貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
有冇邊間網上寵物店可信?
想買貓糧貓砂
請問有冇人知邊到有EVO 糧賣? 買開幾間都斷左貨

你買開邊幾間
你地咪話三個月轉一轉糧會冇咁易敏感
如果個營養成份差好遠係咪唔得?
即係例如wellness雞同canidae魚咁三個月互轉
個腸胃反而仲難適應
有冇邊間網上寵物店可信?
想買貓糧貓砂

Petpethome 天下貓貓
身邊都有人用
個腸胃反而仲難適應

我係想近level嗰啲轉 20%以下碳水化合物嗰啲
差太遠唔得,碳水化合物會影響貓胃酸酸度
個腸胃反而仲難適應

我係想近level嗰啲轉 20%以下碳水化合物嗰啲
差太遠唔得,碳水化合物會影響貓胃酸酸度

原來係咁,即係話一餐高蛋白一餐低蛋白都唔係咁好
千揀萬揀,揀咗隻最貴最好嘅thrive乾糧,點知條港女完全唔吼
望咗一眼覺得唔係食物咁走咗去

撈落舊乾糧度都唔食,雖然舊嗰隻乾糧佢平時都唔多like, 唔係餓到仆街都唔肯食

唔知係咪thrive隻糧大粒過佢平時食開嗰隻幼貓糧好多?

聽你地講thrive好香雞味一開d貓會瘋狂9叫,我本來仲好期待,為何結果和我想的不一樣
有無人餵急凍生肉
千揀萬揀,揀咗隻最貴最好嘅thrive乾糧,點知條港女完全唔吼

撈落舊乾糧度都唔食,雖然舊嗰隻乾糧佢平時都唔多like, 唔係餓到仆街都唔肯食

聽你地講thrive好香雞味一開d貓會瘋狂9叫,我本來仲好期待,為何結果和我想的不一樣

我隻港女食開ORIJEN 食左一年厭左
轉THRIVE係狗沖咁制

咁大獲 我仲岩岩落左單
我隻仔又係唔肯食野個啲黎

買左wellness core幼貓糧同佢轉糧
諗住比佢適應下 溝埋舊糧RC, 點知佢食哂WC新糧,剩番哂舊糧係度 好彩都係靚便便
WC真係幾香 港孩狗沖

買左wellness core幼貓糧同佢轉糧
諗住比佢適應下 溝埋舊糧RC, 點知佢食哂WC新糧,剩番哂舊糧係度 好彩都係靚便便
WC真係幾香 港孩狗沖

wc一買買成11lb好搏,如果唔肯食就好大鑊

我覺得我隻港女從來冇滿意過d膳食,除咗蒸雞柳係一定會貓衝食哂外,乾糧罐罐營養小食乜鬼都唔吼,見到都係一副狗也不屌嘅樣俾我睇,唔係餓到仆街都唔肯食d, 仲要只係食到唔餓就算好少食哂,我覺得好難養
請問有冇人知邊到有EVO 糧賣? 買開幾間都斷左貨

你買開邊幾間

pph 同 天下X貓
我會烚雞再溝肉醬罐比佢, 因為幼貓食唔多, 肉醬罐用保鮮紙包住擺雪櫃3日會唔會太耐?
我會烚雞再溝肉醬罐比佢, 因為幼貓食唔多, 肉醬罐用保鮮紙包住擺雪櫃3日會唔會太耐?

如果日日食最好cut左蒸雞,肉幾乎只有磷好少鈣,而罐本身係根據成分有幾多磷再加,已經有晒比例,你再額外加太多磷,導致鈣磷不平衡會影響骨骼生長,尤其幼貓好需要鈣嚟成長

如果日日食最好cut左蒸雞,肉幾乎只有磷好少鈣,而罐本身係根據成分有幾多磷再加,已經有晒比例,你再額外加太多磷,導致鈣磷不平衡會影響骨骼生長,尤其幼貓好需要鈣嚟成長

其實我諗住蒸雞溝罐會成本低D
我主要會比 蒸雞胸,thrive肉絲罐, wellness core肉醬罐 同wellness core乾糧
平時早晚蒸雞溝肉絲或肉醬,比例一比一, 期間長放少少乾糧
如果唔好日日蒸雞咁點樣分配比主子食先好?

利申:主子3個月大, 瘦底

其實我諗住蒸雞溝罐會成本低D
我主要會比 蒸雞胸,thrive肉絲罐, wellness core肉醬罐 同wellness core乾糧
平時早晚蒸雞溝肉絲或肉醬,比例一比一, 期間長放少少乾糧
如果唔好日日蒸雞咁點樣分配比主子食先好?

利申:主子3個月大, 瘦底

最簡單就一個星期剩係食一至兩餐
一定要日日食就加翻蛋殼粉(網上有教點整),或者鈣粉(iHerb 買)
大概比例:
100g雞胸肉~磷213mg
1/8茶匙蛋殻粉(鈣225mg)鈣磷比 1.05:1
1/4茶匙now 鈣粉(鈣300mg)鈣磷比 1.4:1
又要請教了:
腸癌貓似乎唔係IBD,而係腎有事,尋日一照左腎縮左一半,瘦左好多,暫時佢又肯食旺喵罐

基於佢本身腸胃都有事,唔傾向轉食處方糧(反正佢都唔肯食),我打算先加大濕糧份量,邊隻會比較安全?
又要請教了:
腸癌貓似乎唔係IBD,而係腎有事,尋日一照左腎縮左一半,瘦左好多,暫時佢又肯食旺喵罐

基於佢本身腸胃都有事,唔傾向轉食處方糧(反正佢都唔肯食),我打算先加大濕糧份量,邊隻會比較安全?

腸胃情況易處理,食物愈少加工愈好

反而擔心你講腎嘅問題,有無驗血驗尿驗血壓?SDMA?或者醫生有無講現在腎功能係第幾期?因唔同期數反映腎功能指數,吸收嘅蛋白質同磷都唔同

暫時以有寫明幾多磷含量嘅主食罐食住先,罐頭表最右有寫到一罐有幾多磷,以每日不超過308mg磷為目標(呢個係初期腎衰退最大攝入量),同隔2、3日比一粒魚油補充omega3,減少發炎

長遠可考慮自製鮮食(一定要計好營養分量)
又要請教了:

腸胃情況易處理,食物愈少加工愈好

反而擔心你講腎嘅問題,有無驗血驗尿驗血壓?SDMA?或者醫生有無講現在腎功能係第幾期?因唔同期數反映腎功能指數,吸收嘅蛋白質同磷都唔同

暫時以有寫明幾多磷含量嘅主食罐食住先,罐頭表最右有寫到一罐有幾多磷,以每日不超過308mg磷為目標(呢個係初期腎衰退最大攝入量),同隔2、3日比一粒魚油補充omega3,減少發炎

長遠可考慮自製鮮食(一定要計好營養分量)

SDMA未出,先問定,暫時十月中驗血BUN正常,CREA稍高,尿反而係一直都有金黃葡萄球菌清唔到,定期就復發,懷疑呢樣先真係影響緊腎
樓主 又要請教一下你
之前話想由半乾濕轉全thrive濕糧

本身用thrive逐步取代kakato罐+fromm乾
即thrive罐+fromm時
一切都相安無事 次次都清碟

但見佢地適應左兩星期左右
諗住晚餐可試全thrive罐
腸胃敏感個隻就狗衝秒清碟
腸胃好個隻食剩一半有多
但明明平時佢好為食 仲食埋人地個兜
應該唔係病 但偏愛食乾

睇黎全濕餵食無望啦
貓貓9月轉糧(睇呢個post 轉左wellness) ,一直keep住輕微軟便,成形但較濕
近排唔知係咪天氣開始轉涼佢食多左,軟便嚴重左,特別係臨尾個幾舊,次次都屙唔乾淨
應該點樣處理先好,thank you

係咪轉返火雞配方會比較好d
貓貓9月轉糧(睇呢個post 轉左wellness) ,一直keep住輕微軟便,成形但較濕
近排唔知係咪天氣開始轉涼佢食多左,軟便嚴重左,特別係臨尾個幾舊,次次都屙唔乾淨

轉天氣可能有影響
前排又係濕 唔係軟 會痴屎
近排開始正常返
樓主 又要請教一下你
之前話想由半乾濕轉全thrive濕糧

本身用thrive逐步取代kakato罐+fromm乾
即thrive罐+fromm時
一切都相安無事 次次都清碟

但見佢地適應左兩星期左右
諗住晚餐可試全thrive罐
腸胃敏感個隻就狗衝秒清碟
腸胃好個隻食剩一半有多
但明明平時佢好為食 仲食埋人地個兜
應該唔係病 但偏愛食乾

睇黎全濕餵食無望啦

其實過多幾餐企硬無乾糧就得
平時慣左一餐罐,一餐乾,而乾又香口啲,硬頸嘅貓真係會等食乾嗰餐,而家貓貓又唔係唔濕食,比好多人幸福

Wellness core系列?另外有無計每餐食幾多?食多左軟便唔出奇,我啲貓嗰陣食啲屎好硬 不過我係定時定量餵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞