貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
真係為貓好最好唔好餵乾量啦

唔係濕糧反而肥啲咩?
啲人話獸醫啲處方糧係靚啲﹐真定假?

處方糧就好似人類既公仔面 + 維他命 填飽貓個肚之後塞D維生素俾佢
除左病貓 我都好少見人話處方糧係好過天然糧/自煮貓食
真係為貓好最好唔好餵乾量啦

唔係濕糧反而肥啲咩?

貓係肉食為主
乾糧D碳水化合物根本唔係正常貓主食
最好自己煮D魚/肉佢食
之前幫隻貓結紮
結完扎之後醫生俾咗啲sample,話專門俾閹割咗嘅貓食,可以控制體重,話佢鍾意食邊隻之後就俾佢食返邊隻
咁嗰陣時我又唔係到,過咗一個星期返到去,隻貓瘦到仆街
咁我見唔對路,一睇,屌你hills RC嚟嘅

之後俾返隻貓食ovenbaked啦,仆你個街隻貓嫌佢無味唔肯食

就算係收咗大廠錢,都唔係咁樣亂咁賣糧呀嘛
佢本身體重正常食乜撚嘢減肥糧,仲要係hills RC
依家隻貓食開味精嘢唔肯食健康糧,多得佢唔少

咁我買個隻 purina 是咪垃圾?

其實靚乾糧計埋都唔係貴好多
之後食完又要睇醫生咁仲甘啦

我唔知其他獸醫,但係我個獸醫俾hills RC我囉
仲要賣得勁撚貴
之前幫隻貓結紮
結完扎之後醫生俾咗啲sample,話專門俾閹割咗嘅貓食,可以控制體重,話佢鍾意食邊隻之後就俾佢食返邊隻
咁嗰陣時我又唔係到,過咗一個星期返到去,隻貓瘦到仆街
咁我見唔對路,一睇,屌你hills RC嚟嘅

之後俾返隻貓食ovenbaked啦,仆你個街隻貓嫌佢無味唔肯食

就算係收咗大廠錢,都唔係咁樣亂咁賣糧呀嘛
佢本身體重正常食乜撚嘢減肥糧,仲要係hills RC
依家隻貓食開味精嘢唔肯食健康糧,多得佢唔少

Hills 真係唔多掂

Between 巴打可以俾主人試下Canagan Grain Free

我家大帝之前都係食Ovenbaked 之後食左Canagan之後返唔到轉頭 仲健康D

主子一歲左右絕左育 應該幾時轉成貓糧
btw樓主高汁
btw樓主高汁

我個隻半歲已經食緊FROMM個隻 不過好似係無分BB/成貓

我唔知其他獸醫,但係我個獸醫俾hills RC我囉
仲要賣得勁撚貴

獸醫同嗰啲大廠嘅關係
兩個都賺到仆街

處方糧唯一好處係控制氨基酸/礦物質/維他命比例,例如貓有struvite crystal 就加多啲甲硫氨酸(貓必需氨基酸之一)比例,酸化左啲結晶
但就配啲垃圾食物,一啖砂糖一啖屎
同埋一樣有味精有鹽

唔怕煩一定係自己整再控制supplement 分量最好
又有幾多人肯吖

預防勝於治療係我整呢個表嘅初衷
btw樓主高汁

唔使太在意成貓幼貓糧
野生動物戒左奶就跟阿媽揾食,邊有分細路大人糧
只係幼貓比成貓要多啲營養發育
我兩個女4個月開始食緊全貓糧
而家改左罐頭為主,乾糧補充

啲廠係跟AAFCO個建議營養比例嚟分
例如幼貓糧最少要30%蛋白質,成貓糧26%
但係呢個只係最少,好多都高過佢,無意思
正常貓係需要5-60%蛋白質

有啲牌子幼貓糧營養差過其他成貓糧添

反而係要睇隻糧成分去揀
當初由chicken soup 40%轉去thrive 57%都用左成個月先無軟便
大女而加6個月差唔多3kg
啲肌肉結實到

真心建議為健康考慮揾下罐頭牌子

乾糧無咩頭緒就揀無穀同低碳水化合物(20%以下,最好少過10%)
轉糧拉長到1-2個月
Oven-Baked 雞肉幼貓配方
呢隻如何?
主人衣家2個月,返工就放定乾糧食緊下面呢隻,係屋企 就煮雞柳佢食,夠唔夠營養?
呢隻如何?

OB應該得無穀嗰隻叫做好啲
其他因為有糙米大麥搞到碳水化合物同植物蛋白都好高
尤其幼貓嗰隻得33%蛋白質,重要有好多植物蛋白
啱貓用嘅動物蛋白唔知夠唔夠貓仔發育
呢隻如何?

已經訂左一包試下
你有無咩牌子推薦? 大約4個月大貓仔
可以負擔到中-中高價錢
主人衣家2個月,返工就放定乾糧食緊下面呢隻,係屋企 就煮雞柳佢食,夠唔夠營養?

呢隻今日先留意到
勸巴打轉糧,蛋白質得32%,本身唔啱貓仔發育食
重寫明有豌豆蛋白
又無講本身有幾多%魚肉
動物蛋白可能得好少
而且魚類貓糧本身就無家禽類營養咁好

另外雞柳有無加supplements?
有就ok無就咪當正餐食尤其貓仔發緊育
剩係肉營養唔均衡,無骨提供鈣,又無脂肪內臟提供脂肪酸,重未計其他礦物質
呢隻如何?

已經訂左一包試下
你有無咩牌子推薦? 大約4個月大貓仔
可以負擔到中-中高價錢

無穀低碳水化合物已經好好(無穀但高碳可以skip)
確保到有足夠動物蛋白,個list都有唔少選擇
雞肉,火雞味最穩陣,盡量唔好魚味
無咁好營養(好多),價錢又貴,重好易食到嘴挑

另外建議每日至少一餐罐加水(我就加開50ml水,早晚食)
想慳錢可以細罐分2餐再補啲乾糧
唔想生腎石一定要補充水份
而且細細個習慣飲多啲水會無咁抗拒飲水
想問下如果本身隻貓已經兩次有膀胱炎(屙唔到尿 只係滴到血尿)
之後獸醫建議長食Hills urinary care c/d糧就一路食左一段時間
而亦都真係無再復發膀胱炎
但係追post見到你話呢隻糧勁差
想問下樓主有無其他建議
罐罐post鎖左先係度問埋。主人好鐘意食Ciao罐罐,但唔知呢啲對佢好唔好。同埋有好多唔同既海鮮味揀

呢隻今日先留意到
勸巴打轉糧,蛋白質得32%,本身唔啱貓仔發育食
重寫明有豌豆蛋白
又無講本身有幾多%魚肉
動物蛋白可能得好少
而且魚類貓糧本身就無家禽類營養咁好

另外雞柳有無加supplements?
有就ok無就咪當正餐食尤其貓仔發緊育
剩係肉營養唔均衡,無骨提供鈣,又無脂肪內臟提供脂肪酸,重未計其他礦物質

無加呀,係咪加返罐頭會好d
想問下如果本身隻貓已經兩次有膀胱炎(屙唔到尿 只係滴到血尿)
之後獸醫建議長食Hills urinary care c/d糧就一路食左一段時間
而亦都真係無再復發膀胱炎
但係追post見到你話呢隻糧勁差
想問下樓主有無其他建議

之前食開咩糧?知唔知貓貓每日飲幾多水?

因為飲唔夠水,又食得多植物類蛋白質同高碳
會搞到尿液過鹼而生struvite 結晶

處方糧主要加多左dl-methionine酸化struvite 結晶
應該定期check下尿ph值有無正常番
食肉動物應該6-6.5微酸

你話無復發應該只係生struvite 結晶
而家溶左所以無再刺激膀胱
呢啲處方糧唔應該長食
長食我驚貓貓尿液會過酸
又加上繼續食乾糧搞到生calcium oxalate結晶就慘
呢種要做手術

所以應該再check下係咪無哂結晶尿液ph值又正常番

如果咩事都無,你應該要轉哂濕糧,罐頭定生肉都好
幫佢補充水份,吸收靚蛋白質
貓貓已經試過2次膀胱炎,俾左好大hint你知佢唔適合再食乾糧

如果本身係食開濕糧無飲水問題就應該同壓力有關
個處方糧都聲稱加左嘢可以減壓
但又唔講係咪,呢個有啲保留
如果係壓力問題要揾原因
樓主高汁

如果以前隻貓腎衰竭問到你就好
果時唔係好識
On99 買左一大堆RC 處方糧佢食
想請教下,假設一樣高汁
罐罐係咪應該會好過乾糧

正常無病無痛嘅成貓黎講,餵濕糧同乾糧嘅比例應該幾多?
可唔可以全濕糧?

留名先
罐罐post鎖左先係度問埋。主人好鐘意食Ciao罐罐,但唔知呢啲對佢好唔好。同埋有好多唔同既海鮮味揀

如果好鍾意食咁幾難搞了
Ciao好多時溝左魚味,食到貓貓嘴挑
本身魚嘅營養又無家禽類咁好
所以我無餵魚罐比屋企兩位
就係怕佢食以後剩係食魚

而且Ciao成分好多時加左人工嘢
有啲重落色素
最令我懷疑佢唔知係咪副食罐
營養唔清唔楚咁

貓貓除左魚重食唔食其他牌子口味嘅罐?
唔肯就最好慢慢溝下幾他主食罐
Ciao一罐分幾次食,加下水,等佢轉翻口味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞