貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
前排整過一次響舊登,呢個係改良版
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hjy163OufDpiu5Y1VlN1ATCVcehya2t2Xmu3_lKnJak/edit?usp=sharing

PAGE 1 係個人對無穀糧嘅蛋白質同碳水化合物比例分析排名
因為無穀唔等如低碳水化合物同植物蛋白(貓消化唔到會由腎排走,太多會影響腎健康)
所以無穀之餘重要低碳水化合物就最理想

PAGE 2 係深入分析入面有咩成分

開心SHARE俾大家參考用
最緊要都係要知自己餵咩比主人食

罐頭可以睇番呢個POST
https://lihkg.na.cx/thread/28873/page/1
我岩岩都整咗個for我自己隻貓
不過資料冇你咁多
支持
希望有更多貓奴留意主子膳食
留名

值得俾其他巴絲睇下
唔該晒
多謝巴打
有無幼貓version

如果想減肥係咪睇返低卡路里就得?
入面包括左啲幼貓糧,原意係俾成貓糧細粒,高蛋白同牛磺酸
個人覺得某部份貓糧重高過幼貓糧
我兩隻3.4個月已經食全貓糧,啱啱接翻嚟嗰陣重食緊幼貓糧,原粒吞又活躍,成日嘔翻出嚟
(同埋自已試過愈少碳水化合物粒糧愈脆,易咬。佢係用嚟整實啲糧成型同整飽隻貓)

好唔建議食嗰啲專for減肥/體重控制
要揀高蛋白質,中脂肪同少碳
1g蛋白質=1g碳水化合物=3.5-4g卡路里,但俾到貓嘅營養好唔同
脂肪係8.5-9卡路里(脂肪酸對貓都緊要,所以適中就得,唔好過少,食唔夠會變老乾貓)
你要嘅係控制餵食分量
每日餵少過正常分量20%
張表第一行應該有寫幾磅貓每日應食幾多卡路里
補充少少卡路里計法
乾糧例子
蛋白質30%
脂肪20%
纖維3%
灰8%
水10%

計出碳水化合物係100-30-20-3-8-10=29%

蛋白質,脂肪同碳有卡路里
每100克有
蛋白質30% x 3.5 = 105/100g
脂肪20% x 8.5 = 170/100g
碳29% x 3.5 = 102/100g
喺100克入面有377kcal
如果10lb 貓每日要262kcal,減肥就要食210kcal,大約55g貓糧

罐頭計法一樣

蛋白質8% 28kcal
脂肪2%. 17kcal
纖維1%.
灰3%
水80%
碳水化合物6%. 21kcal

66kcal / 100g

所以點解肥都係食乾糧多,食少少已經超但又難飽肚
琴日先買左包Orijen食著先,主子本身長食C/D,對上一包就食緊Metabolic + C/d,依加食晒諗著我去台灣既時候先買C/d番黎。岩岩睇一睇個Orijen好似都唔係話好好
琴日先買左包Orijen食著先,主子本身長食C/D,對上一包就食緊Metabolic + C/d,依加食晒諗著我去台灣既時候先買C/d番黎。岩岩睇一睇個Orijen好似都唔係話好好

orijen我三隻貓都食到痾爛屎
轉番fromm即刻好番

但主子尿道未出事之前就係食formm,雖然唔一定關事,但我個人就有少少驚左
我果隻又係有時會嘔返d 糧出黎
係咪因為d 糧太細粒 佢冇咬就吞左?
咁要點做? 溝水佢又唔係好食
半歲大
食緊nv ultimate protein ,驚唔驚蛋白質太高?
之前有餵開dr b 而家佢好似厭左。
7個幾月大,當幼貓定成貓?
你地餵乾糧會唔會磅下幾多gram?
定是但fill?我通常是但倒,一般一次都食唔曬,佢隔一陣又走返黎食
我果隻又係有時會嘔返d 糧出黎
係咪因為d 糧太細粒 佢冇咬就吞左?
咁要點做? 溝水佢又唔係好食
半歲大

轉高蛋白嘅成貓或全貓糧
家中主人4個月已轉

貓牙唔啱咬餅粒,重要咁細粒
好多時食得急高咁吞
你可以試下Thrive,好重雞肉成分所以好香,一打開主人狂叫
而且好低碳所以鬆脆啲,無咁硬
主人容易咬,但留意唔好餵太多,因為高蛋白嘅糧營養豐富好多,食得多會軟便

或者Wellness core 成貓原味,呢個比Thrive硬少少
細粒啲,蛋白質低少少容易接受

主人兩個都食緊無兩嘔過
食緊nv ultimate protein ,驚唔驚蛋白質太高?
之前有餵開dr b 而家佢好似厭左。
7個幾月大,當幼貓定成貓?

貓係要高蛋白,中等脂肪同極少碳水化合物
天生需要消耗高蛋白食物,所以點解係肉食性動物
生肉糧重高啦,無碳添
留名
其實你地會唔會放長糧?
其實你地會唔會放長糧?

會呀 因為主人唔會一次過食哂
其實你地會唔會放長糧?

一定唔會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞