貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
想問下大家thrive 同wellness core邊隻重味啲
想隻貓食多啲
4個月貓先得1.74kg
其實正常定過輕 去打針個醫生又冇話佢過輕
我又唔記得問
想問下大家thrive 同wellness core邊隻重味啲
想隻貓食多啲
我又唔記得問

我隻貓嘴刁 淨係食aatu雞
如果你隻貓鍾意食濃味嘅話你就考慮吓
想隻貓食多啲
我又唔記得問

應該正常,我個囡個陣都係1.7x
摸落去唔會特別瘦就唔使太擔心,同埋細貓大得好快,佢慢慢增磅好過一下肥太多
貓貓一個75g罐分兩餐+15ml水,每餐都食唔晒係咪唔正常太細食?(冇再加乾糧/小食)
貓貓一個75g罐分兩餐+15ml水,每餐都食唔晒係咪唔正常太細食?(冇再加乾糧/小食)

我個隻都係咁 無計

我個隻都係咁 無計

佢係本身唔鐘意食?
想問下 屋企本身多過一隻貓嘅人點樣幫佢地減磅
屋企三隻貓 一隻適中 一隻過瘦 剩返一隻未夠一歲已經5.7kg
屋企依家長擺糧 因為瘦嗰隻同適中肚餓係唔會出聲 屎忽先走去食兩啖
試過中晚先一次 佢地會等到肥嗰隻食哂都唔食
肥嗰隻係用左短短兩個月由3.7kg變5.7kg
完全唔知點搞好

我個隻都係咁 無計

佢係本身唔鐘意食?

係 食多少少就飽到打嗝 嚴重會嘔
決定早晚餵生肉,乾糧自助

咩牌子?

食生肉就停乾糧啦,一齊食會搞亂消化系統
而且定時定量對腸胃最好

而且定時定量對腸胃最好

因為貓仔4個月驚佢肚餓唔夠營養,遲啲先再停埋乾糧

而且定時定量對腸胃最好

因為貓仔4個月驚佢肚餓唔夠營養,遲啲先再停埋乾糧

我係驚你搞到佢腸胃敏感
同埋有乾糧無咩貓肯食生肉,對比上嚟生肉無味

而且4個月唔細了,擔心嘅換成脫水生肉糧 例如vital essential 或ziwipeak
Evo雞肉味邊度有得賣

Catiscat同petpethome都斷晒貨
主子原來係膀胱炎,打完針之後呢加都去到小便

以後會多數俾濕糧佢,間中先乾糧

同埋之前食orijxx,可能太高protein
想同佢轉糧,oven bakxx個無穀物or canagxx好

求意見
我想問下點解purina proplan幼貓糧係紅色唔建議食?因為個list度寫個蛋白質都算高,碳水化合物又算低。

呢隻糧我隻b女而家食緊,我乾撈濕撈埋罐咁俾佢食。雖然佢其實都唔係好吼,個衰女包成日淨係lam哂d罐罐同水淨番哂d乾糧

我琴日問個獸醫如果食完呢包purina想轉第二隻乾糧邊隻好,個醫生介紹hills同royal canin, 話呢兩隻做哂研究係最好,雖然我明眼人一看就知係因為呢兩隻佢診所有代理賣 點知返來睇下呢個list就見到呢兩隻連埋purina都係紅色不建議食

所以想請教下邊隻幼貓糧推介?我隻b女3個月
刨咗幾頁post好似轉thrive乾糧幾好,3個月幼貓都可以食嗎?因為得呢隻hktvmall有得賣

如果撈罐罐,去買mon petit一罐分4,5餐咁o唔ok? 因為見佢平平地超市又有,thrive 或canagan十幾蚊罐好貴 都係撈來引下隻貓食乾糧,另外每日有俾1條雞柳撕成絲分幾次當零食俾佢食
刨咗幾頁post好似轉thrive乾糧幾好,3個月幼貓都可以食嗎?因為得呢隻hktvmall有得賣

如果撈罐罐,去買mon petit一罐分4,5餐咁o唔ok? 因為見佢平平地超市又有,thrive 或canagan十幾蚊罐好貴 都係撈來引下隻貓食乾糧,另外每日有俾1條雞柳撕成絲分幾次當零食俾佢食

乾撈濕唔好嫁消化不良
thrive乾糧好香 我隻港女食慣魚都好鐘意雞味 食清光
主子原來係膀胱炎,打完針之後呢加都去到小便

以後會多數俾濕糧佢,間中先乾糧

同埋之前食orijxx,可能太高protein
想同佢轉糧,oven bakxx個無穀物or canagxx好

求意見

如果間中比乾,食咩都無咩所謂,兩款都ok,揀禽肉口味
Ob無穀雞都高蛋白,其實食高蛋白乾糧只要跟分量餵同飲足夠水係無問題
我想問下點解purina proplan幼貓糧係紅色唔建議食?因為個list度寫個蛋白質都算高,碳水化合物又算低。

呢隻糧我隻b女而家食緊,我乾撈濕撈埋罐咁俾佢食。雖然佢其實都唔係好吼,個衰女包成日淨係lam哂d罐罐同水淨番哂d乾糧

我琴日問個獸醫如果食完呢包purina想轉第二隻乾糧邊隻好,個醫生介紹hills同royal canin, 話呢兩隻做哂研究係最好,雖然我明眼人一看就知係因為呢兩隻佢診所有代理賣 點知返來睇下呢個list就見到呢兩隻連埋purina都係紅色不建議食

所以想請教下邊隻幼貓糧推介?我隻b女3個月

寵物食品界三巨頭 只可以話佢地有好多錢請打手賣廣告搞贊助

除左睇蛋白質碳水化合物,重要睇成分,如果red左一定係用左動物副產品,粟米,多數唔講明用咩防腐劑,將唔值錢/人唔要嘅嘢撈埋整出嚟賣到好貴

我無買過幼貓糧,啲貓由細到大都係食開全貓糧,無論罐定乾 食過wellness core, thrive, devoted, nutrience subzero,性價比wellness core唔錯

乾撈濕唔好嫁消化不良
thrive乾糧好香 我隻港女食慣魚都好鐘意雞味 食清光

同意咪撈埋食,先食濕,隔幾個字再食乾

Thrive可以呀,肉成分多貓接受度高
依家主子3個月大普通貓無special need 體重正常偏輕
一日兩餐無人係屋企會長放乾糧,我父母話佢地番到去多數會食哂乾糧
但係會晚餐會食唔哂
佢食緊orijen+thrive罐/big paws罐但係會軟便
之前食big paws罐mix forest 啲便便好正常
請問會唔會mix埋Thrive乾糧會好啲唔會軟便?
又係我
貓b三個月大啦!
其實幾大先比佢試唔同味既罐頭好?
而家佢地每晚食thrive 幼貓罐,我另外有買NV/merrick/ kiwi kitchen 免肉/牛肉/羊肉味罐頭,如果想溝落原本thrive罐度 份量應該係點?應該要大約落幾多g呢?

平時兩隻貓b一餐食一罐thrive 幼貓罐75g 再加返一罐水。
隻貓有時食罐一陣就會嘔
有時又唔會嘔
到底係咪腸胃有問題定食得急
需唔需要去睇醫生?見到佢嘔就好心痛
隻貓有時食罐一陣就會嘔
有時又唔會嘔
到底係咪腸胃有問題定食得急
需唔需要去睇醫生?見到佢嘔就好心痛

有冇比佢食去毛膏
有可能轉季奶得太多毛落肚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞