貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
原本主子食緊orijen,不過真係肥左好多,想買多隻天然糧泥溝
holistic bend or cancade好
有冇其他介紹

得既 但都會食得好少 要補乾糧
今晚蒸左三文魚+雞胸佢食
我自己試食左 好味到
但佢竟然唔 肯 食!!!!!!!!

你主子同我主子一定係friend嚟

一路煮一路FF主人食得好開心
點知一放低俾佢食 佢竟然做扒貓砂個動作
佢覺得我煮既係屎啊!!!!!

你隻貓係唔肯食罐同你煮既野?
好苦惱 好驚佢唔夠水

三文魚我唔會,我會蒸新鮮雞髀手撕連蒸出嚟的汁俾佢食

雞髀記得去皮蒸,冇咁油

有油可以呀 脂肪對毛髮有益
同埋好味啲

好多油㗎

佢地天生係靠蛋白質同脂肪酸嘅營養成長
同人好唔同
最怕唔夠多影響埋心臟健康
原本主子食緊orijen,不過真係肥左好多,想買多隻天然糧泥溝
有冇其他介紹

乾糧餵得多咩牌子都會食肥貓
要控制體重唯一係睇住卡路里餵同多啲運動
有冇其他介紹

乾糧餵得多咩牌子都會食肥貓
要控制體重唯一係睇住卡路里餵同多啲運動

睇住卡路里,即係跟返佢個個建議?

睇住卡路里,即係跟返佢個個建議?

每個月減重唔可以多過0.5kg,要慢慢嚟

餵正常體重應該食嘅卡路里分量嘅80%左右
正常計法係貓體重kg x 30再加70=每日需要嘅卡路里

如果你隻貓重5kg就係220kcal
食少過佢就可以減到肥
由220kcal開始每日少啲,去到8成大概176kcal左右

貓糧通常有寫明每kg有幾多卡路里,除番需要嘅卡路里就知要比幾多g隻貓食

例如3800 kcal/kg,每g就有3.8kcal
220/3.8=每日58g左右乾糧
想問下Wellness Core幼貓同成貓配方分別大唔大
想問下Wellness Core幼貓同成貓配方分別大唔大

如果你指original 嘅話分別不大
只係加多少少DHA,脂肪酸其中一種
每日有餵濕糧就唔太在意,因為健康過淨係食幼貓糧
想問下貓貓唔肯食罐頭啲肉點算
次次開罐頭我都會加少少水 佢每次都勁開心
但係次次都lum完啲汁就算 唔肯再食
我唔知佢係唔識食肉定點但係雞柳又識
不過都唔太肯食
佢至愛都係食乾糧 食緊formm

同埋想問點樣幫貓貓習慣返定時開飯
之前放開長糧 驚佢半夜餓
依家愈嚟愈大隻 想幫佢轉返
不過都唔太肯食

你比開咩罐頭食,貓可以好咀挑
呢度絲打有隻港女貓係某隻牌子只食某隻味
堅持餵罐係好事,試多啲唔同牌子唔同味,應該揾到隻啱食

餵長糧都可能係其中一個貓唔食罐因素
平時口痕就有嘢食,未試過等飯食滋味
(我兩個女都會嘈我比嘢食,佢地知我唔理佢就收聲,所以餐餐一定清晒唔會剩)

你狠心啲唔擺糧過夜就ok
貓貓有食嘢唔會餓親嘅
幾時先算脫離成長期,而加隻衰貓應該9個月大,已經勁大隻!! 再餵落去會唔會大隻過我
幾時先算脫離成長期,而加隻衰貓應該9個月大,已經勁大隻!! 再餵落去會唔會大隻過我

係咪品種問題? 有啲種係大隻d
不過都唔太肯食

你比開咩罐頭食,貓可以好咀挑
呢度絲打有隻港女貓係某隻牌子只食某隻味
堅持餵罐係好事,試多啲唔同牌子唔同味,應該揾到隻啱食

餵長糧都可能係其中一個貓唔食罐因素
平時口痕就有嘢食,未試過等飯食滋味
(我兩個女都會嘈我比嘢食,佢地知我唔理佢就收聲,所以餐餐一定清晒唔會剩)

你狠心啲唔擺糧過夜就ok
貓貓有食嘢唔會餓親嘅

貓罐如果多水到湯咁 有D貓飲完D水就會懶得食嫁啦 我個隻就係咁
如果你一罐分開喂 建議係 第一次開個罐就盡量壓多D水出黎少少肉當湯飲
咁你第二次喂就得番D肉 加水都係加少少唔好湯咁

係咪品種問題? 有啲種係大隻d

咩品種先得嫁
oven baked 無穀物糧好唔好
正常歲半貓應該食幾多?
我餵幾多佢食幾多 成個金魚肚咁
oven baked 無穀物糧好唔好
正常歲半貓應該食幾多?
我餵幾多佢食幾多 成個金魚肚咁

得雞味嗰款好啲 魚味都高碳水化合物
不過始終對OB成分嘅硫酸鈣有啲保留,因為建築材料有用到,唔知長期食會唔會搞到有結石
間中當轉口味應該ok

乾糧係難飽肚啲,包裝有寫餵食分量,唔理嘅話肥左好難減番
orijen 6fish 384$ 2.2KG, 好貴:(

6kg嗰啲唔係太貴咋喎
暫時最貴好似係Thrive 得1.5kg包裝接近$200
想轉ANNAMAET
買開個間冇 大家係邊個網站買貓糧
想問問煮生肉有啲咩要注意?
係咪營養唔夠?
想問問煮生肉有啲咩要注意?
係咪營養唔夠?

生肉要連骨頭(一定要生骨,熟骨唔餵得)同內臟,通常用攪拌機變成肉醬,一次過整定幾日嘅量

如果得肉(無論生定熟)就要另外加supplement, 有隻叫TC feline咁上下嘅綜合營養粉好啱用,計晒比例,又唔洗續款加

其次就係買現成生肉糧 不過如果擔心急凍嗰啲唔識處理易生蟲就揀冷凍脫水嗰啲,成本最貴但最方便
想轉ANNAMAET

暫時買開呢幾間
PetdogHK, petpethome, hktv
想轉ANNAMAET

暫時買開呢幾間
PetdogHK, petpethome, hktv

Petpethome買罐頭 Nature's Variety & Thrive
Thrive 12罐有9折

FPET買貓糧 Wellness core 11lbs 428應該係最平
有兩隻貓,一隻十幾歲老貓,一隻七八歲咁上下

細個隻前排有尿石

想問下應該食咩糧好d?
細個隻唔食濕糧

唔好太貴,平均$4x 一磅有無介紹?

謝謝
有兩隻貓,一隻十幾歲老貓,一隻七八歲咁上下

細個隻前排有尿石

想問下應該食咩糧好d?
細個隻唔食濕糧

唔好太貴,平均$4x 一磅有無介紹?

謝謝

好老實講再食乾糧生石嘅機會係100% ,而且本身生過就更加易再有,因為生石個主因係飲唔夠水(貓靠食物吸收水分多,本身唔鍾意飲水,亦無貓會飲得夠),尿太濃,令到結石沉澱。有人係唔信照餵嘅,所以你應該聽過有貓成日翻發

你話唔食濕糧係咪已經試晒香港有得賣嘅罐頭先?嗰度至少幾百款喎 試晒先再比結論都未遲

如果堅持要餵乾糧就每日用針筒餵水,按體重每kg60ml左右,如果4kg就240ml一日,相對問題無咁嚴重
反而咩糧分別不大,如果真係好擔心就盡量揀鈣磷含量低過1.5%,比例要喺接受範圍(個表最右)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞