貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike

唔該你呀 對濕糧完全新手,呢排不斷上網惡補,打算入tiki cat其中兩罐主食罐,諗住加埋啲RC腎糧同蛋白

我覺得我主人係食慣乾糧,食乾糧就有胃口,但食開個隻係普通老貓糧,所以會買埋RC腎病乾糧(以免佢食唔夠野)

食慣左係難改啲,但佢都肯食已經好好
想問下,我隻貓1個月多幾日大,仲有飲奶粉。早幾日食到奶浸既乾糧,仲食到幾十粒原粒幼貓乾糧。

想問下應唔應該比佢食下貓罐頭?會唔會食完唔肯食糧?

唔該哂

隻隻貓都唔同,只可以話細個食多啲唔同口味嘅嘢,定時餵食,大部分都會珍惜食物比咩食咩

反而聽得多嘅係肯食乾糧多過食濕
Evo 糧ok嘛?

唔錯嘅 肉類比例多,但就唔好揀魚味,有人造維他命K3,對肝臟唔好
bb貓仔可唔可以食生肉糧架?同埋係咪食乾糧先會對牙仔好?
睇左好多想俾佢食生肉同濕糧

請問如果貓仔1~2個月大就開始比orijen 既成貓糧(雞肉味)比佢食得唔得? 我見佢好高蛋白質 其他數據都幾好 雖然比較貴 都想喂佢食呢隻 我會另外喂罐同自製雞柳牛肉比佢食

罐我喂wellness core 小食都買咗wellness
希望比到佢多d 營養發育
咁樣有無問題?

我就黎接貓仔返屋企 想以要買定d 糧
勞煩各位巴絲解答一下 感激不盡!
bb貓仔可唔可以食生肉糧架?同埋係咪食乾糧先會對牙仔好?
睇左好多想俾佢食生肉同濕糧

戒奶就食得㗎嘞
我記得有位美國獸醫講過無論乾定濕,只要無清潔好啲牙一樣咁差,濕易癡牙,但乾糧嘅澱粉質係牙菌美食
佢亦有提過野生動物啲牙重靚過飼養貓狗,因為有咬開生骨頭潔牙
所以一係培養刷牙習慣,一係比生雞頸咬
請問如果貓仔1~2個月大就開始比orijen 既成貓糧(雞肉味)比佢食得唔得? 我見佢好高蛋白質 其他數據都幾好 雖然比較貴 都想喂佢食呢隻 我會另外喂罐同自製雞柳牛肉比佢食

罐我喂wellness core 小食都買咗wellness
咁樣有無問題?

Orijen 係全貓糧大細都啱
反而罐頭可以再試多幾隻牌子,始終wellness 罐有卡拉膠對腸胃無咁好

咁樣有無問題?

Orijen 係全貓糧大細都啱
反而罐頭可以再試多幾隻牌子,始終wellness 罐有卡拉膠對腸胃無咁好

頂 罐我一買買咗24 個咁多 下次轉其他 睇清楚d先
會唔會呢 bb 貓一開始學食野就食orijen 個腸胃適應到好d?
我屋企人養個隻英短食orijen 爛屎
搞到要轉糧 一轉糧就好麻煩 又怕佢唔食 又怕佢唔適應
第一次養貓 有d 擔心

唔該你呀 對濕糧完全新手,呢排不斷上網惡補,打算入tiki cat其中兩罐主食罐,諗住加埋啲RC腎糧同蛋白

我覺得我主人係食慣乾糧,食乾糧就有胃口,但食開個隻係普通老貓糧,所以會買埋RC腎病乾糧(以免佢食唔夠野)

食慣左係難改啲,但佢都肯食已經好好

Update少少,RC腎濕糧撈埋weruva成效都幾好,全日慢慢食都食到一包。 另外就擺埋RC腎貓乾糧,佢都好肯食

諗住暫時咁樣餵一排先
樓主你好
屋企有兩隻主子 其中一隻個腎差差地 (抽血返黎之前高normal range少少 宜家落返normal range)
宜家食緊RC fibre response 同WELLNESS CORE罐頭
想轉糧 WELLNESS CORE乾糧適唔適合?
驚唔岩隻腎病貓貓食

而家crea幾多?唔過140 umol/L (1.6mg/dL)都唔使擔心,最主要係補充足夠水分,腎要靠水維持健康,我建議係全濕食嘅
另外wellness 得signature 系列無卡拉膠,一係轉牌子

乾糧因爲蛋白質濃縮,只要飲唔夠水食靚糧可能傷腎,食差糧傷肝/胰

如果無辦法一定要食乾糧,最好揀低磷,Wellness 唔適合,好似core 原味 都有1.63%磷

反而以下呢幾隻都可以試下
Oven baked 無穀雞 1.1%磷
Nutrience 無穀/subzero 1%磷
Nutram T22/T24 1%磷
Merrick 鴨肉 0.9%磷
Annamaet 無穀 1.17%磷
Wildfield 1.2%磷

同埋要控制乾糧分量,唔好餵多過需要,因為用唔晒嘅蛋白質廢物(磷)要腎排走,只要腎功能開始衰退就唔可以令腎過勞。同埋每日確保隻貓飲夠水,如果放棄全濕食必要時要用針筒灌水

唔該晒樓主
今個星期日要帶佢抽多次血呀
上次去買WELLNESS罐 老闆話轉左新配方 冇左卡拉膠 又買左
kakato乾糧同罐頭掂唔掂?

佢標榜人都食得,而且made in hk,準備幫主人轉呢隻

可能卡格好清淡 我個隻聞兩聞以為唔係食物 唔食

Kakato 乾唔多得,太高碳水化合物
罐唔係泰國做咩 只係香港人創立
但呢隻係副食罐,唔可以當正餐

唔該晒樓主
今個星期日要帶佢抽多次血呀
上次去買WELLNESS罐 老闆話轉左新配方 冇左卡拉膠 又買左

睇下包裝成分就知,我記得美國版同某幾隻係無卡拉膠
Evo 糧ok嘛?

唔錯嘅 肉類比例多,但就唔好揀魚味,有人造維他命K3,對肝臟唔好

Thx, 食開pronature holistic 鴨肉味想操肥佢地
Evo ok嘛?

我唔係覆左咩 EVO ok㗎但唔好揀魚嗰隻味

頂 罐我一買買咗24 個咁多 下次轉其他 睇清楚d先
會唔會呢 bb 貓一開始學食野就食orijen 個腸胃適應到好d?
我屋企人養個隻英短食orijen 爛屎
搞到要轉糧 一轉糧就好麻煩 又怕佢唔食 又怕佢唔適應
第一次養貓 有d 擔心

其實食orijen 爛一係受唔到魚肉(或者入面嘅重金屬),一係食得太多消化唔到
試下控制餵食分量有無改善先
Lm
屋企隻衰野唔知係咪比我寵壞左
唔肯食乾糧
NV Instinct Cat Food - Raw Boost

早排朝早比罐 夜晚蒸雞肉+蝦
想佢食返多d乾糧
所以呢排都冇再比罐佢做早餐

但啲乾糧擺足一日都冇乜點食過
大家有冇方法可以令主人食返多d乾糧

佢而家8個幾月 應該有5kg左右 英長貓仔
唔肯食乾糧
NV Instinct Cat Food - Raw Boost

想佢食返多d乾糧

我主子都係咁,試過加啲風乾雞肉撈埋乾糧先食得晒,但係一定要整碎啲雞肉乾同撈得好好先得,太大舊或者就咁加係上面,佢會揀晒啲雞肉食而唔食乾糧
唔肯食乾糧

想佢食返多d乾糧

我主子都係咁,試過加啲風乾雞肉撈埋乾糧先食得晒,但係一定要整碎啲雞肉乾同撈得好好先得,太大舊或者就咁加係上面,佢會揀晒啲雞肉食而唔食乾糧

今日就係雞肉罐+乾糧 我已經撈埋哂 但佢都係揀哂啲雞肉黎食
最後乾糧只係食左少少
唔肯食乾糧

想佢食返多d乾糧

今日就係雞肉罐+乾糧 我已經撈埋哂 但佢都係揀哂啲雞肉黎食
最後乾糧只係食左少少

我唔係用罐溝乾糧
啲風乾雞肉係可以搣碎到似肉鬆咁,揀唔到黎食,咁好啲卦
十分詳細,借分享至刺蝟page。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞