貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
有冇人隻喵喵食緊pro-nature呢隻糧?覺得呢隻點樣呀 ?隻喵由細到大食呢隻 其他唔肯食

平時食開白烚雞胸肉 有一排完全失去興趣 試下整蝦魚牛呢類鮮食 聞都唔聞 頭都大埋
有冇人隻喵喵食緊pro-nature呢隻糧?覺得呢隻點樣呀 ?隻喵由細到大食呢隻 其他唔肯食

平時食開白烚雞胸肉 有一排完全失去興趣 試下整蝦魚牛呢類鮮食 聞都唔聞 頭都大埋

成分算係中下,有得轉就轉
食開咩味?轉嗰陣揀番相同味,再加長轉糧時間,可能要幾個月

喵喵食開雞肉味乾糧 巴打有冇好介紹
一直好想幫貓貓食好啲 但唔知點入手
主子依加1歲半 磅過4kg到 但都有個肚腩仔
一直食開乾糧 放長糧 食緊依隻

我媽日日烚一條雞胸肉佢食
想問下邊隻乾糧好
一直好想幫貓貓食好啲 但唔知點入手
主子依加1歲半 磅過4kg到 但都有個肚腩仔
一直食開乾糧 放長糧 食緊依隻

我媽日日烚一條雞胸肉佢食
想問下邊隻乾糧好

好唔得呀呢隻,快啲轉,主成分43%竟然係糙米唔係肉 同老一輩比剩飯啲貓食一樣,但人地係濕糧點都好過呢隻乾糧 唔怪得得個肥字個身無肌肉,隻貓吸收晒啲無用嘅碳水化合物轉晒做脂肪,我隻貓都係4kg但無肚腩

Link 入面有一版講乾糧嘅蛋白質同碳水化合物比例,揀A以上都得,睇自己負擔,但你由呢隻糧轉要好慢先得,驚隻貓食唔慣好嘢會屙

喵喵食開雞肉味乾糧 巴打有冇好介紹

火雞都應該受到,wellness core(性價比好), thrive (肉成分高,好香雞味,但貴)
主link A級以上都唔差,盡量都比下唔同肉主食罐佢試下,或者偏門啲鹿肉兔肉咁,唔好寵到佢唔再食濕糧
屋企隻6個月長毛貓仔食緊3隻糧
naturea lands cat & kitten/
addiction salmon/
forest cat & kitten all stage

但睇返post個表都睇到全部都碳水化合物幾高
同埋下面兩隻都幾細粒

唔知應唔應該轉糧好

佢平時都有食下罐頭 但都係買naturea既罐

大家有冇推介邊隻乾/濕糧?

主人圖

同埋下面兩隻都幾細粒

唔知應唔應該轉糧好

主人圖

補充返 食nature 同 addiction
呢兩隻食到佢重得好快 跟住我就聽寵物店啲人講
買forest比佢溝

同埋下面兩隻都幾細粒

唔知應唔應該轉糧好

主人圖

買forest比佢溝

乾糧點都肥嫁啦
罐頭飽肚d 多水份 喂多d取代乾糧就自然減肥
正,感謝
NUTRIENCE如果唔係subzero, ok嗎?

同埋下面兩隻都幾細粒

唔知應唔應該轉糧好

主人圖

買forest比佢溝

乾糧點都肥嫁啦
罐頭飽肚d 多水份 喂多d取代乾糧就自然減肥

巴打
如果我同佢轉糧轉nv raw boost 雞肉貓糧
呢隻好唔好?
正,感謝
NUTRIENCE如果唔係subzero, ok嗎?

除左subzero 其他款都高碳水化合物
不過就算係subzero 都要睇貓貓受唔受到幾種蛋白質,我屋企兩隻就受唔到 難得平得嚟又大包成分又唔差
留名
我隻貓試過一罐Thrive 吞拿魚之後,唔肯食返thrive 雞胸肉嗰隻,一定要加少少吞拿魚佢先肯食。點算

吞拿魚真係好邪惡
一愛上好難戒,唯有續啲減少吞拿魚比例,過程要慢慢嚟,預一到兩個月
我隻貓試過一罐Thrive 吞拿魚之後,唔肯食返thrive 雞胸肉嗰隻,一定要加少少吞拿魚佢先肯食。點算

吞拿魚真係好邪惡
一愛上好難戒,唯有續啲減少吞拿魚比例,過程要慢慢嚟,預一到兩個月

成日食吞拿魚係咪會搞到連乾糧都唔鐘意食
因為主人食極都唔肥,佢唔又唔係唔食野,但硬係就肥唔到,好似有少少輕DD咁。

黎緊想比人主人試下半乾濕 (中午乾 晚濕) 或全濕

想問下咁多位有冇濕糧好介紹,或者我咁既做法好唔好?

SORRY 離左題

P.S.依家食緊THRIVE
因為主人食極都唔肥,佢唔又唔係唔食野,但硬係就肥唔到,好似有少少輕DD咁。

SORRY 離左題

幾歲幾重先?唔同種唔同性別體重都唔同,健康有肌肉就得,唔好盲目追求癡肥嗰啲 ,第時你同隻貓都辛苦
同埋食濕糧唔會食到肥,只會身型fit

我隻貓女11個月4kg左右,無腩,諗住到佢1歲cut埋午餐,應該keep住呢個重量

食緊thrive乾?佢隻罐頭都ok呀,無任何增稠劑,價錢唔貴。濕糧易揀好多,揾主食罐,成分避開魚同卡拉膠就得

千其唔好學:想隻貓變肥可以揀高碳水化合物嘅乾糧,通常平嗰啲,碳水化合物比唔到營養之餘重阻礙蛋白質吸收,所以隻貓會愈食愈多。碳水化合物帶嚟嘅卡路里因用唔著會轉晒做脂肪儲存體內,日子耐左你就得到一隻滿身肥膏軟淋淋嘅肥貓,同時你都要儲定睇醫生嘅錢,結石糖尿病脂肪肝等等

SORRY 離左題

幾歲幾重先?唔同種唔同性別體重都唔同,健康有肌肉就得,唔好盲目追求癡肥嗰啲 ,第時你同隻貓都辛苦

我隻貓女11個月4kg左右,無腩,諗住到佢1歲cut埋午餐,應該keep住呢個重量

食緊thrive乾?佢隻罐頭都ok呀,無任何增稠劑,價錢唔貴。濕糧易揀好多,揾主食罐,成分避開魚同卡拉膠就得

千其唔好學:想隻貓變肥可以揀高碳水化合物嘅乾糧,通常平嗰啲,碳水化合物比唔到營養之餘重阻礙蛋白質吸收,所以隻貓會愈食愈多。碳水化合物帶嚟嘅卡路里因用唔著會轉晒做脂肪儲存體內,日子耐左你就得到一隻滿身肥膏軟淋淋嘅肥貓,同時你都要儲定睇醫生嘅錢,結石糖尿病脂肪肝等等

英短貓女, 4歲得2.5KG
食緊thrive乾呀,如果係轉既,直接轉濕好?定係半乾半濕好 全濕大約筆直係幾多到?

SORRY 離左題

食緊thrive乾呀,如果係轉既,直接轉濕好?定係半乾半濕好 全濕大約筆直係幾多到?

我個隻3kg 街邊個d執番黎 都已經無乜肉
2.5kg 真係瘦左d

SORRY 離左題

我個隻3kg 街邊個d執番黎 都已經無乜肉
2.5kg 真係瘦左d
係呀,養左4年,都重係細細粒粒咁,又唔係唔食野,硬係肥唔到。

唔係想佢肥 淨係想佢強壯少少,多返D 肉
係呀,養左4年,都重係細細粒粒咁,又唔係唔食野,硬係肥唔到。

唔係想佢肥 淨係想佢強壯少少,多返D 肉

你個case又誇張左 有無試過比益生菌?如果唔係偏食就係腸吸收營養出左問題,先會食極唔肥

可以試下dr goodpet 嗰款,撈去濕糧一齊食,另外主子罐頭方面會唔會揀食?唔會嘅話食NV instinct 嗰隻脂肪多啲

乾糧唔轉都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞