貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
睇返樓住貓罐post提及過thrive同canagan罐蛋白質不足,如長餵洗唔洗另外補充?

另外呢個post嘅excel亦話canagan雞罐高糖

同埋thrive我見佢有隻貴價版叫整全膳食,有冇巴絲主人試過?
樓主會唔會自己整生肉糧?

講講背景先:
我兩隻貓係街執番黎,有牙周病已經剝哂全部牙,食開wellness core 無穀物魚肉+雞肉成貓糧。
一隻好為食,一隻好偏食 最鍾意飲水喉水,但屋企唔係成日有人開水比佢地,所以佢地每日水份應該唔夠(我覺得)
宜家偏食嗰隻愈來愈瘦,另外嗰隻就正常
之前試過整魚油+吞拿魚+栗米+紅蘿蔔+雞蛋 煮熟攪碎,佢地完全無興趣
好想佢肥番d, 好擔心佢身體有事

利申 未爬哂文
睇返樓住貓罐post提及過thrive同canagan罐蛋白質不足,如長餵洗唔洗另外補充?

另外呢個post嘅excel亦話canagan雞罐高糖

同埋thrive我見佢有隻貴價版叫整全膳食,有冇巴絲主人試過?

應該係低脂,肉絲罐都係咁,無肉醬咁高脂肪,所以時不時轉下口味最好,或者一星期一粒魚油

Canagan有木薯無計 某啲罐會高會低啲

Thrive有分平貴版?
買左Solid Gold - Indigo Moon 素力高無穀物(抗敏)乾貓糧 12lbs
太高protein7隻貓有4隻都爛便
點算

之前食開邊款?轉糧過程係點?有無跟住分量餵?

講講背景先:
我兩隻貓係街執番黎,有牙周病已經剝哂全部牙,食開wellness core 無穀物魚肉+雞肉成貓糧。
一隻好為食,一隻好偏食 最鍾意飲水喉水,但屋企唔係成日有人開水比佢地,所以佢地每日水份應該唔夠(我覺得)
之前試過整魚油+吞拿魚+栗米+紅蘿蔔+雞蛋 煮熟攪碎,佢地完全無興趣

利申 未爬哂文

屋企未有條件啊 要搬屋先得,因為真係平啲同自己都可以煮嚟食

偏食貓年紀係?愈嚟愈瘦對貓唔好,如果無驗過血就驗下睇下咩事,同埋有無試過唔同口味嘅主食罐?雞魚唔食就鹿牛羊鴨兔鵪鶉豬囉 咁多口味實有一隻啱掛
而且可能無牙佢唔鐘意食硬嘢,二嚟可以補水,三嚟營養吸收快過乾糧

另外消化酵素可以幫助佢吸收,易長肉,可以試下

你個餐單咁奇怪 其實唔係隻隻貓會食魚,加上有魚再加魚油會好臭,雞蛋本身無乜味,唔係隻隻貓受(一係打爛溝罐頭食),粟米蘿蔔就多餘左,正常唔會想食

講講背景先:

利申 未爬哂文

屋企未有條件啊 要搬屋先得,因為真係平啲同自己都可以煮嚟食

偏食貓年紀係?愈嚟愈瘦對貓唔好,如果無驗過血就驗下睇下咩事,同埋有無試過唔同口味嘅主食罐?雞魚唔食就鹿牛羊鴨兔鵪鶉豬囉 咁多口味實有一隻啱掛
而且可能無牙佢唔鐘意食硬嘢,二嚟可以補水,三嚟營養吸收快過乾糧

另外消化酵素可以幫助佢吸收,易長肉,可以試下

你個餐單咁奇怪 其實唔係隻隻貓會食魚,加上有魚再加魚油會好臭,雞蛋本身無乜味,唔係隻隻貓受(一係打爛溝罐頭食),粟米蘿蔔就多餘左,正常唔會想食

大約6-7歲,其實都準備帶佢check check, 只係諗住糧食方面都改善下
頭先睇完個excel 都諗住買d濕糧架唔中餵下,如果全部轉罐頭成本好高
Supplement 係iherb 買嗰d得唔得
其實我自己整糧多數係因為屋企食剩d蔬菜 之前上網睇台灣blog話蘿蔔栗米係ok, 但原來係無用 雞蛋係因為之前我整比狗仔食嘅糧有雞蛋d貓都爭住食所以加埋(可能以前有牙)。貪食嗰隻好鍾意食吞拿魚(有魚腥味佢就好興奮)所以再加d魚油諗住吸引下,點知成件事錯哂
爬哂文, 好欣賞呢個post, 樓主同其他回覆都高質

講下主子個情況先
主子差唔多3個月大, 唔夠1kg, 唔係特別活躍但都開朗
呢排佢生癣我就困左佢入籠
早晚餵canagan或者thrive罐 期間因為番工所以擺RC長糧(準備轉wellness core)
主子佢困籠無咩運動量, 食完就坐/訓, 每晚放佢出尼跑一陣
問題就係 佢好大食, 成日食RC糧, 搞到而加個肚好脹但唔係脂肪, 係脹卜卜
驚佢消化唔切, 又唔識飽, 食壞自己

係咪寧願佢餓下都唔好再放長糧?

講下主子個情況先
早晚餵canagan或者thrive罐 期間因為番工所以擺RC長糧(準備轉wellness core)
問題就係 佢好大食, 成日食RC糧, 搞到而加個肚好脹但唔係脂肪, 係脹卜卜

我隻仔四個月大嗰陣放RC長糧,
我同佢數住,兩個鐘之內佢可以買去果秋糧嗰度食六至七次 食到個肚好漲,又屙爛屎,成日放屁

我之後轉每日餵3次,就無晒呢d問題

講下主子個情況先

我同佢數住,兩個鐘之內佢可以埋果秋兜糧嗰度食六至七次 食到個肚好漲,又屙爛屎,成日放屁

講下主子個情況先

我同佢數住,兩個鐘之內佢可以買去果秋糧嗰度食六至七次 食到個肚好漲,又屙爛屎,成日放屁

我主子係靚屎, 食好多乾糧, 但一餵烚雞肉佢又會沖過尼食得好急
個肚脹到就咁望落去係中央肥胖
應該限住佢一日食幾多乾糧好??

講下主子個情況先

我主子係靚屎, 食好多乾糧, 但一餵烚雞肉佢又會沖過尼食得好急
個肚脹到就咁望落去係中央肥胖
應該限住佢一日食幾多乾糧好??

唔敢亂答你
因為我之前隻貓就係狂食嘢
搞到有好多胃氣腸氣
睇醫生要食啲腸胃抗生素

自從食完藥同埋控制佢嘅食量之後,
依家就乜嘢都正常

大約6-7歲,其實都準備帶佢check check, 只係諗住糧食方面都改善下
頭先睇完個excel 都諗住買d濕糧架唔中餵下,如果全部轉罐頭成本好高
Supplement 係iherb 買嗰d得唔得
其實我自己整糧多數係因為屋企食剩d蔬菜 之前上網睇台灣blog話蘿蔔栗米係ok, 但原來係無用 雞蛋係因為之前我整比狗仔食嘅糧有雞蛋d貓都爭住食所以加埋(可能以前有牙)。貪食嗰隻好鍾意食吞拿魚(有魚腥味佢就好興奮)所以再加d魚油諗住吸引下,點知成件事錯哂

人食supplement 可以,但煩在控制分量

有粟米嘅貓糧我會紅左佢唔建議食 對貓狗嚟講粟米得54%左右消化率,對比肉90幾同蛋100%相差好遠,而且粟米蛋白質都高,個腎要過濾100%蛋白質廢物,但貓只吸收到期中一半

其實煮鮮食都好,可以入加FB啲鮮食寵物group學下先,或者買本蘇菁菁「貓咪這樣吃最健康」,有幾款食譜可以試下
買左d雞肉零食,望都唔望
食開canagan 食左幾個月 想轉第二隻比佢食新口味

有冇好介紹
背景:
貓4歲 平時食orijen,用杯先飲水,係會自己去飲

乾糧就硬轉糧都得

但凡買親濕糧都唔食,爬兩啖就收皮

想佢食下濕糧,有咩辦法

唔知邊種方法啱你隻貓,但任何方法都要禁零食,定時餵食,否則成世都轉唔到

1 30分鐘內收碟(初試比少少),下一餐再餵同樣罐,其間唔可以比任何食物,隻貓24小時內都唔肯食就比番少少乾,下一餐繼續比罐
(好睇你有幾狠心,因為最易成功,我係用呢個方法

2 磨碎乾糧/肉泥撈少少罐,肯食嘅慢慢加多啲濕糧

3 有啲貓食開乾會唔知罐頭係食物,占少少喺鼻頭,佢會自己奶,睇下奶完有無走開

4 轉口味,有啲貓未必係唔食濕,可能係口味唔啱 續款試,買啲佢未食過嘅肉試,喺香港買到嘅罐有幾百種,每日一款都有排試

5 直接試生肉,生熟肉口感味道唔同,或者生肉佢會食
我餵緊Ziwipeak,睇成份表見有落sea salt,
自己試過都覺得咸咸地,長食會唔會對貓嘅腎唔好?

鈉都係0.87%姐 高過佢嘅大把,而且鈉有佢作用,健康嘅貓無需刻意低鈉,記得AAFCO講過就算去到3%都無問題,肝腎有問題先要注意
主子而家9個月大,由兩個月大開始養佢到而家食親乾糧都軟便甚至爛 杜過好多次蟲又要食抗生素 試過好幾隻乾糧都係呢個情況,但永遠淨係食獸醫先有得買既RC sensitivity control濕量先冇事正常便 而家已經係長期一日食兩包,有冇巴絲可以介紹一隻啱食既乾糧比我主子,長期咁食都唔係辦法 知到RC既糧長食唔好,仲要好貴同勁麻煩因為次次都要佢獸醫到買
主子而家9個月大,由兩個月大開始養佢到而家食親乾糧都軟便甚至爛 杜過好多次蟲又要食抗生素 試過好幾隻乾糧都係呢個情況,但永遠淨係食獸醫先有得買既RC sensitivity control濕量先冇事正常便 而家已經係長期一日食兩包,有冇巴絲可以介紹一隻啱食既乾糧比我主子,長期咁食都唔係辦法 知到RC既糧長食唔好,仲要好貴同勁麻煩因為次次都要佢獸醫到買

幼貓係易D
我個隻個時就係一轉FROMM就即靚既
不過FROMM營養就麻麻地 可能咁樣反而唔爛屎 但對幼貓發育未夠好
等樓主教你啦都係
off topic
貓仔走左去食sofa d pvc皮
想知食吐毛膏屙唔屙得返出黎?
有冇計令佢唔再食膠
有野想問

呀囡啲屎呢兩日係第一條靚,中間軟,最尾個條又係靚,第一次係咁好驚佢會成條都爛
佢由細到大都係朝早濕然後長糧,身型標準企起身無肚腩仔
請問有冇人知邊到有EVO 糧賣? 買開幾間都斷左貨

睇左成分,只係雞加飯普通野,是係比自己蒸雞飯叫做營養平衡啲,可長期食,但對醫腸胃無幫助(雞肉易消化,飯令大便成型)

要幫隻貓係要醫好佢腸胃敏感,而唔係比老人餐佢食,咁佢成世貓都唔會好⋯⋯(但係咁對獸醫最好

BTW其實貓糧選擇最右有個page講腸胃敏感 最基本係靠消化酵素同益生菌慢慢建立翻正常腸胃環境,平時加落罐到

唔好諗轉咩乾糧住了,轉左啲正常主食罐先,推薦thrive(無穀無豆薯)初初可以thrive加一小更白飯,每日減少,只要你隻貓唔食飯剩食肉都屙到靚屎,你已經成功左一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞