貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
又係我
貓b三個月大啦!
其實幾大先比佢試唔同味既罐頭好?
而家佢地每晚食thrive 幼貓罐,我另外有買NV/merrick/ kiwi kitchen 免肉/牛肉/羊肉味罐頭,如果想溝落原本thrive罐度 份量應該係點?應該要大約落幾多g呢?

平時兩隻貓b一餐食一罐thrive 幼貓罐75g 再加返一罐水。

咩時候都得,早啲食無咁抗拒新口味

BTW加一罐水太誇張 10-20ml差不多啦
貓b需要營養唔係咁多水,而且本身一罐thrive都有60ml水,夠一kg貓一日需要
同埋罐好少要溝住轉,成分比乾糧簡單,一樣一半都得,或者早晚不同
依家主子3個月大普通貓無special need 體重正常偏輕
一日兩餐無人係屋企會長放乾糧,我父母話佢地番到去多數會食哂乾糧
但係會晚餐會食唔哂
佢食緊orijen+thrive罐/big paws罐但係會軟便
之前食big paws罐mix forest 啲便便好正常
請問會唔會mix埋Thrive乾糧會好啲唔會軟便?

早晚係罐中午乾?夜晚食唔晒有機會中午食得太多同拉長左食飯時間,另外orijen 蛋白質比forest高,食多左都會軟便,thrive乾重要再高啲

你試下計計隻貓要幾多kcal先
(幼貓體重kg x 30 + 70) x 2.5=幼貓每日kcal需要
Thrive 罐around 50kcal
Big paw 罐around 102 kcal
Orijen 4 kcal /g
假如貓重1.5kg,每日要288kcal, 早晚各一罐
需要多34g orijen
隻貓有時食罐一陣就會嘔
有時又唔會嘔
到底係咪腸胃有問題定食得急
需唔需要去睇醫生?見到佢嘔就好心痛

有冇比佢食去毛膏
有可能轉季奶得太多毛落肚

我個隻都係
主因有兩個
1 食太多
2 食太急
通常你喂太多/同上一餐隔太短就好易嘔
食太急我都唔知點解決
隻貓有時食罐一陣就會嘔
有時又唔會嘔
到底係咪腸胃有問題定食得急
需唔需要去睇醫生?見到佢嘔就好心痛

有冇比佢食去毛膏
有可能轉季奶得太多毛落肚

我個隻都係
主因有兩個
1 食太多
2 食太急
通常你喂太多/同上一餐隔太短就好易嘔
食太急我都唔知點解決

早幾日嘔果陣勁大舊毛

想轉呢隻, 對老貓嚟咩糧會好?

想轉呢隻, 對老貓嚟咩糧會好?

Sorry 最近轉糧好煩惱所以問到1999。
想轉呢隻,請問呢隻好唔好?
如果唔係幾好有無對老貓好啲嘅糧推薦?
去AEON買左幾罐TOPVALU既罐罐係咪太垃圾, 垃圾到連個LIST都冇

我隻衰女包都知係垃圾唔多肯食, 但餓左一餐後就乖乖食左, 清哂4罐後就算唔再買

同埋想問下MON PETIT最平果隻罐點, 我見佢話係「總合營養食」即係主食罐? 雖然我都係落少少用來撈乾糧
刨咗幾頁post好似轉thrive乾糧幾好,3個月幼貓都可以食嗎?因為得呢隻hktvmall有得賣

如果撈罐罐,去買mon petit一罐分4,5餐咁o唔ok? 因為見佢平平地超市又有,thrive 或canagan十幾蚊罐好貴 都係撈來引下隻貓食乾糧,另外每日有俾1條雞柳撕成絲分幾次當零食俾佢食

乾撈濕唔好嫁消化不良
thrive乾糧好香 我隻港女食慣魚都好鐘意雞味 食清光

同意咪撈埋食,先食濕,隔幾個字再食乾

Thrive可以呀,肉成分多貓接受度高

我都想唔撈, 但我隻死女包就咁俾乾唔吃架, 一定要撈D罐先吃, 我再加D水咁迫佢飲, 唔係平時根本冇見過佢飲水咁滯

我諗佢真係好憎而家食緊隻乾糧 (垃圾PURINA ) 有時見佢享地搵垃圾紙皮食都唔肯食乾糧, 我就心諗你隻乞兒妹

我諗住食埋呢包乾糧就轉THRIVE, 希望佢肯淨食就好啦, 咁我就唔再撈罐俾佢食架啦。
依家主子3個月大普通貓無special need 體重正常偏輕
一日兩餐無人係屋企會長放乾糧,我父母話佢地番到去多數會食哂乾糧
但係會晚餐會食唔哂
佢食緊orijen+thrive罐/big paws罐但係會軟便
之前食big paws罐mix forest 啲便便好正常
請問會唔會mix埋Thrive乾糧會好啲唔會軟便?

早晚係罐中午乾?夜晚食唔晒有機會中午食得太多同拉長左食飯時間,另外orijen 蛋白質比forest高,食多左都會軟便,thrive乾重要再高啲

你試下計計隻貓要幾多kcal先
(幼貓體重kg x 30 + 70) x 2.5=幼貓每日kcal需要
Thrive 罐around 50kcal
Big paw 罐around 102 kcal
Orijen 4 kcal /g
假如貓重1.5kg,每日要288kcal, 早晚各一罐
需要多34g orijen

唔該你呀爸打
我地講平時唔係一次餵成罐,通常係糧溝1/4罐咁
軟便會唔會同佢好鐘意飲水有關係?

唔該你呀爸打

飲得多只會屙尿,唔會軟便,糧問題大啲
去AEON買左幾罐TOPVALU既罐罐係咪太垃圾, 垃圾到連個LIST都冇

我隻衰女包都知係垃圾唔多肯食, 但餓左一餐後就乖乖食左, 清哂4罐後就算唔再買

同埋想問下MON PETIT最平果隻罐點, 我見佢話係「總合營養食」即係主食罐? 雖然我都係落少少用來撈乾糧

Topvalu無成分睇到啊 一係你影個資料睇下

Mon petit加翻入list,不過成分麻麻 始終有大豆有穀物,又有色素香料,間唔中食下ok,當食M記咁
Off topic: 次次整d水煮雞柳食唔哂都好想幫佢食埋

唔該你呀爸打

飲得多只會屙尿,唔會軟便,糧問題大啲

有咩糧係少啲蛋白質又健康?thanks!!
km

我反而蒸比較多, 會有好多汁,感覺無水煮咁無味道,一開蓋已經有雞味

Sorry 最近轉糧好煩惱所以問到1999。
想轉呢隻,請問呢隻好唔好?
如果唔係幾好有無對老貓好啲嘅糧推薦?

睇下你信邊派
有啲會認為老左腎功能差要低蛋白質,唔運動又要低脂(但呢班人會忽略左碳水化合物,當佢唔存在咁)

另一啲認為正因為老左代謝差左需要更多蛋白質維持肌肉,所以應該食優質蛋白質食物但份量少啲

我係支持第二個睇法,而且因年紀大更加要照顧腎臟所以轉糧不如轉濕糧最好

canidea 我覺得剩係得無穀elements好,其他都係太高碳水化合物,有啲重多過蛋白質,明明貓係食肉

PS蘇菁菁節錄,買本睇下

我反而蒸比較多, 會有好多汁,感覺無水煮咁無味道,一開蓋已經有雞味

哦係啊腦諗住蒸雞手打左水煮
睇佢係咁Lam蒸雞D汁真係一大享受

Topvalu無成分睇到啊 一係你影個資料睇下

Mon petit加翻入list,不過成分麻麻 始終有大豆有穀物,又有色素香料,間唔中食下ok,當食M記咁

唔該哂

mon petit原來都係purina同一牌子 我見佢平平地又係主食罐好抵咁。超市d貓糧都好似冇咩好嘢賣

topvalu呢隻罐,我估應該都係垃圾,有d類似jelly咁質地,我隻乞兒女唔係好餓都唔吼 以後都唔買

以前貓義工教落:Mon Petit係唯一一隻急起來,係超市買到,長遠唔會食到有事既既罐頭
以前貓義工教落:Mon Petit係唯一一隻急起來,係超市買到,長遠唔會食到有事既既罐頭

佢金罐成份算單一 但其他罐望成份好多添加

佢金罐成份算單一 但其他罐望成份好多添加

漏左,係只能買金罐

唔該哂

mon petit原來都係purina同一牌子 我見佢平平地又係主食罐好抵咁。超市d貓糧都好似冇咩好嘢賣

topvalu呢隻罐,我估應該都係垃圾,有d類似jelly咁質地,我隻乞兒女唔係好餓都唔吼 以後都唔買

[imghttps://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/25/155147_d0b3244693f743a542dc6a84b8f5ae22.jpg[/img]
[imghttps://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/25/155156_d0b3244693f743a542dc6a84b8f5ae22.jpg[/img]

普通吞拿魚底副食罐,有兩種膠質,好彩你隻貓識食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞