貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
餵緊canidae grain free pure
罐罐有無好介紹
見佢開始想食下罐罐

間中比咩牌子都ok,主副都無問題,避開規拿魚就得

如果長期比就NV instinct , thrive, canagan, AATU, natures' menu 呢類無膠質主食罐

知唔知邊道有得賣
我去過petline 唔見有
新手貓奴請教一下。我隻貓b三個月大,淨係鐘意食濕糧,乾糧唔多肯食,但一食罐頭就疴(撈一啖仔thrive/wellness core罐都疴),只食到蒸雞柳但個獸醫又話營養唔夠,有咩辦法解決?

屙得好嚴重?屙完會唔會無精神?
罐係咪食番雞味?

任何轉食都會影響腸胃,唔嚴重可以食住益生菌轉食再觀察,如果食雞絲罐都屙水嘅話,可能受唔住人工合成營養素,咁你要轉下生肉/脫水生肉糧,天然營養好多腸胃差嘅貓食佢都會好翻(生肉糧唔好買S&C)

多謝指教!會痾爛或稀便,痾完會無乜精神,罐我比過thrive kitten 雞味同wellness core kitten都痾,但佢前主人都有比罐佢食但無問題,不過係prolife果類商業罐同RC乾糧,我地怕商業糧無益就轉左餵orijen乾糧同thrive/wellness core罐,乾糧轉到無問題,但罐就撈一兩啖都唔得⋯

我係新手對生肉糧無咩認識,有無好介紹?
樓主,可唔可以比D意見我?
我隻貓黎左屋企2星期左右,3個月貓B
基本上反反覆覆都有軟便出現
食緊Nature's Variety Instinct Ultimate Protein 無穀火雞
試過食雞胸會有正常便出現
但一食返nv糧就軟便了
(已經有食緊益生菌食左10日左右了)
我上網睇話係腸胃敏感...

咁我應該點做好?
如果轉糧,有咩糧推薦?

NV係咪隻貓嚟之前就食定係你轉糧?
前者嘅話有無驗過大便?
後者即係適應緊轉糧,軟便係正常,只要肯食有精神就得,貓仔都要時間適應新糧,一屙軟又轉幾他食物佢條腸反而適應唔到新嘢

益生菌唔係藥唔好諗住好快見效 keep住食到無事至少兩星期先停

BTW NV新包裝有維他命K3,最好唔好長食

黎之前食緊其他糧嫁....不過佢食之前隻糧痾所以先轉依家果隻nv
無驗過大便
最怕佢唔岩d糧姐

其實要觀察佢幾耐先知佢有無問題?
最怕佢唔岩d糧姐

其實要觀察佢幾耐先知佢有無問題?

大概半個月,睇下屎有無好轉
餵食分量都有影響,餵多左一樣會軟,所以成日叫人要跟包裝講嘅分量餵

多謝指教!會痾爛或稀便,痾完會無乜精神,罐我比過thrive kitten 雞味同wellness core kitten都痾,但佢前主人都有比罐佢食但無問題,不過係prolife果類商業罐同RC乾糧,我地怕商業糧無益就轉左餵orijen乾糧同thrive/wellness core罐,乾糧轉到無問題,但罐就撈一兩啖都唔得⋯

我係新手對生肉糧無咩認識,有無好介紹?

大家研究下唔好客氣
我見prolife罐有加飯,可能因為咁貓貓習慣要碳水化合物幫助大便成型,你可以試下喺罐加好少白飯再睇下點,同時加益生菌,如果都無改善就要試其他罐牌子了

生肉糧入門可以揀primal,試左隻脫水先,食前剪碎加暖水還原就得
罐罐有無好介紹
見佢開始想食下罐罐

如果長期比就NV instinct , thrive, canagan, AATU, natures' menu 呢類無膠質主食罐

知唔知邊道有得賣

天下貓貓同petpethome 都有
食完雞肉罐頭係唔係會成日放屁?
想問下如果罐頭唔建議買魚味 咁乾糧係魚味有冇所謂?(Go! Natural 無穀物鱒魚)
唔該哂
睇完個表之後覺得冇乜邊款買得落手
想問下如果罐頭唔建議買魚味 咁乾糧係魚味有冇所謂?(Go! Natural 無穀物鱒魚)
唔該哂

乾濕一樣 只係乾糧好少用吞拿魚做主食無咁易上癮,但重金屬問題無少到,只要確保到隻貓唔會變到無魚不歡,間唔中食下都無所謂

罐頭生肉選擇會多啲
所以要定期轉下糧,差啲嘅唔係長期食無咩大問題,反而係注意飲水量夠唔夠緊要啲
想問下咁多位巴打,
你哋係放長糧?
定係指定時間放糧,唔食就收?

罐頭生肉選擇會多啲
所以要定期轉下糧,差啲嘅唔係長期食無咩大問題,反而係注意飲水量夠唔夠緊要啲

啱啱買咗kakato鹿魚肉 叫做成份天然啲
罐罐有無好介紹
見佢開始想食下罐罐

知唔知邊道有得賣

我買左canagan 同 thrive 雞
主人唔撚食
可能佢之食食開MonPetit 吞拿魚
點算
罐罐有無好介紹
見佢開始想食下罐罐

知唔知邊道有得賣

主人唔撚食
點算

thrive雞係有d 淡
罐罐有無好介紹
見佢開始想食下罐罐

知唔知邊道有得賣

主人唔撚食
點算

thrive雞+肝 比主人當屎,曬錢曬食物

主人唔撚食
點算

食開吞拿魚再食雞會好似叫佢食屎咁
轉糧條路會好漫長,可能先試鹿/牛/羊味重少少,同要溝住吞拿魚轉
罐罐有無好介紹
見佢開始想食下罐罐

知唔知邊道有得賣

主人唔撚食
點算

頭先佢聞下就算
好似叫佢食屎咁

知唔知邊道有得賣

主人唔撚食
點算

頭先佢聞下就算
好似叫佢食屎咁

用零食引佢食第一淡 睇下會唔會食落去

知唔知邊道有得賣

主人唔撚食
點算

頭先佢聞下就算
好似叫佢食屎咁

如果唔識食肉絲有冇得教?
佢淨係識lam d肉,lam成半個鐘食得dd, 然後就會放棄,好多時係lam晒d汁就唔食
用匙位都係用lam

主人唔撚食
點算

頭先佢聞下就算
好似叫佢食屎咁

如果唔識食肉絲有冇得教?
佢淨係識lam d肉,lam成半個鐘食得dd, 然後就會放棄,好多時係lam晒d汁就唔食
用匙位都係用lam

手動剪碎佢 等佢lam到入口
肥美可口巴打 我又有野想問
依家買左evo雞 屋企隻2個半月貓b明顯好胃口左 仲喪食(之前餵natural core 幼貓糧) 我係7分舊糧3分新糧咁餵 但問題同上面巴打一樣 轉糧就軟/稀便 已經開始加益生菌 (佢痾完都好有精神周圍飛 ) 不過明顯聞得出d屎臭過之前淨食舊糧

我之前習慣係放長糧 (因為舊糧佢純粹果腹,食到夠飽就停) 依家都係長糧 但一日既量佢幾個鐘食晒 可能都因為咁而痾軟/稀

Sorry 有d 1999

依家我一日撈一次益生菌落糧同埋今日開始打算長糧變做定時餵 除左呢兩樣 巴打我仲有無咩可以做?
肥美可口巴打 我又有野想問
依家買左evo雞 屋企隻2個半月貓b明顯好胃口左 仲喪食(之前餵natural core 幼貓糧) 我係7分舊糧3分新糧咁餵 但問題同上面巴打一樣 轉糧就軟/稀便 已經開始加益生菌 (佢痾完都好有精神周圍飛 ) 不過明顯聞得出d屎臭過之前淨食舊糧

我之前習慣係放長糧 (因為舊糧佢純粹果腹,食到夠飽就停) 依家都係長糧 但一日既量佢幾個鐘食晒 可能都因為咁而痾軟/稀

Sorry 有d 1999

依家我一日撈一次益生菌落糧同埋今日開始打算長糧變做定時餵 除左呢兩樣 巴打我仲有無咩可以做?

蛋白質比例有分別,分量不變會易軟便,多餘蛋白質嘅廢物又要靠腎排走,無謂增加不必要負擔,定時定量係一定要,重要控制食物分量 方便就買個小型食物磅磅糧餵

基本上有食益生菌過一排腸胃就會慢慢習慣,始終兩種糧好大分別,要時間適應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞