貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
有無人去過樂高買糧?
個sales狂sell我naturea同forest,
但上網search又唔算多討論

利申 oven-baked

我上次都係係樂高俾佢昆買咗forest
明明有味精都話無
貓B接返黎之後KEEP住痾爛便,KEEP住睇醫生(之前有蟲),而家食ID乾濕睇佢情況會唔會好轉
已經無乜點比其他野食比佢食,但睇你地咁講,好似比埋益生菌係咪會好D?
而家又要留便便去睇下仲有無蟲

屋企另一隻貓之前都試過痾軟便,之後食藥就好返,似係腸胃唔好
但而家個隻就真係接返黎都差唔多無點靚屎過

好無巴絲可以比下意見我

我係你會停I/d糧慳翻啲錢買其他罐
處方糧係得腎同結石有用

本身幼貓未食夠媽媽奶腸胃比較差,加上食過杜蟲藥,所以要keep住食益生菌一段時間,而且頭嗰2、3個禮拜食嘅份量要比正常多,之後慢慢減少,好翻之後都要間唔中食下
有無人去過樂高買糧?

明明有味精都話無

我問過其他寵物店,佢話樂高個老闆同forest、naturea有關係,所以d sales會狂sell

我就係無買呢兩隻,堅持買oven-baked,點知個sales西面 以後唔去樂高
樓主想請教一下,我隻2個月大貓貓,上兩星期接回來痾爛屎,睇醫生開益生菌及id罐比佢,id罐每日食4份3。頭個一個星期屎靚左,但每日間中有一次比較軟,上星期覆診醫生話佢一星期重得少,只有0.05kg進帳,所以其中一餐改食id干糧,但試左兩日,佢半夜都嘔,嘔返d干糧。我睇完你寫既野,我想試下id干和濕都唔食啦,比主食罐佢,咁一罐如85g既,每日要比幾多?佢而家重1.05kg,謝謝你

腸胃唔好盡量避免有膠質嘅罐
幼貓無一定食幾多,睇佢食量,腸胃麻麻嘅85g罐一餐分開兩次比,相距約半個鍾,正常一日3餐,如果佢食唔多,就3罐分4餐食,Keep住比益生菌
BTW係咩已經驗左屎無蟲?

益生菌仍食緊。獸醫冇驗屎,只比左份量輕既杜蟲藥,話食左睇下屎有冇白色蟲先再杜,結果冇發現,就冇再杜。
昨日全日食左一罐id糧分四餐,日頭個三餐都冇嘔冇痾軟便,20:00餵最後一餐,半夜都係嘔。唉! 好苦惱,攪到我又唔敢轉主食罐,其實係咪全日食一罐I'd 太多呢?
貓B接返黎之後KEEP住痾爛便,KEEP住睇醫生(之前有蟲),而家食ID乾濕睇佢情況會唔會好轉
已經無乜點比其他野食比佢食,但睇你地咁講,好似比埋益生菌係咪會好D?
而家又要留便便去睇下仲有無蟲

屋企另一隻貓之前都試過痾軟便,之後食藥就好返,似係腸胃唔好
但而家個隻就真係接返黎都差唔多無點靚屎過

好無巴絲可以比下意見我

我係你會停I/d糧慳翻啲錢買其他罐
處方糧係得腎同結石有用

本身幼貓未食夠媽媽奶腸胃比較差,加上食過杜蟲藥,所以要keep住食益生菌一段時間,而且頭嗰2、3個禮拜食嘅份量要比正常多,之後慢慢減少,好翻之後都要間唔中食下

呢幾日比住id佢食先 等驗完再轉
另外益生菌有無話邊隻比較好
唔想再見到佢地痾爛便便了

益生菌仍食緊。獸醫冇驗屎,只比左份量輕既杜蟲藥,話食左睇下屎有冇白色蟲先再杜,結果冇發現,就冇再杜。
昨日全日食左一罐id糧分四餐,日頭個三餐都冇嘔冇痾軟便,20:00餵最後一餐,半夜都係嘔。唉! 好苦惱,攪到我又唔敢轉主食罐,其實係咪全日食一罐I'd 太多呢?

你個醫生咁求其 我之前帶隻貓去睇係即場插屎眼拎大便照驗蟲,因為原生寄生蟲(梨型鞭毛蟲/滴蟲)肉眼睇唔到㗎,而且通常發生喺抵抗力差嘅幼貓上同高傳染性,要食抗生素先殺到,蟲蛋喺體外可以生存幾個月

我問埋姑娘拎膠樽裝埋另一隻貓啲屎去驗,好彩無事 建議驗清楚好啲

食緊dr goodpet

食緊dr goodpet

過兩日買先
有無人去過樂高買糧?

明明有味精都話無

我問過其他寵物店,佢話樂高個老闆同forest、naturea有關係,所以d sales會狂sell

我就係無買呢兩隻,堅持買oven-baked,點知個sales西面 以後唔去樂高

竟然係咁樂高本身都唔係平仲要昆客
依家唯有兩溝forest同orijen 好彩個時只係買咗好少2kg都無
想問下肥美可口巴打
我新手養貓 之前咩都唔識去寵物店俾個老闆昆左買natural core既幼貓糧 仲話無穀 睇完個list想買wellness core 原味幼貓糧 (唔係2017版) 但去過勝利道同其他寵物店都係得2017版

肥美巴知唔知邊度有得買 上網睇都好似唔見有
如果唔係有無推薦邊隻糧? 因為我見就算list 既 a+都可能有味精
想問下肥美可口巴打
我新手養貓 之前咩都唔識去寵物店俾個老闆昆左買natural core既幼貓糧 仲話無穀 睇完個list想買wellness core 原味幼貓糧 (唔係2017版) 但去過勝利道同其他寵物店都係得2017版

如果唔係有無推薦邊隻糧? 因為我見就算list 既 a+都可能有味精

無味精要脫水生肉糧嗰啲啦
始終係澱粉成型嘅食物,肉又高温處理又乾,要靠啲味引隻貓食 一係試下thrive(用gravy~肉汁),devoted (用stock~上湯)呢啲用其他代替味精

Core幼貓可以睇背面 guaranteed analysis ,crude fat係12%定18%,18%就買得過
2個半月幼貓,每日4餐id罐,我打算由id濕糧轉thrive 罐,請問要每餐將2隻罐頭溝埋比佢試? 還是先將其中一餐轉為新糧比佢適應呢??
想問下肥美可口巴打

無味精要脫水生肉糧嗰啲啦
始終係澱粉成型嘅食物,肉又高温處理又乾,要靠啲味引隻貓食 一係試下thrive(用gravy~肉汁),devoted (用stock~上湯)呢啲用其他代替味精

Core幼貓可以睇背面 guaranteed analysis ,crude fat係12%定18%,18%就買得過

咁evo 全貓糧巴打覺得可以嗎 依家隻貓大概2個月
另外睇spreadsheet見灰質 高過10%有咩影響?
2個半月幼貓,每日4餐id罐,我打算由id濕糧轉thrive 罐,請問要每餐將2隻罐頭溝埋比佢試? 還是先將其中一餐轉為新糧比佢適應呢??

可以其中一餐直接轉,但thrive脂肪低,幼貓未必夠,可以買三文魚油加入罐,隔日一粒咁,裡面嘅omega3對貓仔發育好同幫助消化

咁evo 全貓糧巴打覺得可以嗎 依家隻貓大概2個月
另外睇spreadsheet見灰質 高過10%有咩影響?

可以但唔好揀魚味(其實最好咩牌都唔好揀魚
呢款魚味糧嘅鈉好高,多過一般牌子成倍

灰質即係礦物質,對健康又飲夠水嘅貓無影響,係生過結石或者一日屙唔到3次尿嘅貓要留意,吸收過多易生尿石
餵緊canidae grain free pure
罐罐有無好介紹
見佢開始想食下罐罐
新手貓奴請教一下。我隻貓b三個月大,淨係鐘意食濕糧,乾糧唔多肯食,但一食罐頭就疴(撈一啖仔thrive/wellness core罐都疴),只食到蒸雞柳但個獸醫又話營養唔夠,有咩辦法解決?
樓主,可唔可以比D意見我?
我隻貓黎左屋企2星期左右,3個月貓B
基本上反反覆覆都有軟便出現
食緊Nature's Variety Instinct Ultimate Protein 無穀火雞
試過食雞胸會有正常便出現
但一食返nv糧就軟便了
(已經有食緊益生菌食左10日左右了)
我上網睇話係腸胃敏感...

咁我應該點做好?
如果轉糧,有咩糧推薦?
我想請教下樓主同各位,
我隻2個半月貓b好偏食,完全唔肯食乾糧,(明明係佢來我屋企之前食開,買咗好大包 )
罐罐都唔一定吼,今日食聽日又可能唔食,
仲要唔感興趣嘅嘢食就食得好少就停口,有半餐都要我逐匙喂又氹又呃先肯食多d
未見過一隻貓係咁難服侍,餐餐我都唔知俾咩佢食好,
唯有各式罐罐都買來俾佢試吓
佢呢期淨係賞面食d蒸雞柳撕做細絲,
我都唔知可以點俾足夠營養佢

我想問下有冇幼貓罐頭係主食罐可以當正餐㗎
餵緊canidae grain free pure
罐罐有無好介紹
見佢開始想食下罐罐

間中比咩牌子都ok,主副都無問題,避開規拿魚就得

如果長期比就NV instinct , thrive, canagan, AATU, natures' menu 呢類無膠質主食罐
我想請教下樓主同各位,
我隻2個半月貓b好偏食,完全唔肯食乾糧,(明明係佢來我屋企之前食開,買咗好大包 )
罐罐都唔一定吼,今日食聽日又可能唔食,
仲要唔感興趣嘅嘢食就食得好少就停口,有半餐都要我逐匙喂又氹又呃先⋯⋯(#mf

幼貓係張白紙活動量大極少情況會偏食喎
食開咩乾又試左邊啲罐?
新手貓奴請教一下。我隻貓b三個月大,淨係鐘意食濕糧,乾糧唔多肯食,但一食罐頭就疴(撈一啖仔thrive/wellness core罐都疴),只食到蒸雞柳但個獸醫又話營養唔夠,有咩辦法解決?

屙得好嚴重?屙完會唔會無精神?
罐係咪食番雞味?

任何轉食都會影響腸胃,唔嚴重可以食住益生菌轉食再觀察,如果食雞絲罐都屙水嘅話,可能受唔住人工合成營養素,咁你要轉下生肉/脫水生肉糧,天然營養好多腸胃差嘅貓食佢都會好翻(生肉糧唔好買S&C)
樓主,可唔可以比D意見我?
我隻貓黎左屋企2星期左右,3個月貓B
基本上反反覆覆都有軟便出現
食緊Nature's Variety Instinct Ultimate Protein 無穀火雞
試過食雞胸會有正常便出現
但一食返nv糧就軟便了
(已經有食緊益生菌食左10日左右了)
我上網睇話係腸胃敏感...

咁我應該點做好?
如果轉糧,有咩糧推薦?

NV係咪隻貓嚟之前就食定係你轉糧?
前者嘅話有無驗過大便?
後者即係適應緊轉糧,軟便係正常,只要肯食有精神就得,貓仔都要時間適應新糧,一屙軟又轉幾他食物佢條腸反而適應唔到新嘢

益生菌唔係藥唔好諗住好快見效 keep住食到無事至少兩星期先停

BTW NV新包裝有維他命K3,最好唔好長食
有冇人隻貓唔識食罐頭?

我隻貓係不停lam d肉絲以為好似乾糧咁會lam到入口,結果口都攰埋都食唔到幾多
要用人手餵先食到多d, 但佢都仲係淨係識lam d肉,又唔多識咬咁

成貓仲有冇得教?

btw, 平時烚雞d水可唔可以直接倒埋比貓飲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞