貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike

applaw 鴨肉 一開就彈走唔食

罐頭?
BTW呢個牌子乾濕都無試過
其他牌子雞鴨分別唔大

睇黎係唔鐘意鴨
nv 鴨都彈開
好彩ziwipeak 鹿食到清碟
新留名
隻貓起碼13歲 好肥
平時食開

勁鐘意食

會當零食餵
請問會唔會有d好d既選擇/上幾款算唔算健康
新留名
隻貓起碼13歲 好肥
平時食開

勁鐘意食

會當零食餵
請問會唔會有d好d既選擇/上幾款算唔算健康

偉嘉
Wellness core 隻原味係唔係轉左糧嘅形狀
我新果包唔同左樣
Wellness core 隻原味係唔係轉左糧嘅形狀
我新果包唔同左樣

細粒左
餵開rc 乾糧 原來咁差
轉咩乾糧會比較易入口
主人10歲 4kg

RC食左10年?
咁嘅情況要轉有啲難度,可以試下thrive雞,雞肉比例好高所以好香

反而建議你擔心佢腎臟同尿道問題
平時濕糧多唔多比?每日過晤過2督尿同濃唔濃?

平時濕糧一星期2罐左右
我見佢都飲得多水 d尿少少濃 同有時會屙出沙盤

同埋thrive雞係罐頭?我見有乾糧版本

成功由rc轉左CANIDAE Grain Free Pure Elements
溝左糧一個禮拜都唔洗就搞掂
仲鍾意食過rc
屌好後悔唔一早轉
lm
接左新貓返嚟兩個星期
我長放乾糧 夜晚再蒸南瓜雞柳比佢
想問係咪唔應該晚晚蒸雞柳比佢食

成功由rc轉左CANIDAE Grain Free Pure Elements
溝左糧一個禮拜都唔洗就搞掂
仲鍾意食過rc
屌好後悔唔一早轉

食左咁耐都轉到
快啲獎勵佢每日一餐主食罐
我主人食開Fussie cat
因為見佢唔算貴又天然
接左新貓返嚟兩個星期

南瓜唔使日日食嘅
通常係肚屙爛屎溝埋雞肉幫助大便成型
太多纖維反而影響消化

如果你係主食乾糧,可以日日雞柳
唔加任何supplement 就乾濕各一半
食完雞柳,隔一陣比乾糧
因為純雞肉營養唔夠,尤其幼貓發緊育
接左新貓返嚟兩個星期

南瓜唔使日日食嘅
通常係肚屙爛屎溝埋雞肉幫助大便成型
太多纖維反而影響消化

如果你係主食乾糧,可以日日雞柳
唔加任何supplement 就乾濕各一半
食完雞柳,隔一陣比乾糧
因為純雞肉營養唔夠,尤其幼貓發緊育

唔該絲打 我第一次養貓
姐係我宜家長放乾糧
雞柳就其實等於零食無問題
同埋想問貓仔幾大先唔洗長放乾糧呢

唔該絲打 我第一次養貓
姐係我宜家長放乾糧
雞柳就其實等於零食無問題
同埋想問貓仔幾大先唔洗長放乾糧呢

我信唔放長糧嗰套
由3個月到而家1歲都係一日3餐
怕中午無人餵自動餵食機幫到你

如果想繼續餵就去到一歲慢慢停,通常一歲發育完成

(大種貓嗰啲另計)
見到隻Kiwi kitchens
無殼物
有冇巴絲試過比貓貓食?
肉醬定肉絲
見到隻Kiwi kitchens
無殼物
有冇巴絲試過比貓貓食?
肉醬定肉絲

肉醬 買過魚味 蝦醬咁味好臭
喺spca領養咗隻4歲家貓(原本係流浪貓)
第一次養貓唔識,跟spca買咗包hills
好似好高carbohydrate,見上面好多包打都用wellness core,係咪幾推薦
好似好高carbohydrate,見上面好多包打都用wellness core,係咪幾推薦

WC算係平靚正
Hills 幾差都要買翻包慢慢轉糧,佢食開
SPCA無逼你買大包裝嘛?

yes
我隻貓食緊呢隻乾糧 + canagan鴨肉
幾好,啲屎幾靚

WC算係平靚正

係買咗大包裝
搭單問下貓砂,我又喺spca買咗包golden bonta木砂,買完先見到好似係要用雙層砂盤,其實係咪會溶嘅砂(豆腐,木)都應該用雙層砂盤?

WC算係平靚正

係買咗大包裝
搭單問下貓砂,我又喺spca買咗包golden bonta木砂,買完先見到好似係要用雙層砂盤,其實係咪會溶嘅砂(豆腐,木)都應該用雙層砂盤?

溶解果啲貓砂要用兩層,咁平時每日清下層濕左尿散開既貓砂,同埋執翻上層既屎就得
主人一直食開"ORIJEN無穀六種魚全貓糧",但早幾日見到呢個報告話係十大含污染物同中毒素
http://www.cleanlabelproject.org/product-ratings/pet-food/
想問下宜家轉Solid Gold/Fromm 果D好唔好呢?同埋想問下主成分係咪雞肉鴨肉果D好過魚肉呢?
主人一直食開"ORIJEN無穀六種魚全貓糧",但早幾日見到呢個報告話係十大含污染物同中毒素
http://www.cleanlabelproject.org/product-ratings/pet-food/
想問下宜家轉Solid Gold/Fromm 果D好唔好呢?同埋想問下主成分係咪雞肉鴨肉果D好過魚肉呢?

Fromm無穀好似得三文魚,你隻貓食開無穀又無必要轉番有穀糧
solid gold 係肉粉個人覺得無鮮肉咁好,但點都好過魚肉糧,推薦indigo moon,成個牌子最低碳

比人食嘅魚都唔可以確保無污染,何況寵物糧

Fromm無穀好似得三文魚,你隻貓食開無穀又無必要轉番有穀糧
solid gold 係肉粉個人覺得無鮮肉咁好,但點都好過魚肉糧,推薦indigo moon,成個牌子最低碳

比人食嘅魚都唔可以確保無污染,何況寵物糧

咁如果想轉無穀鮮肉(唔想要魚肉)又邊隻好呢?主人今年八歲4.5KG,平時算少運動,我怕個表A+果D會唔啱佢食,唔該
痴線獸醫 醫到我隻猫咁
https://lihkg.com/thread/328643/page/21?ref=ios

有無人有追 好撚慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞