子彈都拿到入去。
2. 郭子明到底係唔係比佢槍殺
3. 一粒子彈搞得掂就唔會咁麻煩啦

係 所以咪有ching話 做得唔夠好既地方 有d劇情細節位無交代得好清楚 雖然無影響進程 但會side track左一d好細心既觀眾,但始終針無兩頭利 ,有d人可能覺得解釋埋會好拖戲添
所以

仲有無解釋馬明到底乜人會識吸星大法。

天生異稟,巨大能量吸引小能量
其實個結局完左都仲吸引人討論幾廿版。姐係證明佢成功左
其實個結局完左都仲吸引人討論幾廿版。姐係證明佢成功左

果時 EU 仲勁
其實降魔隊已經形成,如果拍2 九成九又係幾集一個case咁去捉,好易收工。
我反而覺得 其實臨尾個係豪仔 而且都係降魔師 一直以孤兒身份存活到依家 也有一段成為降魔師既經歷 一直未能重逢係因為小馬仲未正式降魔
好似爛尾同有D唔合理
1. 係佢世界入面D子彈都拿到入去。
2. 郭子明到底係唔係比佢槍殺
3. 一粒子彈搞得掂就唔會咁麻煩啦

係 所以咪有ching話 做得唔夠好既地方 有d劇情細節位無交代得好清楚 雖然無影響進程 但會side track左一d好細心既觀眾,但始終針無兩頭利 ,有d人可能覺得解釋埋會好拖戲添
所以

仲有無解釋馬明到底乜人會識吸星大法。

天生異稟,巨大能量吸引小能量

黑崎一護
我要石敢當舊廢石繼續喺馬明隔離彈出嚟講本尊本尊呀
馬明:你舊屎坑石

小馬同本尊
發覺冇乜人提智雯
其實一人分飾兩角 一正一邪黎講算做得唔錯
隻魔都做得幾出

智雯真係做得幾好
分飾兩角好難做
如果係脆魚就....
發覺冇乜人提智雯
隻魔都做得幾出

智雯真係做得幾好
分飾兩角好難做
如果係脆魚就....

佢做一個角色都唔得啦

最慘套套都見到佢
發覺冇乜人提智雯
隻魔都做得幾出

智雯真係做得幾好
分飾兩角好難做
如果係脆魚就....

佢做一個角色都唔得啦

最慘套套都見到佢

好撚在降魔的無佢

脆魚以前做下旅遊節目咪幾好
降魔只想見到智雯
最尾應該唔係豪仔
一個人無見三十年應該唔會一嚟就問 你唔認得我咩? 因為正常情況都唔會認得 應該淨係得石敢當同魔知道小馬已經知道豪仔係咩樣,豪仔喺局外應該就唔知 我始終覺得係魔嘅挑釁/試探

Agger
推到有s2
豪仔冇死,點搵靈魂,可能佢回到三國做司馬信
我反而覺得 其實臨尾個係豪仔 而且都係降魔師 一直以孤兒身份存活到依家 也有一段成為降魔師既經歷 一直未能重逢係因為小馬仲未正式降魔

豪仔8歲係水塘浸死左,應該有屍
冇得做孤兒,冇得長大
岩先個腦突然諗
如果搵馬浚偉返黎拍馬明降魔降妖有冇得諗
蒲松齡crossover降魔的

要原班人馬開s2!!!
馬明竟然因爲無帶電話無得開live

小馬真係好正
智雯做魔真係好正
其實唔洗拎巴不得爸爸比 套野最大敗筆就係個END
本身就咁寫BBQ完其實仲好

因為可以鋪下集呀
即係最後既豪仔係魔?

係.....展明其實同馬明都係同一類人

只係保護對象唔同

如果醫生就死 我諗展明都會用魔既力量去救佢

最後因為馬明比魔說服到 而殺展明 又被魔咀咒

同埋咁岩最後石敢當轉左做黑色衫

相信馬明內心已經變左質 唔再單純既心

關於 小馬開槍

人類角度
其實代表住佢降魔嘅決心。對於一個已經唔可以用人類法例去處理嘅人(魔)。就要用其他方法去處理佢,套套超級英雄片都做緊呢樣野。

神怪角度
小馬履行天職仲係咪罪呢?

如果係罪
-代表小馬為左降魔,佢選擇背負呢個"罪"。
-由佢決定降魔果下,佢亦已經走上左不歸之路,因為石敢當講過,魔同精靈都係生命。小馬降魔本身已經係不斷殺生。

如果唔係罪
-跟本唔存在"罪",喺天道之下陰陽互抵乃常事,所以開槍其實冇任何問題。
-所謂嘅"罪"不過係魔建立出嚟迷惑人心,所以魔其實亦已經做左最威力最大的反擊,因為已經令小馬一生內疚,唔跌落魔道已經好好。

利申:9up
其實結尾小馬係響魔SET比佢既夢境入面
所以出現左豪仔,個豪仔個樣就係石敢當咁既樣,因為呢個就係馬季對豪仔既印象
亦解釋左點解明明展明係佢殺,但無血跡, 因為佢已經去左虛擬世界

而Bonnie紅眼果段就應該係真實世界

唔好玩啦你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞