貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
Lm
我隻貓3個月大 除左thrive幼貓罐仲有幼貓罐罐係好
想比佢換下口味

唔使特別要幼貓罐
只要係主食罐營養已經達標

我每種味/質地都有比佢地試,咁就唔怕揀飲擇食

由食肉醬變到死都唔食肉醬咁點算好
之前緊火去樓下惠康買乾糧
但又食得好地地
應唔應該轉
係vitapet幼貓糧 $22
樓主你食果隻係咪即係"Wellness CORE 火雞拼鴨肉配方﹙無穀物)"粉紅色果隻呀

無食好耐啦
WC剩係食過一包原味橙袋

咁你宜家食邊隻呀
但又食得好地地
應唔應該轉

唔轉就慘了
但又食得好地地
應唔應該轉

唔轉就慘了

個d屙血糧
樓主你食果隻係咪即係"Wellness CORE 火雞拼鴨肉配方﹙無穀物)"粉紅色果隻呀

無食好耐啦
WC剩係食過一包原味橙袋

咁你宜家食邊隻呀

早餐主食罐,牌子間唔中轉口味:thrive, canagan,汪喵,NV,ziwipeak,AATU
午餐vital essential 脫水生肉粒,乾食
晚餐脫水生肉糧加水:primal, 汪喵

VE隻脫水肉粒夠大有咬口,平時當小食又得
一比呢個我隻貓會煲住水咁食

而家嘅心態係關心點令隻貓飲夠水多啲,講真如果你一日比到一餐濕糧,配WC係最化算(剩係原味同火雞ok),好過其他貴價糧,例如orijen
但又食得好地地
應唔應該轉

唔轉就慘了

個d屙血糧

唔會即刻出事,正如一個後生仔一日三餐食m記,都要食幾年先身體有問題

如果你第時會醫隻貓,咁你慳埋比獸醫賺為乜
如果你唔會醫隻貓,你就真係慳好多
兩個月大貓貓諗住買NV Thrive Canagan 三隻罐加乾糧 應該要點分配好 一罐75g分早晚兩餐?晏就食乾糧?同埋每次食罐再加少少水咁?

75g係細罐裝,我係一餐用
想慳就分兩餐但要補乾糧,分開食,食完濕隔一陣食乾

加幾多水睇你比幾多濕糧,貓仔唔過1kg每日只要60ml水就夠,一罐75g罐頭都已經有60ml水,所以只要達標就唔洗加水,直接比罐,如果分兩餐,又另外補乾糧,就要加水,買個小型量杯 加幾多水都知,好有用

佢好似唔係好so乾糧 係咪加水會食多啲? 比罐就食得好快 遲啲會唔會淨係食罐嫁
我個隻2個月大淨係肯食RC糧都算
仲要我喂先肯食
擺長糧係度放工一望
掂都冇掂過
仲要我喂先肯食
擺長糧係度放工一望
掂都冇掂過

未打完
應唔應該溝下其他糧定食住先
新手貓奴,黎緊8月接兩隻主子(3個幾月大)番黎
如果早同午餐餵乾糧,夜晚餵一罐濕糧夠唔夠?
另外大家有冇用過自動餵食器,如果我兩隻貓應該點餵法?
仲要我喂先肯食
擺長糧係度放工一望
掂都冇掂過

未打完

2個月就上癮過分啲點喎

你試下主食罐,唔肯定係咪牙未得食乾糧辛苦
而且點都要佢自己食嘢
養成壞習慣餵成世咩

Btw係咪異短?剩係聽過呢種貓唔識食野要人餵

只要計住每日每kg 40-60ml水就得,3個月重輕一罐可以,加少少水就夠就10-20ml

屋企人有人可以餵午餐,如果無人幫手自動餵食機都好好,不過要小心屋企有曱甴會走入去

我始終覺得放長糧隻貓好易嘴刁偏食又唔衛生

只要計住每日每kg 40-60ml水就得,3個月重輕一罐可以,加少少水就夠就10-20ml

屋企人有人可以餵午餐,如果無人幫手自動餵食機都好好,不過要小心屋企有曱甴會走入去

我始終覺得放長糧隻貓好易嘴刁偏食又唔衛生

我自己一個住咋所以諗緊放長糧定買機餵好
如果機餵知唔知一格夠唔夠兩隻貓食?
我家主子最近想轉big dog 生肉糧 訂左四隻味比佢(雞,火雞,兔,魚)
原意係想佢多d味無咁悶 但會唔會其實唔太好
同埋big dog 同dr.b 比邊隻好d
佢本身食開dr.b 火雞味 但見佢便便偏硬
幼貓(三個月多d) 淨食生肉糧會唔會唔夠營養

同埋訂左canagan , weruva , thrive 3個牌子唔同味既主食罐 希望每日餵佢食一餐罐罐補充營養 會唔會比起淨食生肉糧好d
仲要我喂先肯食
擺長糧係度放工一望
掂都冇掂過

未打完

2個月就上癮過分啲點喎

你試下主食罐,唔肯定係咪牙未得食乾糧辛苦
而且點都要佢自己食嘢
養成壞習慣餵成世咩

Btw係咪異短?剩係聽過呢種貓唔識食野要人餵

唔係異短呀摺耳黎
拎之前我fd話佢食乾糧嘅
我宜家係日日餵呀
今朝返工前餵完飲飽水即發出煲水聲
奴才表示吹脹
今晚試下主食罐先
美短,10.x磅5歲半貓
食鴨+三文魚 fromm 長糧
每日早晚半罐kakato
點睇?
我家主子最近想轉big dog 生肉糧 訂左四隻味比佢(雞,火雞,兔,魚)

同埋訂左canagan , weruva , thrive 3個牌子唔同味既主食罐 希望每日餵佢食一餐罐罐補充營養 會唔會比起淨食生肉糧好d

Dr B 聽過話骨比例高,要自己加番啲肉先得,所以如果唔想再額外買肉溝就食番大狗牌

品牌生肉糧有齊肉骨內臟脂肪,已提供足夠營養,好多人工營養素都唔使加,主食罐因熟肉關係要加,所以營養成分上比生肉差啲㗎,有得揀剩比生肉就可以

Dr B 聽過話骨比例高,要自己加番啲肉先得,所以如果唔想再額外買肉溝就食番大狗牌

品牌生肉糧有齊肉骨內臟脂肪,已提供足夠營養,好多人工營養素都唔使加,主食罐因熟肉關係要加,所以營養成分上比生肉差啲㗎,有得揀剩比生肉就可以

唔該巴打
因為佢前主人話可以有時間就開個罐罐當比佢補充多d水份 如果營養夠咁我將d罐罐當零食咁三日餵一餐得唔得 ?(因為已經訂左了 )
美短,10.x磅5歲半貓
食鴨+三文魚 fromm 長糧
每日早晚半罐kakato
點睇?

典型香港人餵法
唔知你每日比幾多水好難講
但5歲又長期食乾糧嘅建議驗下血

之前睇過case係帶隻5歲貓捐血前驗血,結果有關腎嘅指數都麻麻,明顯係身體長期缺水導致,唔理就會腎衰竭。
因為貓係好忍得嘅動物唔到大病都唔知出事
睇開op個表買糧,thrive三文魚成日無貨,加埋貓有腸癌易敏感,按醫生指示要食鹿/鴨/火雞/兔一類,轉左fromm隻兔加鴨糧,唔知個成份如何?

罐頭試緊ZP,但都唔知佢幾快食厭先麻煩,之前CANAGAN同THRIVE已經厭左
睇開op個表買糧,thrive三文魚成日無貨,加埋貓有腸癌易敏感,按醫生指示要食鹿/鴨/火雞/兔一類,轉左fromm隻兔加鴨糧,唔知個成份如何?

罐頭試緊ZP,但都唔知佢幾快食厭先麻煩,之前CANAGAN同THRIVE已經厭左

Formm係幾重碳水化合物嘅糧之一,平均都過3成,而且乾糧又有多添好物,好多無謂植物水果香料,唔肯定對 cancer 有無影響,我覺得食物種類愈簡單,腸胃負擔愈少

Nature's variety instinct 都有上面啲口味
最近亦試緊台灣隻汪喵罐同脫水糧,都有鹿肉,口感係好水嘅肉泥,呢兩隻都無任何膠質,好啱腸胃唔舒服嘅貓食

Formm係幾重碳水化合物嘅糧之一,平均都過3成,而且乾糧又有多添加物,好多無謂植物水果香料,唔肯定對 cancer 有無影響,我覺得食物種類愈簡單,腸胃負擔愈少

Nature's variety instinct 都有上面啲口味
最近亦試緊台灣隻汪喵罐同脫水糧,都有鹿肉,口感係好水嘅肉泥,呢兩隻都無任何膠質,好啱腸胃唔舒服嘅貓食

另外要定期轉口味先唔會厭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞