貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike

weruva同cat in kitchen 呢

Weruva 同佢兩條line (truluxe/cat in the kitchen)都有膠質,

Weruva 同佢兩條line (truluxe/cat in the kitchen)都有膠質,

未打完
有膠嘅我都少比,唔會成日食,同埋佢好多水好少肉,1.5罐先等如一罐canagan 唔多掋

未打完
有膠嘅我都少比,唔會成日食,同埋佢好多水好少肉,1.5罐先等如一罐canagan 唔多掋

仲諗住買tim
如果依家係食緊orijen cat & kitten溝forest 溝big paws 做正餐(一日兩餐)
主子依家2個月多少少想同佢換隻好啲嘅罐罐會推薦邊隻?
佢無咩特別需要係普通貓,只係想佢食健康啲

朝糧可以cut左forest佢,碳水偏高,同埋可以先餵罐,半個鍾後再餵乾,無咁傷胃
濕糧計Little big paws 唔差㗎,如果唔怕買麻煩K9/Tiki cat/natures' menu
大路嘅就Nature's variety instinct, AATU, canagan, thrive, 汪喵
其他牌間中食下都無問題

Tiki Cat 呢期Petlxxx 連鎖店有賣,上來睇先知唔係流野
想問下罐頭食肉絲同肉碎有冇分別
如果依家係食緊orijen cat & kitten溝forest 溝big paws 做正餐(一日兩餐)
主子依家2個月多少少想同佢換隻好啲嘅罐罐會推薦邊隻?
佢無咩特別需要係普通貓,只係想佢食健康啲

朝糧可以cut左forest佢,碳水偏高,同埋可以先餵罐,半個鍾後再餵乾,無咁傷胃
濕糧計Little big paws 唔差㗎,如果唔怕買麻煩K9/Tiki cat/natures' menu
大路嘅就Nature's variety instinct, AATU, canagan, thrive, 汪喵
其他牌間中食下都無問題

一開始俾pet shop 啲人昆咗買4lb forest
唔俾貓仔食埋包forest我媽一定屌我浪費
想問下濕糧個個表little big paws用綠色有無咩特別意思?

我隻貓b 10月中先返屋企我又打算買定d 野
可唔可以幫我睇下呢到個d 野得唔得?
廢事買咗d 衰既野食壞佢

Tiki Cat 呢期Petlxxx 連鎖店有賣,上來睇先知唔係流野

但唔係隻隻味都ok 要小心睇成分,同避開吞拿魚味

我隻貓b 10月中先返屋企我又打算買定d 野
可唔可以幫我睇下呢到個d 野得唔得?
廢事買咗d 衰既野食壞佢

我覺得全部都唔洗買住 可以退左佢

牙擦牙膏都唔使?

其實我未買 我諗住上黎問咗先 我可能太緊張 日日都睇貓有關既野 因為第一次養

但唔係隻隻味都ok 要小心睇成分,同避開吞拿魚味

我隻癌貓醫生講明盡量唔食得Tuna同雞,要食野味
想問下罐頭食肉絲同肉碎有冇分別

肉醬脂肪會多過肉絲,營養上更接近乾糧
但口感無肉絲咁好,有啲貓鍾意絲多過醬

牙擦牙膏都唔使?

其實我未買 我諗住上黎問咗先 我可能太緊張 日日都睇貓有關既野 因為第一次養

我都係新手養左幾個月

呢d 唔洗咁快買
我見你 基本野都準備好晒
又買貴糧
有無準備定佢食開的糧
我驚接左番黎食唔慣

牙刷同益生菌就得
刷牙清水刷,主要係刷走表面食物殘渣
益生菌對轉糧有幫助,平時亦可保健用
其他就有需要先,紅莓就無咩用,慳翻嚟買糧好過
請問漁極主食濕罐好唔好

原本食開applaws,不過想買主食

主子就兩歲
請問漁極主食濕罐好唔好

主子就兩歲

定thrive / cangan好
主子轉緊糧軟便左3日,唔知屙水但d 屎係一pat, 會痴屎忽,新:舊係1:1 x5 日,少食多餐呢個方法可唔可以改善到 同埋要停罐罐?
請問漁極主食濕罐好唔好

主子就兩歲

全部都係吞拿魚味,唔好揀
Canagan同thrive差不多,C會多左木薯,價位普遍貴過T,可以輪流食
主子轉緊糧軟便左3日,唔知屙水但d 屎係一pat, 會痴屎忽,新:舊係1:1 x5 日,少食多餐呢個方法可唔可以改善到 同埋要停罐罐?

新糧太多會刺激腸胃,尤其本身腸胃就麻麻唧貓
正路係9:1, 8:2咁加上去

不過你都試左幾日,腸胃適應緊,轉嚟轉去重衰,照去都得,小食多餐ok
罐係邊種?如果係有膠質嗰啲就停左佢,無膠可加埋益生菌照食

不過你都試左幾日,腸胃適應緊,轉嚟轉去重衰,照去都得,小食多餐ok

OK!thive 雞肉雞肝,不過佢似乎好麻麻,反而canagan 雞罐佢鐘意
等我仲入左好多罐thive

btw,你地會唔會長期溝糧餵?? eg. 動物蛋白質多D既糧同動物蛋白質少D既糧2:1

OK!thive 雞肉雞肝,不過佢似乎好麻麻,反而canagan 雞罐佢鐘意

btw,你地會唔會長期溝糧餵?? eg. 動物蛋白質多D既糧同動物蛋白質少D既糧2:1

想問下Thrive 罐頭邊到有?
請問漁極主食濕罐好唔好

主子就兩歲

全部都係吞拿魚味,唔好揀
Canagan同thrive差不多,C會多左木薯,價位普遍貴過T,可以輪流食

主子乾糧食開orijen
但濕主食糧我就真係唔就識
樓主推介邊種,計埋其他牌子

我係pet pet h_me買架

有無實體店會有?唔該ching

有無實體店會有?唔該ching

3littlemeow 係KT

btw,我貓唔肯食吐毛膏,點搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞