貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
我想問下三個零月貓b想轉食濕糧邊隻啱

佢之前個主人俾RC 佢食 我拎到返嚟即刻轉左SG
佢都ok 鍾意飲水 但係我想俾多啲唔同嘅嘢佢食
感謝

絲打有心 細個開始食濕無咁易乾糧上癮

避開卡拉膠同魚味嘅主食罐就得,一般由雞,火雞,鴨開始。兔,鹿,羊新口味亦可一試,不過通常貴,經常轉下口咁就唔怕食厭

真係想比魚就避開吞拿魚,其他魚間唔中開心下
樓主,我睇唔到罐頭條link

我得番一條link咋,要喺下面揀罐頭嗰頁

感謝

避開卡拉膠同魚味嘅主食罐就得,一般由雞,火雞,鴨開始。兔,鹿,羊新口味亦可一試,不過通常貴,經常轉下口咁就唔怕食厭

其實食魚上癮會點

感謝

其實食魚上癮會點

跟機一問 如果買主食罐就買雞肉味個類會好啲?
餵開rc 乾糧 原來咁差
轉咩乾糧會比較易入口
主人10歲 4kg
我隻貓真係食親肉醬罐就嘔
如果以後半乾濕
乾:wellness core original formula
濕:canagan chicken with duck
咁樣點睇

其實食魚上癮會點

跟機一問 如果買主食罐就買雞肉味個類會好啲?[/quote]
最主要係吞拿魚太香口,對比其他肉會無味就唔肯食,touchwood病左可以引起貓有胃口,但食慣左連佢都唔食就好煩

本身都講左魚有重金屬問題,人食都有時貓糧好難無,貓咁細隻積得太多身體就易出事

另外魚係普遍致敏源,易令貓敏感,但如果貓食魚上癮,又發現對魚肉敏感,咁就好難轉糧(蛋白質敏感係長年累月計,唔係一時三刻發現,經常轉口味都係避免敏感嘅方法)

同埋魚味糧本身就貴過雞鴨嗰啲,我諗唔明點解要揀

其實食魚上癮會點

跟機一問 如果買主食罐就買雞肉味個類會好啲?

最主要係吞拿魚太香口,對比其他肉會無味就唔肯食,touchwood病左可以引起貓有胃口,但食慣左連佢都唔食就好煩

本身都講左魚有重金屬問題,人食都有時貓糧好難無,貓咁細隻積得太多身體就易出事

另外魚係普遍致敏源,易令貓敏感,但如果貓食魚上癮,又發現對魚肉敏感,咁就好難轉糧(蛋白質敏感係長年累月計,唔係一時三刻發現,經常轉口味都係避免敏感嘅方法)

同埋魚味糧本身就貴過雞鴨嗰啲,我諗唔明點解要揀[/quote]
明白了 即刻幫佢戒
轉咩乾糧會比較易入口
主人10歲 4kg

RC食左10年?
咁嘅情況要轉有啲難度,可以試下thrive雞,雞肉比例好高所以好香

反而建議你擔心佢腎臟同尿道問題
平時濕糧多唔多比?每日過晤過2督尿同濃唔濃?
轉咩乾糧會比較易入口
主人10歲 4kg

RC食左10年?
咁嘅情況要轉有啲難度,可以試下thrive雞,雞肉比例好高所以好香

平時濕糧一星期2罐左右
我見佢都飲得多水 d尿少少濃 同有時會屙出沙盤
轉咩乾糧會比較易入口
主人10歲 4kg

RC食左10年?

平時濕糧一星期2罐左右

同埋thrive雞係罐頭?我見有乾糧版本
我有隻英短食開fromm三文魚
本來D便便都好靚
但之後轉左orijen就日日痾爛
問過醫生應該係太多蛋白質所致
依家轉番fromm
叫做好左但偶爾都係會痾爛同少量血
便便好少會乾身一條條
以我所知依隻蛋白質已經係偏低
有冇介紹邊隻會仲好

係咪仲細同埋少運動
我隻貓真係食親肉醬罐就嘔
如果以後半乾濕
乾:wellness core original formula
濕:canagan chicken with duck
咁樣點睇

Ok呀,罐頭可以間唔中轉口味
唯有發掘多啲牌子等佢唔使咁dry
想問下主食罐大概每日會食幾多罐
同埋每月要幾多錢?

平時濕糧一星期2罐左右

同埋thrive雞係罐頭?我見有乾糧版本

係乾糧,當然罐頭都得,重好添
呢隻係主食罐等同正餐
點睇annameat羊+鹿/雞+鴨+火雞?
點睇annameat羊+鹿/雞+鴨+火雞?

冇野 原來睇左狗糧
我有隻英短食開fromm三文魚
本來D便便都好靚
但之後轉左orijen就日日痾爛
問過醫生應該係太多蛋白質所致
依家轉番fromm
叫做好左但偶爾都係會痾爛同少量血
便便好少會乾身一條條
以我所知依隻蛋白質已經係偏低
有冇介紹邊隻會仲好

係咪仲細同埋少運動

以前我都會咁諗
但睇多左貓糧成分就覺得唔太可信
隨手一隻罐頭蛋白質都過60%
但你隻貓係咪食左罐頭都痾爛便先
唔係嘅話同蛋白質高低無關
反而係oeijen隻糧有好多蛋白質來源
有機會係受唔住某一種,搞到消化唔到

Fromm我成日聽啲人話貓食左靚便
你睇過成分就知,雖然成分靚,但同時有大量碳水化合物,大麥白飯呢啲難消化貓食左會全部痾番出嚟,屎會成形同硬身
情況就好似煮蒸雞加白飯/南瓜比肚痾貓食一樣,都係用嚟hold住啲屎耐啲同成形,無營養作用

Fromm貴唔貴先?有3-40%成分係對隻貓無用嘅食物 你可以揀隻同Formm一樣係單一蛋白質來源嘅糧但碳水化合物低嘅試下先,轉糧慢慢嚟
Canagan碳水化合物比佢低少少,可以試
Nature's recipe 雞
Nutram T22

以下碳水化合物好低,轉糧要耐啲適
NV instinct ultimate protein 雞肉
Power of nature 無穀雞肉
Solid gold indigo moon 雞肉
Thrive
Wellness core
大家D貓一日食幾多乾糧?
我屋企豬B半歲大食緊乾糧
聽人講人地個隻一日兩餐 一餐兩殼左右
我就從來唔理 見無就比 大約一日最多比兩次
佢又唔會怒食 肚餓先去食 慢慢食 一兩個鐘食少少咁
但計返我每次比既分量多人地屋企個隻幾倍
大家D貓一日食幾多乾糧?
我屋企豬B半歲大食緊乾糧
聽人講人地個隻一日兩餐 一餐兩殼左右
我就從來唔理 見無就比 大約一日最多比兩次
佢又唔會怒食 肚餓先去食 慢慢食 一兩個鐘食少少咁
但計返我每次比既分量多人地屋企個隻幾倍

隻殼有幾大
我而家換左NV Raw Boost 雞肉貓乾糧
濕糧就買左Thrive 幼貓
晚晚蒸雞脾扒比佢食

朝早就比乾糧 一碗
到夜晚就比濕糧/雞脾扒
食完晚餐會比多少少乾糧佢 驚佢夜晚肚餓

我諗緊會唔會朝早比濕糧+乾糧
之後夜晚就比雞脾扒+乾糧

因為都怕佢晏就肚餓 所以朝早點都要比碗乾糧佢
想問下主食罐大概每日會食幾多罐
同埋每月要幾多錢?

一歲前都可以一日三餐每次一細罐
每日全濕糧食thrive計,1pack12罐$148可食4日,30日太約千一蚊
大個仔每日2餐就得,740蚊/月

如果食ziwipeak 又唔同講法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞