降魔大結局(26)

1001 回覆
58 Like 22 Dislike

老實講今次首歌雖然係吳若希唱
但幾配合情景之餘一啲都唔煩膠 仲幾好聽

老實講佢首歌係全套劇唯一敗筆
不過就算開到下集 都可能唔齊人
如果呀moon唔想拍/唔得閒
到時可能夾硬講啤啤做厭左鬼去投胎算

屌全劇得幾個最重要既人都搵唔齊返黎拍 冇撚野呀tvb
馬明 黃智雯 展明 果班的士佬 (好似趙永洪唔係)啤啤 蔣志光 全部親生仔女
加埋屎坑石又係星夢幫

除左心姐其他都要

覺得呢套劇要原班人馬應該唔太難掛

首先馬明已經講咗開續集嘅話佢可以
本尊呢套洗底代表作 加上無乜劇接 應該得閑同埋想再拍

心姐 蔣志光 仲有成班的士佬係TVB長約綠葉王
(雖然些粉係瀟生嗰度 但佢同張繼聰呢啲應該唔會長封嘅)
至於智雯見佢好多雜牌劇都接 (雜警奇兵etc)
相信呢個角色都受歡迎佢應該都會接

最緊要肯放手俾班真幕後話事 唔好干預用人 同放多少少錢出黎拍 做到呢幾樣就夠

石敢當
點解既
有巴打提過寫同人文
有冇人真係有興趣一齊度下橋寫?
有巴打提過寫同人文
有冇人真係有興趣一齊度下橋寫?

想當年好鍾意eu ,續寫個故事

馬明 黃智雯 展明 果班的士佬 (好似趙永洪唔係)啤啤 蔣志光 全部親生仔女
加埋屎坑石又係星夢幫

除左心姐其他都要

最緊要肯放手俾班真幕後話事 唔好干預用人 同放多少少錢出黎拍 做到呢幾樣就夠

加埋屎坑石又係星夢幫

除左心姐其他都要

唔好又安插D故定煩膠班底:脆魚、弱⋯⋯ 之類入去已經好好了
劇中其實很多演員都交到戲,例如黃智雯、謝雪心、蔣志光、何遠東、趙永洪等等,不逐一點評了,相信有追看的觀眾絕對同意這批演員個個都十分到位,令這部劇生色不少。不過除了一堆好演員之外,好劇本也是一部好劇必要的元素,馬明都曾經在專訪中提及,很希望《降魔的》可以在頒獎禮上獲得「最佳劇集」,因為這個劇本是他為數不多,最喜歡的劇本。今次《降魔的》搞新意思,採用「重重有賞」計劃來招募劇本,即是無論你是甚麼人都好,只要肯寫出來,TVB就會考慮採用,可能因此令到劇本更加創新和貼地。鬼怪題材在近年的TVB不算多產,因為賣不到上大陸,吃力不討好,所以這類少數題材便成為捉住觀眾眼球的好辦法。另外,這部劇的編劇都說過,劇本有些內容是有意思的,有留意的觀眾,應該會發現劇集中都提及過「沉默的人」、「覺醒」等等的字眼,相信都是用來反映社會現實。
不過無論演員演得多好,劇本多麼璀璨動人,口碑如何極佳,收視去到哪一個高點,在下年一月的《萬千星輝頒獎典禮》相信都很難見到《降魔的》的身影。事關你看頒獎禮一改常態改在一月,便知道是故意遷就尚未播完的《誇世代》和尚未播出的《溏心風暴3》。這兩套台慶劇無綫可謂落足重本,頒獎禮一定預留不少獎項,還未計另一套重頭劇《使徒行者2》和口碑一樣甚佳的《踩過界》。作為一套臨時被安放在台慶檔期中的劇集,《降魔的》先天的優勢可謂沒有,全靠演員、劇本等等的後天因素彈出,要在頒獎禮撈到一兩個不重要的獎可能可以,但要大獎就太過妙想天開了。
不過無論演員演得多好,劇本多麼璀璨動人,口碑如何極佳,收視去到哪一個高點,在下年一月的《萬千星輝頒獎典禮》相信都很難見到《降魔的》的身影。事關你看頒獎禮一改常態改在一月,便知道是故意遷就尚未播完的《誇世代》和尚未播出的《溏心風暴3》。這兩套台慶劇無綫可謂落足重本,頒獎禮一定預留不少獎項,還未計另一套重頭劇《使徒行者2》和口碑一樣甚佳的《踩過界》。作為一套臨時被安放在台慶檔期中的劇集,《降魔的》先天的優勢可謂沒有,全靠演員、劇本等等的後天因素彈出,要在頒獎禮撈到一兩個不重要的獎可能可以,但要大獎就太過妙想天開了。

馬明視帝就得
想買返三首歌hifi

On99台慶完先出台慶劇,新年先出啦
頒獎典禮又可以隨時搬時間,龍門任你擺

同家陣個正苦一樣囉 我鐘意點就點唔洗理你班市民既意見

同家陣個正苦一樣囉 我鐘意點就點唔洗理你班市民既意見

你又真係吹佢唔漲
證明一套好劇集,好歌曲係功不可沒
其實豪仔堅係魔 之前6次馬季死唔去就係佢出手,魔都有好人

大難不死呢個位都冇解到 好多留白位
其實結尾小馬係響魔SET比佢既夢境入面
所以出現左豪仔,個豪仔個樣就係石敢當咁既樣,因為呢個就係馬季對豪仔既印象
亦解釋左點解明明展明係佢殺,但無血跡, 因為佢已經去左虛擬世界

而Bonnie紅眼果段就應該係真實世界

Nono無血係因為佢係虛擬世界殺既係展明既靈魂,唔會傷佢現實既肉身;正如馬明係地府比鬼傷左背但返回現實會無傷。
但無左靈魂係現實世界就無法生存,所以展明係現實世界都會死左,旁人睇展明就會係突然斷氣咁。
有人話片尾胡其實係馬明既魔,我覺得幾make sense,未爬晒文唔知呢到有人講左未。
有下季都冇曾守明了

我都睇左篇文 講得都幾好
[url]【降魔的‧任噏亂評】演員劇本配合完美 其實唔需要獎項證明一切 https://www.hk01.com/article/136642https://www.hk01.com/article/136642[/url]
冇追post 但臨尾果個"豪仔"係咪魔?
魔同精靈都係會化成你最想見到果條撚樣個樣,所以馬明出去叫完番黎就見到"豪仔樣版石敢當",咁解讀有冇錯
隻魔真係死左 會由人嘅惡念中重生

所以會無限loop,小馬降一世都未完

馬明殺死左展明就係惡念,而且一直無法釋懷,所以馬明走上左成魔之路。

馬明可以唔殺展明,但佢太恨佢,所以佢借取得魔的鬆懈而殺佢。

一係根本馬明就係發緊夢,馬明去左另一個幻象,魔製造展明的死唔關佢事,不斷降魔。
隻魔真係死左 會由人嘅惡念中重生

所以會無限loop,小馬降一世都未完

馬明殺死左展明就係惡念,而且一直無法釋懷,所以馬明走上左成魔之路。

馬明可以唔殺展明,但佢太恨佢,所以佢借取得魔的鬆懈而殺佢。

一係根本馬明就係發緊夢,馬明去左另一個幻象,魔製造展明的死唔關佢事,不斷降魔。

不過我覺得殺展明唔應該係魔性驅使
展明已經被魔佔據 殺佢只係降魔 係天職
有少少似劇情想做到馬明都有魔性 先勉強話佢殺展明係惡念 搵魔女黃智雯補多幾句野迷惑佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞