降魔大結局(26)

1001 回覆
58 Like 22 Dislike
伏線重組:

1.石敢當同豪仔個樣
精靈和魔都是死物所生的靈。他們沒有專屬的人形。所以會以召喚它們的人心裡最思念的形象出現。雖然他們有能力再改變形象 (例如魔芷若在夢境能夠變成小馬),但一般而言不會刻意這樣做,大概係懶。

2.小馬父母火災原因
純屬意外。但也可以寫成小馬降魔能力來源的伏筆。例如金剛或小儀的祖先是降魔師,魔道橫行前夕,眾魔先利用各種意外消滅這些降魔師後裔,避免他們覺醒。不過呢條橋同Terminator有九成似

3.展明同豪仔生日日期
係豪仔生日個集,馬明同啤啤講左,反正廢石都唔知道自己幾時生日,就將佢既生曰同豪仔一切慶祝。

4.展明真死左?
靈魂被小馬擊潰,但肉身無損,即使不死也變植物人。如有續集,寫死寫活都可以。個人覺得黃子勁呢個角色仲有描寫既空間。

5.隻魔放啤啤同有為嘅原因
無原因。就單純被廢石用電纜陰。

6.隻魔真係死左
魔既鼠尾草宿體還在監獄,所以極可能只係被小馬重創。 而係監獄的環境,魔很快就可以重新累積能量。

7.石敢當粒水晶
理論上,廢石宿體應該只磨了一部分。但也有可能成粒拎去磨粉造子彈。

8.大結局個魔胎
如有續集,必定會在魔胎上著墨。順便探套人的善惡是否從出生就註定。

9.小馬支槍
理論上,應該同啫啫sir有關。啫啫sir亦應該有授權小馬用槍,否則降魔時遇到差人好會麻煩。

10.小馬既吸星大法
有為發現石敢當虛弱時,曾經解釋過:因為小馬的能量太強大,所以其他較弱的靈體能量都會被他吸引,繼而吸收。就好似地球會圍住太陽轉,但轉太耐地球最終都會撞落太陽一樣。無論係同小馬直接接觸,或者同小馬關係太密切,都會觸發被小馬吸收

11.啤啤變左精靈?
唔係。精靈係死物既靈。人死後產生既係「鬼」。劇裡儐儀館個集曾出現過大量遊魂野鬼。係醫院甚至有一個由枉死鬼魂聚集而成既鬼域。
而啤啤係結局時,正正變成左遊魂野鬼

12.精靈bb係咩野?
考慮到套劇係2016年開拍。個陣已經有RE:zero動畫。而我相信編劇係動漫迷,所以我認為精靈bb既概念同RE:zero第一集既精靈bb原理係一樣:
散播在自然既能量,廣義上都叫精靈,但他們沒有意識,只能夠像光點一樣存在。一旦他們聚集到足夠能量,就會萌生神識,繼而演化成精靈。

13.小馬會否吸乾啤啤
會。我覺得如有續集,小馬一定要解決呢個問題,如果唔係廢石番黎都冇用。正路係搵個師傅學人類既降魔方法(例如日基大師或財叔口裡面既師傅,或者搵著黑色衫既萬二蚊,畢竟世上無可能只有一個降魔師或一隻正氣精靈 ),學習控制自己既能量收放。順便彌補降魔方法太單調既問題。
證明一套好劇集,好歌曲係功不可沒

日子過去 再好嘅劇情都會忘記得七七八八
但係只要首歌好聽
啲人回望番 就會覺得係神劇

到時要靠本尊嘅歌聲勾翻起大家一齊追降魔的時嘅畫面
上面位巴打解答得好詳盡
其實我覺得呢套劇嘅世界觀同埋設定基本上係無bug

除咗點解鬼摸唔到野但係坐到呢啲解決唔到嘅通病之外,畢竟如果佢連坐都坐唔到咁照計石屎都踩唔到 講唔通
上面位巴打解答得好詳盡
其實我覺得呢套劇嘅世界觀同埋設定基本上係無bug

除咗點解鬼摸唔到野但係坐到呢啲解決唔到嘅通病之外,畢竟如果佢連坐都坐唔到咁照計石屎都踩唔到 講唔通

可唔可以唔好再當「坐到」係bug
其實係你肉眼嘅錯覺嚟 佢實際上係喺張凳上面「飄緊」得唔得呀 人就算死咗都會有自然反應,習慣企\坐咁樣接觸地面嫁 利申:未試過
如果真係有續集都可以有閪婆黃翠如,
佢就係做第一集嘅鬼 - 老閪妖,
一出場三分鐘就要比馬季一槍打撚死

屌哂又冇波d戲又誇 都唔知睇乜

最仆街係自己做咗柒事比人屌又話人講粗口唔啱
正閪人
好想同啤啤做愛

有邊個唔想
隻魔真係死左 會由人嘅惡念中重生

所以會無限loop,小馬降一世都未完

小馬自己製造翻魔出黎俾自己降嘅概念

no no佢冇種鼠尾草
神怪劇黎講 降魔的係超低成本製作
20年前我和彊屍都高過佢
不過劇本真係寫得好細膩 絲絲入扣
唯一敗筆係心姐同打鬥場面

佢劇本前幾集太拖都係個問題

嗯...你體諒下TBB班友寫慣係咁拖 佢地都未必想

減少心姐大量的篇幅實好睇好多

最後一集都好拖
唔知係咪唔夠budget做cg 所以縮減打鬥篇幅

睇下final boss 打鬥都要係電視城內面個條路拍就知buget幾緊啦
即係最後既豪仔係魔?

最後一集都好拖

睇下final boss 打鬥都要係電視城內面個條路拍就知buget幾緊啦

呢套冇筆直架
哂撚左個好劇本
有筆直 比陳十三拍 應該又會成為神作
廢石唔係真係咁廢

照計廢石如果係FULL POWER 滅魔真係EASY JOB
不過正如佢所講 天命黎

成個故咁講,如果癈石full power咁冇戲好講架喎。
結局係好不過係要建基係會有第二季出

如果無就好明顯係為咗溏心cut成爛尾

溏心 準時熄電視或轉台的 聽到個名已經火滾。
唔計心姐果D今集最on9就係叫人整槍果幕
為左整槍就同啤啤有為嘈一餐又掉銀兇人
一味係度發爛咋話"整槍呀" ; "一句到底整定唔整"
從對白睇到既唔係決心而係純粹睇到佢衝動同無謀
屌你最on9就係之後把槍都唔係有為整出黎而係魔變黎送比佢
所以呢幕完全廢到極

咁冇計啦, 集數同buget所限。
但係中間果度有個位解唔到
嘟嘟sir話過左一分鐘 之後佢返左架的士好似靈魂出竅咁
但係中間果度有個位解唔到
嘟嘟sir話過左一分鐘 之後佢返左架的士好似靈魂出竅咁

有咩? 唔你暈喺地下?
岩先個腦突然諗
如果搵馬浚偉返黎拍馬明降魔降妖有冇得諗
蒲松齡crossover降魔的

九唔搭八喎

本尊在
劉江
劉江

繼續坐喺度斬空氣
結局都算交待哂,應該唔會有續集

1. 有魔種留低,代表馬明要一直降魔

2. 石敢當以豪仔方式再現還左心願

3. 要降魔又殺過人,身邊嘅人會危險,所以唔會同醫生一齊

最後一集都好拖

呢套冇筆直架
哂撚左個好劇本
有筆直 比陳十三拍 應該又會成為神作

咁就會變咗鄭嘉穎套殭咁
有筆直 自自然然加啲所謂「大卡士」 又順便力捧下啲「花旦」就住啲人而唔係套劇
情願冇筆直
結局都算交待哂,應該唔會有續集

1. 有魔種留低,代表馬明要一直降魔

2. 石敢當以豪仔方式再現還左心願

3. 要降魔又殺過人,身邊嘅人會危險,所以唔會同醫生一齊

第二點唔多肯定
覺得係魔黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞