Samsung S8/S8+/ Note 8討論區 (10)

1001 回覆
20 Like 8 Dislike
有無巴絲打既S8+試過爆左玻璃背?
有無去返原廠整?
想知價錢

可以打去客服問下
我之前都幫人打過去問維修價

打過啦 佢老閪都話要比師傅檢查再報價
屌佢on99

我見台灣嗰邊有人s8+返原廠整背玻璃
話1600台紙(4百頭港紙左右) 搞左1-1.5hrs
可以參考下

大家指紋解鎖會唔會有時冇效?

唔會,次次都work
可能因為我好少用

成日用都未試過唔得
除非個sensor 污穢左
有無辦法改善底噪嘅方法,我用campfire黎聽d底噪勁到

note 8?
岩岩由6s轉會入手note 8
有咩case同mon貼介紹?
個moon又花
你地係點樣慳電?
我就set左中等省電 ,自訂HD+解像度,限速唔限背景網絡。除左通訊app 同drive 其他全部較總是休眠,主題用Nova black theme。感覺上電量都好襟用。
近排samsung pay終於支援hsb credit card 用落都好方便又安全,黑屏果陣掃上去就即著 掃完指紋就用得,又唔洗長開nfc.。
想換一塊s8+ 磨砂背貼 有無介紹
你地係點樣慳電?
我就set左中等省電 ,自訂HD+解像度,限速唔限背景網絡。除左通訊app 同drive 其他全部較總是休眠,主題用Nova black theme。感覺上電量都好襟用。
近排samsung pay終於支援hsb credit card 用落都好方便又安全,黑屏果陣掃上去就即著 掃完指紋就用得,又唔洗長開nfc.。

冇過慳電用
有更新
由港行一出街個日買用到依家,一開始用係超慳電,依家啲電有少少倒水,夜晩六點另叉滿電十點另已經冇乜,用三四個鐘已經得返二三十
個moon又花

Rip
由港行一出街個日買用到依家,一開始用係超慳電,依家啲電有少少倒水,夜晩六點另叉滿電十點另已經冇乜,用三四個鐘已經得返二三十

s定note?

s定note?

s8plus
你地係點樣慳電?

低解像度無省電

s定note?

s8plus

其實港行出到依家幾耐
會唔會你係成日叉住電打機玩到部機好熱 或者長期叉到100% 舊電死死地啊?
因為我上網見好多網都有講 鋰電池長期叉到100%係會令舊電長期處於高壓死快D 所以依家試緊新習慣 每次都係叉到80左右 同埋唔會叉過夜 睇下會唔會令舊電長命d
你地係點樣慳電?

低解像度無省電

低解像唔會慳到電嫁?咁我轉返先
你地係點樣慳電?

低解像度無省電

咁cpu限速70%呢 電力續航大唔大幫助?
d鬼佬話有傳s9細機都係單鏡頭 4gb ram
我黎report 1下
我6月買s8細機
一開始係順滑
但放左n張相同裝左好多app後開始好慢
去到唔耐煩level
例如原裝相簿load 一個千幾張相既folder會慢慢load
影相取景時係經常lag機
打機frame rate 低左
開app明顯慢左(唔順,一買翻黎頭幾日做所有事都好smooth咁)
最離譜係
如果影完立刻熄mon or 影完唔俾佢load 立刻出翻desktop
張相係save唔到的
所以影完係要等佢load哂preview圖先可以做其他嘢
我係無咩裝大陸app的一路以來都keep得好乾淨,app其實唔多)
到今日轉左iphone x
reset 部s8
順哂
你地係點樣慳電?

低解像度無省電

低解像唔會慳到電嫁?咁我轉返先

我唔覺有耐用左粒電
但高解像度個畫質分別就好大下
所以一直最高resolution
我黎report 1下
我6月買s8細機
一開始係順滑
去到唔耐煩level
例如原裝相簿load 一個千幾張相既folder會慢慢load
開app明顯慢左(唔順,一買翻黎頭幾日做所有事都好smooth咁)
最離譜係
如果影完立刻熄mon or 影完唔俾佢load 立刻出翻desktop
張相係save唔到的
我係無咩裝大陸app的一路以來都keep得好乾淨,app其實唔多)
reset 部s8
順哂

多數裝咩app多? 多唔多game? 其實三叔d機愈出真係愈岩我口味
係得番用左半年左右就會lag呢個死症
其實有冇咩方法可以避免到

s定note?

s8plus

其實港行出到依家幾耐
會唔會你係成日叉住電打機玩到部機好熱 或者長期叉到100% 舊電死死地啊?
因為我上網見好多網都有講 鋰電池長期叉到100%係會令舊電長期處於高壓死快D 所以依家試緊新習慣 每次都係叉到80左右 同埋唔會叉過夜 睇下會唔會令舊電長命d

冇記錯,係5,6月嘅廿幾號出,我好少打機,係長期上網,覆下whatsapp個啲,但有時電話去到廿幾三十就差電,可能係因爲咁舊電死死地掛
我黎report 1下
我6月買s8細機
一開始係順滑
去到唔耐煩level
最離譜係
張相係save唔到的
reset 部s8
順哂

我都講下啦,一出日就買左s8+ 4ram 64 GG
用到依家,感覺上samsung已經進步左好多
以前用過s3 ,s7 edge,用唔夠三個月到半年已經好快有lag機情況,但今次部s8+真係有驚喜,依家用左咁耐完全冇呢個問題,全部野都好順開app依然好快,但唯一有時開WhatsApp 啲好多對話嘅chat room就會要load同lag唔知關唔關WhatsApp事
話說多唔多人用無線叉電

s定note?

s8plus

其實港行出到依家幾耐

冇記錯,係5,6月嘅廿幾號出,我好少打機,係長期上網,覆下whatsapp個啲,但有時電話去到廿幾三十就差電,可能係因爲咁舊電死死地掛

上網睇話舊電維持係30~80就最好最長命 但唔知真定假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞