Samsung S8/S8+/ Note 8討論區 (10)

1001 回覆
20 Like 8 Dislike
好耐都未過lag機
note 8
我黎report 1下
我6月買s8細機
一開始係順滑
但放左n張相同裝左好多app後開始好慢
去到唔耐煩level
例如原裝相簿load 一個千幾張相既folder會慢慢load
影相取景時係經常lag機
打機frame rate 低左
開app明顯慢左(唔順,一買翻黎頭幾日做所有事都好smooth咁)
最離譜係
如果影完立刻熄mon or 影完唔俾佢load 立刻出翻desktop
張相係save唔到的
所以影完係要等佢load哂preview圖先可以做其他嘢
我係無咩裝大陸app的一路以來都keep得好乾淨,app其實唔多)
到今日轉左iphone x
reset 部s8
順哂

我影相都有呢個問題,唔知係咪關我save 相去sd 卡事

唔關sd card 事
samsung 問題

S8+ 無事
其實你地成日lag, 係咪裝左大陸app

漫畫人算唔算

其實我都想裝漫畫人 但係又唔太敢 怕整lag部機 太鍾意部note8 搞到好似有d本末倒置咁
我黎report 1下
我6月買s8細機
一開始係順滑
去到唔耐煩level
例如原裝相簿load 一個千幾張相既folder會慢慢load
開app明顯慢左(唔順,一買翻黎頭幾日做所有事都好smooth咁)
最離譜係
如果影完立刻熄mon or 影完唔俾佢load 立刻出翻desktop
張相係save唔到的
我係無咩裝大陸app的一路以來都keep得好乾淨,app其實唔多)
reset 部s8
順哂

我影相都有呢個問題,唔知係咪關我save 相去sd 卡事

唔關sd card 事
samsung 問題

S8+ 無事
其實你地成日lag, 係咪裝左大陸app

漫畫人算唔算

其實我都想裝漫畫人 但係又唔太敢 怕整lag部機 太鍾意部note8 搞到好似有d本末倒置咁

其實唔洗咁驚,裝完入電量設定set左佢唔用自動休眠就得,我都幾個大陸app 京東 淘寶之類出名煩膠 set完照用
如果碌八覺得食電 記得關auto sync

sync即係咩?

sync即係咩?

重有關 wifi 藍芽掃描

sync即係咩?

其實呢個提升精准度有乜用想問好耐 係咪好重要嘅野黎

sync即係咩?

其實呢個提升精准度有乜用想問好耐 係咪好重要嘅野黎

捉精靈 哈

sync即係咩?

自動同步
嘩 走火入魔

S7受唔受傾

s7正呀有AOSP rom

港rom最新有冇伏,好耐冇更新過
又唔見有巴打開s7討論

熄左 例如一星期咁再開返,係咪要開佢一陣,手機d 野先會自動同步更新返d 資料嫁?
我黎report 1下
我6月買s8細機
一開始係順滑
去到唔耐煩level
最離譜係
張相係save唔到的
reset 部s8
順哂

note 8 5000幾張相的folder 秒開 (whatsapp image同 camera folder都係)

我懷疑佢用左d清機app 清晒d cache
千尋係咪裝唔到 按安裝都無反應
我黎report 1下
我6月買s8細機
一開始係順滑
去到唔耐煩level
最離譜係
張相係save唔到的
reset 部s8
順哂

note 8 5000幾張相的folder 秒開 (whatsapp image同 camera folder都係)

內置果個優化唔係都會清cache咩
我黎report 1下
我6月買s8細機
一開始係順滑
去到唔耐煩level
最離譜係
張相係save唔到的
reset 部s8
順哂

內置果個優化唔係都會清cache咩

唔會清相薄 其他無詳細研究
用高效打機唔覺快左
港版s8+ 6+128
aqj8更新用左一日
主要係變返慳電
順左少少
暫時無發現問題
未更新嘅人可以放心更

去更下先
用緊s8細機
之前睇youtube都有全螢幕嗰粒制
而家呢排反而唔見咗粒制
點解嘅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞