貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike

有咩糧係少啲蛋白質又健康?thanks!!

你少嘅定義係幾多?
我著重碳水化合物比重,所以蛋白質(dry matter)低過40%就算低了,其實高蛋白餵食分量係比低蛋白少㗎,好似ziwipeak 風乾肉佢建議嘅每日份量係一杯仔,同一罐canagan差唔多 你每日到底比左幾多g乾糧隻貓食,會唔會真係比多左佢消化唔切?

Sorry 最近轉糧好煩惱所以問到1999。
想轉呢隻,請問呢隻好唔好?
如果唔係幾好有無對老貓好啲嘅糧推薦?

睇下你信邊派
有啲會認為老左腎功能差要低蛋白質,唔運動又要低脂(但呢班人會忽略左碳水化合物,當佢唔存在咁)

另一啲認為正因為老左代謝差左需要更多蛋白質維持肌肉,所以應該食優質蛋白質食物但份量少啲

我係支持第二個睇法,而且因年紀大更加要照顧腎臟所以轉糧不如轉濕糧最好

canidea 我覺得剩係得無穀elements好,其他都係太高碳水化合物,有啲重多過蛋白質,明明貓係食肉

PS蘇菁菁節錄,買本睇下

Thanks
而家先知高碳水化合物對老貓唔好
咁要再搵搵轉其他糧
WELLNESS CORE乾糧會唔會碳水化合物高左D? 都有成廿幾到三十%

諗緊轉THEIVE定WELLNESS CORE好, THEIVE係好正成份但又貴成倍 WELLNESS CORE一買要買11LB又好搏咁, 我屋企隻港女唔吃就大鑊
WELLNESS CORE乾糧會唔會碳水化合物高左D? 都有成廿幾到三十%

諗緊轉THEIVE定WELLNESS CORE好, THEIVE係好正成份但又貴成倍 WELLNESS CORE一買要買11LB又好搏咁, 我屋企隻港女唔吃就大鑊

有5lb
以前貓義工教落:Mon Petit係唯一一隻急起來,係超市買到,長遠唔會食到有事既既罐頭

佢金罐成份算單一 但其他罐望成份好多添加

漏左,係只能買金罐

明白,下次改買金罐

有5lb

11lb抵好多喎,好掙扎

有5lb

Core唔買大包裝不如買thrive

有5lb

Core唔買大包裝不如買thrive

反正試糧,如果真係ok先買返大包我覺得可以接受,第一次貴少少冇所謂啦
我買一包5lb隻貓都食左兩個月
好慶幸睇到依個post
身邊無乜人養貓

本身兩隻主人
隻仔鐵胃鐵腸食乜都靚屎
隻女就由細到大腸胃麻麻一直換糧都搞唔掂
食過:Orijen雞/魚味爛屎 nutrience食耐左食厭
直到一年前左右:
早晚fromm無殻一湯匙乾糧+applaws1/4罐(156g)+35ml水+(朝早落:益生菌+taurine)
終於穩定靚屎靚尿

我知applwas唔係主食罐
但兩隻衰野好鬼鐘意雞肉絲
肉醬type主食罐試過ziwipeak, wellnesscore etc.
之後一係唔食 兼係碗野面前做埋沙動作
一係就食完屙爛屎
所以fromm+applaws肯食又唔爛屎我已經好感恩

然後有段時間好似年頭
applaws唔知點解代理無貨
之後轉左差唔多嘅kakato(170g)食到依家
一直都半乾半濕再加水咁

重點:(原諒我長氣)

最近睇到依個post原來fromm都麻麻
又見到thrive評價唔錯就下定決心俾佢地食好d
剛剛hktv見到thrive $156/12罐
買黎試下睇下佢地食唔食/腸胃o唔ok
如果可以 就大手入貨
希望thrive罐會逐步全面取締fromm+kakato
當然生肉糧係最終目標
但隻女嘅腸胃問題始終係最大concern
異短主人啱啱三個月大,10月8日返來
頭一個禮拜跟上手食淨嘅垃圾hills乾糧
同不知名貓罐(泰國製mousse狀)
乾糧任食,貓罐隔兩日一次
生生猛猛冇事便便又靚
一個星期後(15/10)上手野食晒
開始同佢搵新糧
同一日開始痾爛屎/thick液體屎
仲嘔左一次
留意呢陣時係未轉糧的
我不以為意因為覺得係一次半次
同時開始轉糧食紫色forrest
之後就仆街了
成個星期都繼續痾爆/thick液體屎
冇乜精神
食野正常,飲水超級偏多
嘔就兩三日一次共三次
頭一次有糧,之後兩次嘔透明液體
22/10同佢睇醫生
俾左亢生素同止痾藥
同埋聽醫生話收起乾糧
食rc腸胃處方包裝濕糧
雖然餵藥好似打仗咁
但見到主子開始精神返屎又靚都安心
到26/10見佢完全正常
所以停藥加食返乾糧
仆街點知今朝又痾半爛屎
宜家唔知係因為停藥但其實未好晒
定係因為Forrest
不過今日都收起乾糧食返rc處方先
睇下會點

生生猛猛冇事便便又靚
開始同佢搵新糧
仲嘔左一次
留意呢陣時係未轉糧的
之後就仆街了
冇乜精神
食野正常,飲水超級偏多
嘔就兩三日一次共三次
22/10同佢睇醫生
俾左亢生素同止痾藥
同埋聽醫生話收起乾糧
食rc腸胃處方包裝濕糧
雖然餵藥好似打仗咁
所以停藥加食返乾糧
仆街點知今朝又痾半爛屎
定係因為Forrest
睇下會點

你後尾個case似係因為抗生素殺晒益生菌

重點:(原諒我長氣)

最近睇到依個post原來fromm都麻麻
又見到thrive評價唔錯就下定決心俾佢地食好d
剛剛hktv見到thrive $156/12罐
買黎試下睇下佢地食唔食/腸胃o唔ok
如果可以 就大手入貨
希望thrive罐會逐步全面取締fromm+kakato
當然生肉糧係最終目標
但隻女嘅腸胃問題始終係最大concern

腸胃問題最終都係靠生肉糧好翻,天然食物無任何加工成分,對腸胃負擔係最少,所以幾時轉都得
生生猛猛冇事便便又靚
開始同佢搵新糧
仲嘔左一次
留意呢陣時係未轉糧的
之後就仆街了
冇乜精神
食野正常,飲水超級偏多
嘔就兩三日一次共三次
22/10同佢睇醫生
俾左亢生素同止痾藥
同埋聽醫生話收起乾糧
食rc腸胃處方包裝濕糧
雖然餵藥好似打仗咁
所以停藥加食返乾糧
仆街點知今朝又痾半爛屎
定係因為Forrest
睇下會點

首先抗生素一定要食晒一個療程,唔係易有抗藥性,同時會殺死腸道好菌,所以一定要食益生菌。但因咩事要食抗生素?睇完都唔知個原因就亂開抗生素?定係有蟲?

無食益生菌就大獲 你預個幾兩個月先會慢慢正常翻,要食到靚屎一段日子先可以停,但間唔中都要食下
生生猛猛冇事便便又靚
開始同佢搵新糧
仲嘔左一次
留意呢陣時係未轉糧的
之後就仆街了
冇乜精神
食野正常,飲水超級偏多
嘔就兩三日一次共三次
22/10同佢睇醫生
俾左亢生素同止痾藥
同埋聽醫生話收起乾糧
食rc腸胃處方包裝濕糧
雖然餵藥好似打仗咁
所以停藥加食返乾糧
仆街點知今朝又痾半爛屎
定係因為Forrest
睇下會點

forest係咪樂高買?
生生猛猛冇事便便又靚
開始同佢搵新糧
仲嘔左一次
留意呢陣時係未轉糧的
之後就仆街了
冇乜精神
食野正常,飲水超級偏多
嘔就兩三日一次共三次
22/10同佢睇醫生
俾左亢生素同止痾藥
同埋聽醫生話收起乾糧
食rc腸胃處方包裝濕糧
雖然餵藥好似打仗咁
所以停藥加食返乾糧
仆街點知今朝又痾半爛屎
定係因為Forrest
睇下會點

唉咁餵下益生菌先
[/quote]
forest係咪樂高買?[/quote]

係,中左伏?
[/quote]
你後尾個case似係因為抗生素殺晒益生菌[/quote]
首先抗生素一定要食晒一個療程,唔係易有抗藥性,同時會殺死腸道好菌,所以一定要食益生菌。但因咩事要食抗生素?睇完都唔知個原因就亂開抗生素?定係有蟲?

無食益生菌就大獲 你預個幾兩個月先會慢慢正常翻,要食到靚屎一段日子先可以停,但間唔中都要食下[/quote]

其實都知亢生素要食晒
但見好似打仗咁加上主子食完會痴呆
所以見佢好返就停(五日藥食左三日)
係我衰

殺益生菌果度唔係好明
食藥其間啲屎完全正常
如果真係冇益生照計應該都爛

醫生冇乜講點解
咁宜家應該點做?
1. 補充益生菌
2. 老西我都唔再餵Forrest, 暫時食住rc腸胃處方先,再慢慢轉樓主推介果啲健康貓罐
3. 咁食唔食埋果兩日藥好?

多謝大家意見
咁宜家應該點做?
1. 補充益生菌
2. 老西我都唔再餵Forrest, 暫時食住rc腸胃處方先,再慢慢轉樓主推介果啲健康貓罐

多謝大家意見

抗生素要食到第二三日先開始爛屎
補益生菌都要成個月先會硬番

forest係咪樂高買?[/quote]

係,中左伏?[/quote]
又唔係嘅!

不過我去過買野,但買之前做過research,一心諗住買oven-baken。咁問佢邊隻天然糧好,佢地只介紹naturea、forest、addiction。我一攞起包oven-baked去比錢,個sales閪晒面

之後我去另一間寵物店,同個老闆傾開樂高好hard sell,個老闆話樂高同呢幾個牌子有掛勾

跟住我就分別去過3間樂高,問佢攞天然糧sample,3間都分別比naturea同forest sample我。唔信自己試下
咁宜家應該點做?
1. 補充益生菌

多謝大家意見

停藥係咪停埋止痾藥?一唔食又爛?
最驚係隻貓生蟲咋,咁食咩都爛屎
BTW有無驗過屎?
咁宜家應該點做?
1. 補充益生菌

多謝大家意見

BTW有無驗過屎?

止痾其實食左一日(兩次)就冇食
因為醫生本身都話需要時服
抗生素就食多兩日食埋星期三晚
其間每日都好屎
星期四停埋抗生素加食返乾糧
星期四晚即爛屎

未驗屎,醫生俾左個樽仔我
話如果食藥冇用先裝少少返去驗
咁宜家應該點做?
1. 補充益生菌

多謝大家意見

BTW有無驗過屎?

我隻仔之前都爛屎,
帶佢睇獸醫驗到係有梨形蟲。
不過食晒藥佢都仲係有少少爛,
上網搵過好多資料,貓仔食得太多嘅話都有機會屙爛屎,咁岩個衰仔又真係好大食。咁我就控制佢食量,之後就冇再屙爛屎啦,希望幫到你小小

有咩糧係少啲蛋白質又健康?thanks!!

你少嘅定義係幾多?
我著重碳水化合物比重,所以蛋白質(dry matter)低過40%就算低了,其實高蛋白餵食分量係比低蛋白少㗎,好似ziwipeak 風乾肉佢建議嘅每日份量係一杯仔,同一罐canagan差唔多 你每日到底比左幾多g乾糧隻貓食,會唔會真係比多左佢消化唔切?

以前係1/4cup到加 1/4罐
依家出咗去讀書我真心唔知我父母俾幾多佢食
佢地話跟番好似我之前咁餵
但係會俾1/4cup長糧
佢地話怕無人係屋企貓仔會餓

我之前話要買個weight同杯 睇下會唔會餵太多,但係老母屌我話佢中意食又發育緊唔好搞咁多野
見到SHEBA罐罐做緊買一送一, 個個上倉咁入貨
開個EXCEL望下點知又係紅色唔建議食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞