貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
樓主真係超勁,原來因為咁既原因所以主人成日食完嘔,我睇返佢堆嘔吐物都發覺佢好多無咬,負擔得起高價仲有咩推介 今日帶多隻貓仔返來

我主人都係 搞到要揀d佢會咬既糧
暫時係origen 夠大粒 佢唔咬吞唔到
但罐頭都仲係成日出事

試下Canagan

Wellness大粒過canagan
不過食canagan真係易肥 要自己控制下個份量
男朋友隻貓食左3個月 個腩多左勁多肉

wellness用肉粉,我一般

Wellness 主成分唔係肉粉,定係有其他版本

我兩隻貓食緊wellness core同thrive
覺得wellness core 已經好細粒,佢地直接吞
如果咁都細唔敢想像canagan有幾細

canagan係勁大粒

Canagan扁身啲 wellness圓長長地
我個兩隻貓canagan吞落去唔洗咬
反而wellness就用下牙力咬
不過wellness好多糧粉碎 我隻貓成日玩糧 一地都係粉咁
樓主真係超勁,原來因為咁既原因所以主人成日食完嘔,我睇返佢堆嘔吐物都發覺佢好多無咬,負擔得起高價仲有咩推介 今日帶多隻貓仔返來

我主人都係 搞到要揀d佢會咬既糧
暫時係origen 夠大粒 佢唔咬吞唔到
但罐頭都仲係成日出事

試下Canagan

canagan係勁大粒

不過wellness好多糧粉碎 我隻貓成日玩糧 一地都係粉咁

canagan野味味三角型㗎喎 仲比orijen大成半,係咪其他味唔同形狀

想問問呢隻牌子如何

呢隻食完要轉糧
碳水化合物有成4成,重多過蛋白質
即係當中植物蛋白質嘅比例好高
其他糧就算高碳都唔會多過蛋白質

試下Canagan

canagan係勁大粒

canagan野味味三角型㗎喎 仲比orijen大成半,係咪其他味唔同形狀

買袋細既試下先

想問問呢隻牌子如何

呢隻食完要轉糧

未食嫁 貓店推介比我
好彩無中伏

想問問呢隻牌子如何

呢隻食完要轉糧

未食嫁 貓店推介比我
好彩無中伏

巴打有無推介邊款乾糧 就黎要轉糧

想問問呢隻牌子如何

呢隻食完要轉糧

未食嫁 貓店推介比我
好彩無中伏

巴打有無推介邊款乾糧 就黎要轉糧

Nv ultimate protein 不過成75-80一磅
樓主麻煩你俾下意見:http://www.petexpert.hk/35磅Rawz-無穀物低溫烘焙脫水雞肉-火雞肉及雞肉貓糧-p-3042.html?zenid=23b25feafbca731ea1db13da98b7cf12

食評:
太細粒冇乜咬感,幾香唔算鹹。可能因為冇乜咬口,mo姐唔鐘意食,都係食返NV算。
樓主麻煩你俾下意見:http://www.petexpert.hk/35磅Rawz-無穀物低溫烘焙脫水雞肉-火雞肉及雞肉貓糧-p-3042.html?zenid=23b25feafbca731ea1db13da98b7cf12

食評:
太細粒冇乜咬感,幾香唔算鹹。可能因為冇乜咬口,mo姐唔鐘意食,都係食返NV算。

Mo姐咁乖會咬碎嚟食?
我兩隻衰貓連thrive咁大粒都照吞

食評:

Mo姐咁乖會咬碎嚟食?

佢食得好hea,半隻罐都食幾個鐘,而家要限時,食唔晒就收

食評:

Mo姐咁乖會咬碎嚟食?

btw, thrive算細粒

食評:

Mo姐咁乖會咬碎嚟食?

btw, thrive算細粒

對我嚟講算大粒
起碼會聽到咬糧聲
最近試左weruva雞 80g但肉量偏少同多汁
Chicken soup 嗰款重要好多菜
味就無thrive咁濃

NV嘅兔肉浸味好怪,自己唔係好頂得順
NV兔補圖
我隻貓食咗thrive 罐頭一個幾禮拜都冇乜事,呢兩日係咁肚屙,啲屎好似泥漿咁,會唔會係唔岩食。

貓貓3個月,每日4餐,一次半罐。

有好多機會形成肚屙
換糧過快-食開無事可不理
食物敏感-中間有無轉過口味?
有蟲-杜左蟲?
腸炎-如果排便次數正常,便無血,精神好又食得玩得就唔太關事
壓力-通常會屙留意佢有無多左舔毛
食得急-有無食快左?中間2餐個時間會唔會太
近,搞到佢未消化晒又食過

如果以上都無,咁大可能係你隻幼貓個消化系統無咁好,運動唔夠,未消化得切條腸已經滑走啲屎,咁要加番啲纖維(hold住啲屎喺腸)幫助消化

我兩隻貓鐵胃,平時都係種小麥草剪碎加入濕糧去毛球,短期內你去買南瓜加一件仔落雞味罐,食幾日(有人會教用雞柳,個人怕嗰幾日因為無落supplement 會無營養)

長期可以種下小麥草,好易種同方便加,唔洗下下蒸南瓜
嗰個唔係杜蚤咩?
杜蟲係藥丸(唔知有無液體),我喺SPCA配開,十零蚊一粒,3個月杜一次
Revolution杜蝨用

啱啱見到有杜蟲藥水同杜蝨丸,即刻買咗,未試

遲啲報告有冇效
黎緊會接隻四個月大貓b返屋企 第一次養貓有好多野想請教 無限感激

本身貓貓係食長糧,我想佢轉定時定量
朝早7點半乾糧,夜晚7點主食罐加水
兩餐會唔會隔太耐餓親? 要返工做唔到兩餐所上
定係做返長糧+夜晚主食罐會好d?

我會買返佢食開嗰隻糧再買Wellness core無榖原味幼貓糧
新舊糧1:9>2:8慢慢加上佢俾佢適應下
你覺得呢隻糧點? 我見你話4個月大都可以食成貓糧, 會唔會買Wellness core無穀成貓糧俾佢會好d?

夜晚既主食罐會揀無穀既Wellness, Nature’s Variety, Canagan三款輪住食
5.5oz同75g既罐for 4個月大貓貓, 一餐係要食幾多?

唔好意思多左d問題驚養得佢唔好
講漏左, 主食罐主要買肉類, 唔會買魚
Wellness core幼貓同成貓原味成分差不多,蛋白質好夠用,我唔肯定呢隻幼貓糧係咪細粒啲,驚你隻貓係食得急會直接吞
另外如果可以揀多款糧溝下,萬一其中一款買唔到都唔驚

餵糧問題可以一起身餵左一餐先
臨走再放多一餐糧,俾到嗰日要食嘅分量就得
放長糧通常會放多過一日需要嘅分量,你會唔知佢食左幾多

大罐濕糧一半一餐,細罐一餐,濕糧最好分兩次餵,相隔半個鍾左右,同可以加少少小麥草,咁就可以俾多啲時間隻貓消化,減低軟便問題

多謝絲打咁詳細整左個EXCEL
唔好意思呀不過我搵唔到FOREST依隻乾糧岩唔岩隻貓食
分析成分:

蛋白質30%(最少),脂肪15%(最少),白蠟12%(最多),纖維7%(最多),水分10%(最多),鈣1%,磷0.8%,鉀0.6%,鈉0.2%,氯0.3%,鎂0.08%,

鐵80毫克/千克,15毫克銅/公斤,錳7.5mg /千克,75毫克鋅/ kg的碘0.35mg /公斤硒為0.1mg / kg的鈣Phosphrous比2:1

ME:3700大卡/千克
佢講最少的percent但係唔知實際係幾多

我揾唔到有關呢隻糧嘅資料 無website
較出名嘅外國pet shop online都無賣,比較在意

剩係喺petsorder 見到有,無英文成分表好難知實際係咩
就咁睇營養分析佢係算少蛋白質同脂肪,高纖,高碳水化合物,我唔建議食

蛋白質同脂肪唔夠多無咁好營養同健康
一般纖維4%算多,太多會加重腸胃負擔(因貓腸胃本身係用嚟消化肉)

另一個要留意係嗰個叫「白蠟」嘅比例,完全唔知咩嚟,姑且當佢係ash灰分,通常唔會過10%,12%係好少好少見。呢個係食物燒盡剩低嘅嘢,即礦物質,驚隻貓吸收過量礦物質又唔夠水會生石
Wellness core幼貓同成貓原味成分差不多,蛋白質好夠用,我唔肯定呢隻幼貓糧係咪細粒啲,驚你隻貓係食得急會直接吞
另外如果可以揀多款糧溝下,萬一其中一款買唔到都唔驚

餵糧問題可以一起身餵左一餐先
臨走再放多一餐糧,俾到嗰日要食嘅分量就得
放長糧通常會放多過一日需要嘅分量,你會唔知佢食左幾多

大罐濕糧一半一餐,細罐一餐,濕糧最好分兩次餵,相隔半個鍾左右,同可以加少少小麥草,咁就可以俾多啲時間隻貓消化,減低軟便問題

唔該你
咁我訂Wellness Core成貓等佢咬下唔好食得咁急
另外再買Nature’s Variety無穀低敏火雞溝糧, 你覺得呢隻ok?

餵糧分面就6點9左右一次 7點半出門口再放
但呢兩餐隔咁近, 個份量應該點計住?

罐頭嗰度明白哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞