貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
罐罐post鎖左先係度問埋。主人好鐘意食Ciao罐罐,但唔知呢啲對佢好唔好。同埋有好多唔同既海鮮味揀

如果好鍾意食咁幾難搞了
Ciao好多時溝左魚味,食到貓貓嘴挑
本身魚嘅營養又無家禽類咁好
所以我無餵魚罐比屋企兩位
就係怕佢食以後剩係食魚

而且Ciao成分好多時加左人工嘢
有啲重落色素
最令我懷疑佢唔知係咪副食罐
營養唔清唔楚咁

貓貓除左魚重食唔食其他牌子口味嘅罐?
唔肯就最好慢慢溝下幾他主食罐
Ciao一罐分幾次食,加下水,等佢轉翻口味

試過買隻鹿肉比貓貓,但係佢完全無興趣。雞肉都會食,但副食罐唔知比邊隻佢食。
乾糧就食緊Nutram無穀物糧,呢隻又點呢唔知?
lm
想請教下,假設一樣高汁
罐罐係咪應該會好過乾糧

正常無病無痛嘅成貓黎講,餵濕糧同乾糧嘅比例應該幾多?
可唔可以全濕糧?

兩個比一定係濕糧好
就算係偉+罐差極都好過名牌乾糧
除非剩食乾糧隻貓自己飲到200ml水/日

貓正常係一定食濕糧,好似生肉嗰啲
高動物蛋白同低碳水化合物
所有必需氨基酸都係肉類內臟有,又有豐富脂肪

揀罐頭就最好主食罐,營養均衡啲
都唔會洗太多錢

食咩都好一定記得擦牙

無加呀,係咪加返罐頭會好d

只係唔好成日雞柳做主餐,會營養唔均衡
如果無金錢壓力就早晚主食罐
(Canagan, thrive, nature's variety, ziwipeak 嗰類,最好雞味)
貓仔個胃唔大,75g嗰啲細罐可以分兩次食
每次加30ml水,隔半至一個鐘
事乎胃口,一日兩罐

尤其佢地好活躍嘅會食完成日又跑又跳
食太飽太多水好易嘔,少食多餐最穩陣

我自己要翻工都係一早起身餵半罐
出門前再餵半罐,兩隻貓女半歲
想請教下,假設一樣高汁
罐罐係咪應該會好過乾糧

正常無病無痛嘅成貓黎講,餵濕糧同乾糧嘅比例應該幾多?
可唔可以全濕糧?

兩個比一定係濕糧好
就算係偉+罐差極都好過名牌乾糧
除非剩食乾糧隻貓自己飲到200ml水/日

貓正常係一定食濕糧,好似生肉嗰啲
高動物蛋白同低碳水化合物
所有必需氨基酸都係肉類內臟有,又有豐富脂肪

揀罐頭就最好主食罐,營養均衡啲
都唔會洗太多錢

食咩都好一定記得擦牙

我咁問係因為有少少想轉全濕糧
早幾年隻貓畀人養得唔係幾好
成日嘔
食完即刻嘔佢主人都唔想餵佢食濕糧
(嘔吐物有時係貓糧黎,有時係水狀物)
機緣巧合之下我同佢轉左隻乾糧+濕糧
而家嘔少左好多
想順手養得佢營養好d
先至會諗轉全濕糧

一定會擦

多謝巴打你嘅意見
Oven-Baked 雞肉幼貓配方
呢隻如何?

OB應該得無穀嗰隻叫做好啲
其他因為有糙米大麥搞到碳水化合物同植物蛋白都好高
尤其幼貓嗰隻得33%蛋白質,重要有好多植物蛋白
啱貓用嘅動物蛋白唔知夠唔夠貓仔發育

已經訂左一包試下
你有無咩牌子推薦? 大約4個月大貓仔
可以負擔到中-中高價錢

無穀低碳水化合物已經好好(無穀但高碳可以skip)
確保到有足夠動物蛋白,個list都有唔少選擇
雞肉,火雞味最穩陣,盡量唔好魚味
無咁好營養(好多),價錢又貴,重好易食到嘴挑

另外建議每日至少一餐罐加水(我就加開50ml水,早晚食)
想慳錢可以細罐分2餐再補啲乾糧
唔想生腎石一定要補充水份
而且細細個習慣飲多啲水會無咁抗拒飲水

應該考慮wellness幼貓,雖然好貴下
如果想烚下雞肉,雞胸定雞脾會好d?

(Canagan, thrive, nature's variety, ziwipeak 嗰類,最好雞味)
事乎胃口,一日兩罐

唔該晒,去邊到買糧會多d選擇,附近Q pet好少牌子

事乎胃口,一日兩罐

唔該晒,去邊到買糧會多d選擇,附近Q pet好少牌子

上網訂
想問下如果本身隻貓已經兩次有膀胱炎(屙唔到尿 只係滴到血尿)
之後獸醫建議長食Hills urinary care c/d糧就一路食左一段時間
而亦都真係無再復發膀胱炎
但係追post見到你話呢隻糧勁差
想問下樓主有無其他建議

之前食開咩糧?知唔知貓貓每日飲幾多水?

因為飲唔夠水,又食得多植物類蛋白質同高碳
會搞到尿液過鹼而生struvite 結晶

處方糧主要加多左dl-methionine酸化struvite 結晶
應該定期check下尿ph值有無正常番
食肉動物應該6-6.5微酸

你話無復發應該只係生struvite 結晶
而家溶左所以無再刺激膀胱
呢啲處方糧唔應該長食
長食我驚貓貓尿液會過酸
又加上繼續食乾糧搞到生calcium oxalate結晶就慘
呢種要做手術

所以應該再check下係咪無哂結晶尿液ph值又正常番

如果咩事都無,你應該要轉哂濕糧,罐頭定生肉都好
幫佢補充水份,吸收靚蛋白質
貓貓已經試過2次膀胱炎,俾左好大hint你知佢唔適合再食乾糧

如果本身係食開濕糧無飲水問題就應該同壓力有關
個處方糧都聲稱加左嘢可以減壓
但又唔講係咪,呢個有啲保留
如果係壓力問題要揾原因

想問下如果本身隻貓已經兩次有膀胱炎(屙唔到尿 只係滴到血尿)
之後獸醫建議長食Hills urinary care c/d糧就一路食左一段時間
而亦都真係無再復發膀胱炎
但係追post見到你話呢隻糧勁差
想問下樓主有無其他建議

之前食開咩糧?知唔知貓貓每日飲幾多水?

因為飲唔夠水,又食得多植物類蛋白質同高碳
會搞到尿液過鹼而生struvite 結晶

處方糧主要加多左dl-methionine酸化struvite 結晶
應該定期check下尿ph值有無正常番
食肉動物應該6-6.5微酸

你話無復發應該只係生struvite 結晶
而家溶左所以無再刺激膀胱
呢啲處方糧唔應該長食
長食我驚貓貓尿液會過酸
又加上繼續食乾糧搞到生calcium oxalate結晶就慘
呢種要做手術

所以應該再check下係咪無哂結晶尿液ph值又正常番

如果咩事都無,你應該要轉哂濕糧,罐頭定生肉都好
幫佢補充水份,吸收靚蛋白質
貓貓已經試過2次膀胱炎,俾左好大hint你知佢唔適合再食乾糧

如果本身係食開濕糧無飲水問題就應該同壓力有關
個處方糧都聲稱加左嘢可以減壓
但又唔講係咪,呢個有啲保留
如果係壓力問題要揾原因

之前食緊Oven-Baked 5種魚無穀物
食呢種糧果陣佢飲水唔多
之後膀胱炎復發左 就開始長食處方糧
轉左之後佢食完野就會自己去飲水
另外我都有間中比加左水既罐頭佢食

同埋如果轉晒做濕糧
你介紹既係呢個post #42樓果D ?
跟你做法 唔轉晒濕糧 淨係半乾半濕應該唔會有問題 ?
罐罐post鎖左先係度問埋。主人好鐘意食Ciao罐罐,但唔知呢啲對佢好唔好。同埋有好多唔同既海鮮味揀

如果好鍾意食咁幾難搞了
就係怕佢食以後剩係食魚

有啲重落色素
營養唔清唔楚咁

試過買隻鹿肉比貓貓,但係佢完全無興趣。雞肉都會食,但副食罐唔知比邊隻佢食。

如果肯食其他就最好,雞肉火雞嗰啲都夠
最緊要係飲到足夠嘅水

呢隻乾糧如果係T22嗰隻雞味都ok嘅
碳水化合物比其他同系列算少
但可以嘅話揀多隻少過20%碳水化合物嘅糧溝下

之前食緊Oven-Baked 5種魚無穀物
食呢種糧果陣佢飲水唔多
之後膀胱炎復發左 就開始長食處方糧
轉左之後佢食完野就會自己去飲水
另外我都有間中比加左水既罐頭佢食

同埋如果轉晒做濕糧
你介紹既係呢個post #42樓果D ?
跟你做法 唔轉晒濕糧 淨係半乾半濕應該唔會有問題 ?

嗰個係慳錢做法
啱啱開始唔好落太多水
貓係飲晒水先食肉
怕貓貓唔習慣一下子飲太多
細罐頭分4分,每次加10-15ml 水
起身餵一次,出門餵一次,再放乾糧
夜晚都係,隔一陣先餵,keep住一日一罐

當佢習慣再加多啲水,75g頂盡加100ml水
買個量杯就方便好多

慢慢你會發現貓尿唔臭
我用最cheap最薄嘅淘寶尿片吸左一日尿全濕都只係微黃色同哄好埋先聞到味
初初拎番嚟又黃又壓

如果好鍾意食咁幾難搞了
就係怕佢食以後剩係食魚

有啲重落色素
營養唔清唔楚咁

如果肯食其他就最好,雞肉火雞嗰啲都夠
最緊要係飲到足夠嘅水

呢隻乾糧如果係T22嗰隻雞味都ok嘅
碳水化合物比其他同系列算少
但可以嘅話揀多隻少過20%碳水化合物嘅糧溝下

用緊T24餵主人,大概三四日比一罐佢食
樓主你好,

好多謝你為咁多貓奴做左咁多功夫, 整左咁多表。

講一講我背景先, 家中主子英短5歲男, 之前一直無病無痛, 直至16年聖誕奶大獲野, 去太平道住左成10日前後洗左4皮。

而家奴才想做番一個合格既鏟屎官, 有幾個問題想問,

主子 - 貧血輸過血(2016-12)照過心, 天生心肌肥大(輕-中等心臟病), 有幾粒膽石, 早排入院無自己食野成1個禮拜有突, 由7.4KG 趺到6.7KG, 而家先升番少少。

主子而家大約7KG, 醫生建議慢慢減佢落6KG, 減少好多病既產生, 如糖尿, 關節等。

想問如下:

1) 因為膽石問題, 醫生建議減食物脂肪比率。無藥食, 如惡化只有開刀, 上網睇過好少文獻, 請問樓主有無咩心得/經驗?

2) 糧方面, 病前食開RC ADULT (知垃圾, 勿屌太大力) 而家食緊ORIJEN全貓, 成20% 脂肪, 比起坊間其他比較好既糧都係~20%, 想再轉一轉WELLNESS CORE/NATURE VARIETY 但又怕佢唔肯食, 有人話ORIJEN 隻味都算重, 怕WELLNESS 同NV 味淡。

3) 另外想早晚2餐轉主食罐, 請問有咩牌子推介? PS: 主子食罐唔叻, 由細到大都係食乾糧。

唔該晒!

借ACC的無能奴才上。
肥真係對貓真係好唔健康
係人類成日覺得肥貓得意所以想谷肥自己隻貓
不過減肥真係要慢慢嚟
貓一下子食得太少肝臟會出事,嚴重會死
見你話主人住一住院無左咁多,好彩無事

排除左膽囊細菌感染或者功能失效,另一個原因係膽汁有過多鈣或者膽固醇積聚,形成膽石
呢個就同飲食有關
當膽石阻塞膽汁流出先要開刀
如果無藥食咁應該唔關細菌感染
因為醫生會開抗生素比你

千奇唔好食體重管理嗰啲糧
好多人誤會肥因為高蛋白同脂肪,但貓身體個設計係消化蛋白質同脂肪為主,跟本用唔著碳水化合物,但成本問題好多乾糧都多碳水化合物

一般計法係1g蛋白質同碳水化合物有3.5kcal
蛋白質比到能量隻貓,即係用到嗰啲卡路里
相反貓消化碳水化合物無蛋白質咁好
會積左卡路里用唔到,同埋阻止蛋白質吸收,變相好似食極唔飽咁,屎重特別大嚿

乾糧唔使刻意揾太低脂,唔過25%就得
脂肪都有重要營養比隻貓,唔夠啲毛又乾又鞋
但一定要低碳,唔多過20%,最好係少過10%
唔好放長糧
Orijen就算原味嗰隻以雞肉為主,但成分都加左幾種魚,可能因為咁有味啲
我自己係wellness core 無穀原味加thrive雞肉
Thrive好香雞味,可以試下,偏貴,1.5kg都$200,最大係呢個size
Wellness core買12lb 平好多,但無咁香
Nv無試過唔太知咩味,本身都唔錯嘅

如果你打算餵罐,你可以唔使揀乾糧
成貓早晚一餐就夠
我個人唔太鍾意揀有增稠劑嗰啲罐
暫時都係比主人食thrive, NV 同canagan
比較低脂有thrive 同canagan,肉絲
Nv無穀雞肉脂肪多啲香啲,肉泥
你可以試下,初初食唔好加太多水
貓係飲晒水先食肉,太多水飲到飽哂會唔食
而且無晒肉味肚餓都未必肯食
買個量杯,每餐分2、3次餵,每次加10-15ml

減重好睇餵食分量
每個月減重唔可以多過0.5kg
餵正常體重應該食嘅卡路里分量嘅80%左右
正常計法係貓體重kg x 30再加70=每日食個卡路里
7kg就係280kcal
食少過佢就可以減到肥,由260kcal開始每日少啲,去到8成大概225kcal左右

一罐5.5oz嘅NV無穀雞罐太約206kcal
224kcal Orijen大概55g,好少咋,所以好易又餓

祝你主人減重成功
*成貓早晚各一餐就夠
講起肥 其實有無標準 我個隻獸醫話正常
但祚日肚仔凹左 好慘咁
肥真係對貓真係好唔健康
不過減肥真係要慢慢嚟

排除左膽囊細菌感染或者功能失效,另一個原因係膽汁有過多鈣或者膽固醇積聚,形成膽石
呢個就同飲食有關
因為醫生會開抗生素比你

好多人誤會肥因為高蛋白同脂肪,但貓身體個設計係消化蛋白質同脂肪為主,跟本用唔著碳水化合物,但成本問題好多乾糧都多碳水化合物

會積左卡路里用唔到,同埋阻止蛋白質吸收,變相好似食極唔飽咁,屎重特別大嚿

唔好放長糧
Orijen就算原味嗰隻以雞肉為主,但成分都加左幾種魚,可能因為咁有味啲
我自己係wellness core 無穀原味加thrive雞肉
Thrive好香雞味,可以試下,偏貴,1.5kg都$200,最大係呢個size

成貓早晚一餐就夠

減重好睇餵食分量
食少過佢就可以減到肥,由260kcal開始每日少啲,去到8成大概225kcal左右

224kcal Orijen大概55g,好少咋,所以好易又餓

祝你主人減重成功

多謝你回覆先。

膽石個度係唔係可以解讀為唔關食物脂肪太高事? 先唔評論醫生一定會想推介我主子食配方糧先, 佢話儘量唔好食咁肥, 網上, 其他貓義工又好似無咩呢D 經驗分享, 所以我都好CONFUSED。

而家食ORIJEN 佢都食得幾多, 但不嬲都無放長糧, 係佢喵喵叫想食先俾十幾粒佢, 一日可能餵6-8次咁(當然最早最晚會多D)。

根據你個表, ORIJEN 只係A- 但WELLNESS CORE,NV 同THRIVE 係A+同A 既級數, 自自然然就會想轉, 所以都係想問你ORIJEN 隻糧繼續食落去O唔OK, 會唔會有D咩ELEMENTS/INGREDIENTS 係好唔健康ETC

因為佢都係慣左小食多餐, 我個人都唔太想轉晒做早晚各1餐咁餵法, 反而我想每日都會俾一定份量既主食罐佢, 純粹想佢食罐增加吸水量。

未知樓主認為咁樣WORK 唔WORK?

唔該晒!
黎緊有隻2個月貓咪黎
呢隻糧如何?
本身個主人餵緊

多謝你回覆先。

膽石個度係唔係可以解讀為唔關食物脂肪太高事? 先唔評論醫生一定會想推介我主子食配方糧先, 佢話儘量唔好食咁肥, 網上, 其他貓義工又好似無咩呢D 經驗分享, 所以我都好CONFUSED。

而家食ORIJEN 佢都食得幾多, 但不嬲都無放長糧, 係佢喵喵叫想食先俾十幾粒佢, 一日可能餵6-8次咁(當然最早最晚會多D)。

根據你個表, ORIJEN 只係A- 但WELLNESS CORE,NV 同THRIVE 係A+同A 既級數, 自自然然就會想轉, 所以都係想問你ORIJEN 隻糧繼續食落去O唔OK, 會唔會有D咩ELEMENTS/INGREDIENTS 係好唔健康ETC

因為佢都係慣左小食多餐, 我個人都唔太想轉晒做早晚各1餐咁餵法, 反而我想每日都會俾一定份量既主食罐佢, 純粹想佢食罐增加吸水量。

唔該晒!

膽汁由膽固醇,鈣鹽同膽色素組成,如果唔平衡,例如多膽固醇高會形成石,人類通常有膽固醇石,加上你主人算超重,所以醫生會建議減肥食低脂嘅糧,呢個諗法好正路

貓嚟講膽石常見成分係碳酸鈣,貓狗嘅膽汁通常唔會好多膽固醇,所以我唔知醫生有無check真啲生石個成因,因為如果係膽囊功能差左或者細菌感染呀生瘤導致就食咩都好難搞,你可以睇多啲關於cholelithiasis膽石症,可能有幫助

而且貓糧好少可高脂到影響健康,貓又適應消化脂肪,RC糧本身都唔高脂,係高碳,因為乾糧如果太低脂就一定會低蛋白質,結果係高碳,反而高碳就引申好多健康問題,肥係幾中一樣,所以乾糧嘅話我先提議揀低碳就得

我咁排係因為orijen嘅碳水化合物高過其他兩個,蛋白質同碳水化合物個比例可以太概睇出蛋白質係動物蛋白定植物蛋白,碳水化合物高相對植物蛋白都高啲

罐頭都可以分幾次餵㗎,營養又比乾糧好,水又夠又幫助減重
另外主人喵你都咪再比嘞 睇住個卡路里餵,減重首要奴才肯忍心
但祚日肚仔凹左 好慘咁

你上網揾下大把圖睇,都係指由上面望落隻貓見到腰,無大腩,肌肉結實,我個人覺得最fit嘅貓
我對貓好似整左容
https://lihkg.com/thread/88696?ref=ios
但祚日肚仔凹左 好慘咁

你上網揾下大把圖睇,都係指由上面望落隻貓見到腰,無大腩,肌肉結實,我個人覺得最fit嘅貓
我對貓好似整左容
https://lihkg.com/thread/88696?ref=ios

如果隻貓食蛋白質偏高軟便 係咪透過多D運動可以加強消化力
但祚日肚仔凹左 好慘咁

我對貓好似整左容

如果隻貓食蛋白質偏高軟便 係咪透過多D運動可以加強消化力

BTW 我個隻身型同你貼個個9成似 但係行路個時 後腳同肚之間成日凹入去
肥真係對貓真係好唔健康
不過減肥真係要慢慢嚟

呢個就同飲食有關
因為醫生會開抗生素比你

唔好放長糧

成貓早晚一餐就夠

減重好睇餵食分量

祝你主人減重成功

個人對Orijen始終冇乜好感,雞就雞硬係要加魚唔知係咪商業考慮嚟。 乾糧嚟講thrive比較鹹,NV味淡近乎冇味(ultimate protein),如果食開orijen應該唔會肯食NV,可以考慮Thrive或者Canagan,wellness core冇試過味唔知味道係點。

一pat肉醬嘅主食罐好多時都被嫌棄,可以考慮肉絲嘅主食罐,除左Thrive, Canagan之外,亦可考慮weruva呢隻牌子,佢根據AAFCO 嘅營養標準for adult maintenance。
我貓半歲仲食緊呢隻

多謝你回覆先。

唔該晒!

膽汁由膽固醇,鈣鹽同膽色素組成,如果唔平衡,例如多膽固醇高會形成石,人類通常有膽固醇石,加上你主人算超重,所以醫生會建議減肥食低脂嘅糧,呢個諗法好正路

貓嚟講膽石常見成分係碳酸鈣,貓狗嘅膽汁通常唔會好多膽固醇,所以我唔知醫生有無check真啲生石個成因,因為如果係膽囊功能差左或者細菌感染呀生瘤導致就食咩都好難搞,你可以睇多啲關於cholelithiasis膽石症,可能有幫助

而且貓糧好少可高脂到影響健康,貓又適應消化脂肪,RC糧本身都唔高脂,係高碳,因為乾糧如果太低脂就一定會低蛋白質,結果係高碳,反而高碳就引申好多健康問題,肥係幾中一樣,所以乾糧嘅話我先提議揀低碳就得

我咁排係因為orijen嘅碳水化合物高過其他兩個,蛋白質同碳水化合物個比例可以太概睇出蛋白質係動物蛋白定植物蛋白,碳水化合物高相對植物蛋白都高啲

罐頭都可以分幾次餵㗎,營養又比乾糧好,水又夠又幫助減重
另外主人喵你都咪再比嘞 睇住個卡路里餵,減重首要奴才肯忍心

醫生純粹睇X-RAY見到有石, 我諗佢都判斷唔到咩事會咁, 所以暫時都聽下佢意見先, 減肥係唯一合理可做同對整體健康都有用。

有機會都試下餵WELLNESS CORE同THRIVE 乾糧, 換到就換啦。
另外想問你指呢2個牌子EXACTLY係邊款? 我見你個表有好多種..分唔到

尋晚有餵CANAGAN 主食罐, 佢都好肯食, 一敲罐底仲喵喵叫。
今朝餵埋NV 罐, 都食得幾多下。

但想問係咪最好食罐日日食番同一個BRAND?

唔該晒!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞